(VIDEO) POLICAJCI ARMIN I JUSUF PRETUKLI SINA POGINULOG BORCA HVO-a, dobili uvjetne kazne!

Bez puno medijskog izvještavanja prošla je presuda sa Županijskog suda u Mostaru policajcima Arminu Vrači i Jusufu Penavi koji su 10. travnja 2021. pred ulazom u njegovu

zgradu pretukli mladića S.B.

Naime, portal Hercegovina.info u posjedu je presude Županijskog suda u Mostaru iz 30. svibnja 2023.

Osoba koja je poslala snimak medijima navela je da se premlaćivanje dogodilo zbog kršenja policijskog sata koji je zbog mjera u Hercegovačko-neretvanskom kantonu počinjao u 21.00 sat.

Video premlaćivanja možete vidjeti na Youtubeu, zbog nasilja morate potvrditi dob.

 

Premapravomoćnoj presudi, policajcima nasilnicima je izrečena kazna od po 10 mjeseci uvjetno, koja se neće izvršiti ako u roku od 4 godine ne počine novo kazneno djelo.

Tužiteljstvo se žalilo na odluku o kaznenopravnoj sankciji, tražeći izricanje bezuvjetne kazne zatvora umjesto uvjetne osude.

Podsjećamo, mladića koji se zatekao u Franjevačkoj ulici u Mostaru pretukla su dvojica policajaca, što su snimile i nadzorne kamere. On se uopće nije opirao policajcima koji su ga najmanje deset puta udarili i bacili na beton ispred ulaza u zgradu. Nakon toga su ga, po riječima mladića, odveli u policijsku postaju, napisali su mu kaznu, te ga pustili da se vrati kući. Mladiću je, navode lokalni mediji, tijekom noći pozlilo te se obratio hitnoj pomoći koja je utvrdila ozljede. Ovaj je slučaj dobio dodatno na značenju budući su policajci Bošnjaci, a žrtva je mladić čijega su zarobljenog oca prema navodima medija ubili pripadnici bošnjačke Armije BiH u mjestu Trusini kod Konjica.

Mostar je bio potresen nakon premlaćivanja mladića u središtu grada od strane dvojice policajaca pa su se nakon događaja ispred zgrade MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije okupili brojni građani koji su došli iskazati svoje nezadovoljstvo postupanjem policije.

Prosvjedom su građani Mostara poručili kako nasilje nije opcija, a naročito od onih koji su dužni osigurati red i mir te jamčiti sigurnost u društvu.

Pred zgradom MUP-a stajala je i poruka “Tata strah me policije”, a građani skandiraju “Mostarska policija mito i korupcija”.

Isprike i osude
Nakon što je objavljen video u kojem je policija na kućnom pragu brutalno pretukla mladića iz Mostara pljuštale su reakcije dužnosnika i stranaka.

Gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić zatražio je suspenziju policajaca i hitnu istragu, dok je ministar MUP-a HNŽ-a Slađan Bevanda kazao kako će tražiti kaznenu odgovornost aktera ovog nemilog događaja i njihovih nadređenih te je uputio ispriku građanima Mostara.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg oštro je osudio policijsko nasilje koje se dogodilo tijekom proteklog vikenda, u Franjevačkoj ulici u Mostaru.

Video snimci na kojima se jasno vidi kako dva policajca premlaćuju mladića ispred ulaznih vrata u stambenu zgradu izazivaju zgražanje i nemir, zahtijevaju bezrezervnu osudu i neodgodivo postupanje MUP-a HNŽ-a odnosno adekvatno sankcioniranje. Za ovakvo ponašanje nema opravdanja i evidentno je da su dva policajca potpuno prekoračili svoje ovlasti. Bez obzira na to o kakvom se prekršaju radi, primijenjena količina grubosti ničim se ne može opravdati, stoji u izjavi Nevenka Hercega.

Nadalje se navodi da su počinitelji ovim osramotili i sebe i svoju službenu odoru, povrijedivši time ugled njihovog časnog poziva i njihovih časnih kolega policajaca.

Očekujem, stoga, žurnu i profesionalnu reakciju Ministarstva, promptno provođenje istrage u skladu sa zakonskom procedurom i najstrože kažnjavanje počinitelja. Ovaj incident nipošto ne smije poljuljati povjerenje naših građana u djelatnike MUP-a čija je zadaća štititi građane i čuvati javni red i mir, kazao je Herceg.

Premijer HNŽ-a je, u osobno i u ime Vlade, uputio ispriku napadnutom mladiću i njegovoj obitelji, istaknuvši kako se iskreno nada da zadobivene ozljede neće ostaviti posljedice po njegovo zdravlje, piše ljubuski.net.