Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

VIDEO Odvjetnik Luka Mišetić razgolitio Komšićevog “igrača” Alkalaja: Prisegnuli ste da ste Hrvat, a sad ste Židov. U Komšićevim redovima zavladala panika…

Luka Mišetić-Sven Akalaj-foto-twitter-screenshot

Ugledni odvjetnik Luka Mišetić u potpunosti je razgolitio Komšićevog “igrača”: Prisegnuli ste da ste Hrvat, a sad ste Židov-HOĆE LI SE KOMŠIĆEV VELEPOSLANIK ISPRIČATI? 

Odvjetnik Luka Mišetić na Twitteru je razgolitio podvale koje je pred Vijećem sigurnosti UN-a izrekao stalni predstavnik BiH pri UN-u, veleposlanik Sven Alkalaj. Alkalaja na tu dužnost imenovao Željko Komšić.

Stalni predstavnik BiH pri UN-u Sven Alkalaj je tijekom ovotjedne rasprave pred vijećem sigurnosti o BiH oštro napao visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta tvrdeći da potiče aparthejd ( zna li on što je apartheid?, op. a.) i diskriminaciju pogodujući hrvatskoj strani u BiH s izbornim reformama koje se tiču popune nacionalno koncipiranog Doma naroda Federacije BiH.

Nakon što je prozvan s brojnih adresa, među kojima i Veleposlanstvo SAD-a u BiH, da je izgovrio seriju laži, Alkalaj je veleposlaniku SAD-a u BiH uzvratio da će se ispričati građanima BiH ako oni dokažu koju je neistinu izrekao u govoru u UN-u.

Njegove laži potpuno je razotkrio odvjetnik Luka Mišetić:

“Na primjer, rekli ste: ‘Ja, kao etnički Židov iz BiH, u ovom novom izbornom sustavu koji je nametnuo OHR, neću imati šanse adekvatno sudjelovati u izbornom procesu’. Ali uz to što ste Židov, prisegli ste i da ste Hrvat, prema tome možete sudjelovati u izbornom procesu”, napisao je Mišetić , reagirajući na izjavu Svena Alkalaja.

Govor Svena Alkalaja pred Vijećem sigurnosti UN-a izazvao je veliki interes BiH javnosti, a analitičari ocjenjuju da je on bio samo sredstvo preko kojega Željko Komšić vodi ratove s diplomatima i dužnosnicima zemalja zapadne Europe i SAD-a.

Službeni stavovi Bosne i Hercegovine mogu biti samo oni stavovi sa kojim se slažu oba entiteta i tri konstitutivna naroda. Isticanje stava samo jednog konstitutivnog naroda kao stav države BiH je ništa drugo nego zloupotreba službene dužnosti, a to je Sven Alkalaj upravo i počinio.

Važno je podsjetiti da je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske priopćilo 24. kolovoza 2007. godine da je Sven Alkalaj, tadašnji ministar vanjskih poslova BIH, primljen u hrvatsko državljanstvo 2006., na temelju članka 16. Zakona o hrvatskom državljanstvu, odnosno na temelju pripadnosti hrvatskom narodu.

Odjel za odnose s javnošću hrvatskog MUP-a objavio je tada priopćenje u vezi s državljanstvom Svena Alkalaja na molbu HINA-e, a nakon tvrdnje sarajevskoga tjednika “Slobodna Bosna” (sada isključivo djeluje kao internetski portal) da je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj u ožujku 2007. godine tražio od tadašnje šefice hrvatske diplomacije Kolinde Grabar-Kitarović pomoć kako bi dobio državljanstvo Hrvatske te da je u tome na kraju i u uspio.

Također, valja podsjetiti da je spomenuti Alkalajev govor naišao na oštru osudu Američkog veleposlanstva u BiH.

-Odluka stalnog predstavnika BiH pri UN da svoje vrijeme tijekom jučerašnje debate Vijeća sigurnosti UN o BiH iskoristi za propagiranje neistina o visokom predstavniku i međunarodnoj zajednici ne ide u korist Bosne i Hercegovine. Razočaravajuće je da je dao prednost uskim političkim interesima umjesto državnim interesima svoje zemlje, nešto što je nažalost već predugo norma u BiH. BiH se suočava s mnogim ozbiljnim izazovima. Vrijeme je da njeni lideri prionu na posao – naveli su u srijedu iz Veleposlanstva SAD.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je odlučilo produžiti mandat vojne misije Europske Unije u BiH pod nazivom “Altea”. No sjednicu ovog tijela veleposlanik BiH pri UN-u, Sven Alkalaj, je iskoristio za oštar napad na visokog predstavnika Schmidta ali i Republiku Hrvatsku.

Pogledajte više u videu u nastavku:

Alkalaj je kritizirao visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta i optužio ga da je izmjene izbornoga zakona osmislio uz asistenciju Republike Hrvatske.

Svena Alkalaja prozvao je zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić koji je njegov nastup u UN-u nazvao smatotnik kazavši da se “Sven Alkalaj svrstao uz Rusiju u kritikama visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta zbog njegove intervencije u Izborni zakon”.

“U jednoj riječi sramotno. Na taj način se (Alkalaj) svrstao uz Rusiju u kontekstu kritika odluka visokog predstavnika te su sve maske pale“, rekao je Brkić u izjavi za RTV Herceg-Bosne.

“Gospodin Alkalaj je grubo zlorabio funkciju na kojoj se nalazi te Vijeće sigurnosti UN-a jednostrano informirao o tome što se događa u BiH“, dodao je.

Schmidta su u Vijeću sigurnosti pak podržale SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, EU, a posebnim su izjavama reagirali i danas osuđujući istup Komšićevo čovjeka Svena Alkalaja.

Nakon što je Luka Mišetić razotkrio igru, na twitteru se oglasio i prije nekoliko minuta napisavši,

-Skužili su da je nakon ove vratolomije, Komšić (i klika njegovih suzavjerenika, uključujući Alkalaja i nekoliko istaknutih Twitteraša) gotov u očima Britanaca i Amerikanaca. Zavladala je panika i pokušavaju se sada izvući.

Govor ambasadora Bosne i Hercegovine pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda Svena Alkalaja izazvao je mnogo pozornosti ali i reakcija. Na Alkalajev govor reagirao je i Ivica Puljić, bh. novinar i dugogodišnji dopisnik Al Jazeere, prenosi Avaz.

– Ispade sad da je Alkalaju nešto onemogućeno. Bio je ambasador u Washingtonu i NATO-u, bio je ministar vanjskih poslova što mu je otvorilo vrata da bude visoki dužnosnik UN-a. S tog je mjesta, nakon jednog skandala, otišao u mirovinu, u Kanadu, da bi ga Komšić angažirao u UN-u – napisao je Puljić.

Puljić je zahvalio odvjetniku Mišetiću,

Braniteljski portal

VEZANE VIJESTI

VIDEO Svečano obilježena 28. obljetnica oslobođenja Kupresa. Milanović-“Oslobođenje Kupresa bilo je početak kraja agresije na BiH”

Najnovije

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...

Programi DP-a i Mosta: Identitet, sigurnost, borba protiv korupcije i razvitak

Foto:Narod.hr   Izborni programi Domovinskog pokreta i Mosta, svaki na svoj način, težišta stavljaju na aktualne izazove kao i na dugoročna pitanja identiteta hrvatskog društva. Dok Domovinski...