VIDEO Otišao je još jedan od nas…Antun Ivanković – Hrvatski branitelj, dragovoljac i neumoran zaštitnik istine o Domovinskom ratu!

IN MEMORIAM-ANTUN IVANKOVIĆ https://www.facebook.com/antun.ivankovic.9

Napustio nas je hrvatski branitelj, dragovoljac obrambenog Domovinskog rata, čovjek koji ni nakon strahota obrane naše Hrvatske od srpske agresije nije odustajao i do zadnjeg dana bio je ustrajan u očuvanju naših vrednota, a posebno istine o Domovinskom ratu, očuvanju vjerskih i kulturnih dobara na području Vukovarsko-srijemske županije. Čovjek koji nije posustajao do posljednjeg trena svog života pronositi istinu o srpskim zločinima i srpskim zločincima sa kojima se i sudski sporio samo da bi ukazao na nemušto hrvatsko pravosuđe i nečinjenje hrvatskih političara, saborskih zastupnika, lokalnih i županijskih političkih vlasti koje je na poseban način animirao i svojim djelima i bogatim opusom napisanih knjiga i snimljenih dokumentarnih filmova koji ostaju kao svjedoci vremena. posebno onim iz obrambenog Domovinskog rata o kojem je Antun na poseban način svjedočio dokumentarnim filmovima i napisanim knjigama. Moglo bi se reći da je Antun uradio mnogo onoga što su morali uraditi upravo oni koje se bira na izborima , ali to Antuna nije sprječavalo da ide naprijed sve dok ga rijetka i opasna bolest nije počela zaustavljati i na kraju ga umorila…Njegova obitelj , suborci, prijatelji, crkveni velikodostojnici su bili uz njega sve do zadnjeg trenutka.

Antun Ivanković rođen je u Tovarniku 1966. godine. Oženjen je, otac dvoje djece. Sudjelovao je u Domovinskom ratu kao dragovoljac. Jedan je od osnivača Udruge dr. Ante Starčević čiji je i predsjednik.

Udruga dr. Ante Starčević na čelu sa Antunom Ivankovićem– Tovarnik tijekom svog rada istaknula se brojnim aktivnostima. Između ostalog producirali su dokumentarni film „Mučenik vlč. Ivan Burik“, u režiji Jakova Sedlara, koji tematizira život i mučeničku smrt tovarničkog župnika vlč. Ivana Burika, jedinog svećenika ubijenog u Domovinskom ratu.

Također, nakladnici su romana „Burik“ autorice Nevenke Nekić, „Vlč. Ivan Burik – svjedok vjere, mučenik Crkve“ održanog u Vukovaru 7. listopada 2009. godine.

Antun Ivanković prezentira knjige

Osim očuvanja uspomene na mučeničku smrt vlč. Ivana Burika, organizatori su brojnih akcija koje idu za očuvanjem uspomena na hrabre ljude i velike događaje koji su obilježili hrvatsku povijest, osobito u vrijeme Domovinskog rata, a organizatori su i različitih humanitarnih akcija, memorijalnih događanja u kojima je Antun na poseban način animirao mlade ljude, a sve u svrhu da se ne zaborave strahovita stradanja i pogibelji u Vukovaru, Antunovom Tovarniku i šire…Toliko je tog dobroga Antun radio, o čemu bi se ovdje moglo pisati satima, danima, ali ovo je samo jedan mali opus Antunovog rada i djelovanja.


Film o herojstvu hrvatskih branitelja na festivalu u Grčkoj

Dokumentarni film „Pouke o čovječnosti“, redatelja Branka Ištvančića i producenta Antuna Ivankovića, nakon dodijeljene nagrade u Parizu, odabran je za sudjelovanje u natjecateljskom programu petog festivala „Beyond Borders“ koji se održao na otoku Castellorizo od 23. do 30. kolovoza 2020. u Grčkoj…

FILM Draga Gospa Ilačka nosi u sebi metafiziku i mistiku sakralnoga i čovjekva ovozemaljskog hoda u traganju za smislom života…

Ovaj dokumentarni film “Draga Gospa Ilačka” nosi u sebi metafiziku i mistiku sakralnoga i čovjekva ovozemaljskog hoda u traganju za smislom života…

Tema hodočašća velikog broja vjernika Gospi Ilačkoj otkriva povijest tog srijemskoga prostora, pojavu svete vode po Blaženoj Djevi Mariji i povezuje ovo svetište sa svjetski poznatim marijanskim svetištem Lourdesom. Dokumentarni film “Draga Gospa Ilačka” snimljen je na izvornim lokacijama, zabilježio je izjave brojnih svjedoka, dokumentarnu građu i ambijentalne vrijednosti ovoga prostora istočne Hrvatske. Glazba u dokumentarcu zasniva se na originalnim tradicijskim instrumentima i melodici toga kraja.

Pokretači su ovog, vrlo značajnog filmskog projekta, autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković. Film je nagrađen je Velikom nagradom (Grand Prix) za najbolji film festivala i Nagradom za najbolju glazbu na festivalu vjerskih filmova na Trsatu 2010. godine. Ovaj izvrsni dokumentarac dobio je i posebno priznanje na 14. International TourFilm Festivalu ITF‘CRO 2011. u Splitu za, kako je tom prigodom pojašnjeno, “izuzetno kvalitetan autorski rad religijskog sadržaja u funkciji turizma”.

Film “Draga Gospa Ilačka” je uvrštavan i u druge brojne inozemne festivalske selekcije i konkurenciju za nagrade poput UK Christian Film Festivala u Londonu 2011. godine. Dokumentarni film “Draga Gospa Ilačka” ocjenom međunarodnog žirija osvojio je posebnu nagradu za režiju na 50. International Tourfilm Festivalu održanom pod visokim pokroviteljstvom Giorgia Napolitana, predsjednika Republike Italije, u gradu Lecce u Italiji…

Hrvatski umjetnik Damir Kukavica naslikao je Antuna Ivankovića (ulje na platnu) i poklonio Antunu sliku za života. Treba napomenuti da je Antun unatoč nezaustavljivoj i opakoj bolesti do zadnjeg trenutka bio potpuno svjestan svega i potpuno bistrog uma.

Uredništvo Braniteljskog portala izražava najiskreniju sućut Antunovoj krasnoj obitelji.

Neka mu je vječna slava i hvala! Počivao u miru Božjem.

Uredio M.M. Viribus unitis

Braniteljski portal

VEZANE VIJESTI

TOVARNIK: Srbi su mučki ubili 48 civila, pa ih bacili u masovnu grobnicu…