(VIDEO) POGLEDAJTE ŠTO BIVŠI ČETNIK KAŽE O USTANKU U SRBU: “To je bio četnički ustanak!?”

Srpski ustanak u Srbu protiv Nezavisne Države Hrvatske nekada se u komunističkoj Jugoslaviji svakoga 27. srpnja obilježavao kao Dan ustanka naroda Hrvatske, u spomen na 27. srpnja 1941. kada su tamošnji Srbi “digli prvi ustaničku pušku” protiv novonastale hrvatske države…

U najnovije vrijeme, neki obilježavanje ovih događaja iz 1941. godine nazivaju Dan ustanka naroda Like i Korduna.

Novija istraživanja utvrdila su zločinači karakter tog ustanka. Naime, ustanici su proveli etničko čišćenje svih ne-Srba na području ustanka, između planine Velebit u Lici i grada Drvara u susjednoj Bosni i Hercegovini. Na sam dan ustanka je izvršen veliki pokolj Hrvata kod Drvara i pokolj u Bosanskom Grahovu, te pokolj 28 Hrvata u mjestu Brotinja u Lici. Na području ustanka ostali ne-Srbi jedino u mjestima Gračac (u kojem je bio jači talijanski garnizon), te Udbina i Kulen Vakuf, koje su branili domobrani i manji broj ustaša. Nakon što snage NDH nisu više mogle držati Udbinu i Kulen Vakuf, povele su stanovništvo tih dvaju mjesta u zbjeg. U pokolju u Kulen Vakufu u rujnu 1941. će ustanici uspjeti zarobiti oko pola zbjega, te potom pobiti oko 2 i pol tisuće civila. Udbinu su snage NDH uspjele održati duže, ali naposlijetku su morale evakuirati i to mjesto. U progonu Hrvata iz Udbine u prosincu 1942. godine će se zbjeg uspjeti probiti kroz partizane koji su ga nastojali zaustaviti, ali će ovi ipak uspjeti pobiti 166 djeca, žene i staraca. Nakon drugog svjetskog rata nije izbjeglim Hrvatima dopušteno da se vrate na svoja ognjišta, te je cjelokupno područje zahvaćeno ustankom ostalo etnički očišćenim.

Mnogi danas i dalje inzistiraju na tome da je taj ustanak bio opravdan, antifašistički i povezan s tadašnjom Komunističkom partijom. Međutim, povijesne činjenice te mnogi svjedoci tog događaja demantiraju takve navode.

Jedan od takvih je i pripadnik četničkog pokreta iz priloženog videa, koji svjedoči tome da su Srbi proglasili “srpski i četnički ustanak na tromeđi Bosne, Like i Dalmacije”.

“To je bilo 27. jula, što komunisti kažu da je to njihov ustanak”, naglasio je.

G.S.