VIDEO Potpisan Sporazum o suradnji pri uspostavi i radu veteranskog centra u Petrinji…

Osim sveobuhvatne skrbi za branitelje, izgradnja Veteranakog centra pozitivno će utjecati i na opći razvoj lokalne zajednice jer će se zapošljavati kvalificirati radni kadar...

Nakon što je u ožujku ove godine izdana građevinska dozvola za projekt gradnje Veteranskog centra na dijelu bivše Vojarne „Zrin” u centru Petrinje, danas, 20. svibnja, je u Ministartsvu hrvatskih branitelja i svečano potpisan Sporazum o suradnji pri uspostavi i radu veteranskog centra…

Grad Petrinja sve je bliže izgradnji Veteranskog centra- sveobuhvatne ustanove koja će skrbiti o braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata! Sporazum o suradnji s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom je uz gradonačelnike Šibenika, Sinja i Daruvara danas potpisao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

U sklopu veteranskog centra omogućit će se pružanje njege i pomoći kroz provedbu trotjednih personaliziranih programa, a osim korisnicima u privremenom smještaju, bit će dostupni i ostalim osobama iz ciljane populacije koje su zainteresirane za sudjelovanje u dnevnim aktivnostima koje će se tamo provoditi. Uz osnovnu fizičku rehabilitaciju, u njima će se provoditi sportske i rekreativne te edukativne aktivnosti u cilju očuvanje zdravlja i prevencije te promjene stila života i eliminacije loših navika. Potpisivanjem sporazuma je, kao gradonačelnik, ali posebice kao hrvatski branitelj, zadovoljan Dumbović.

“Zahvaljujem Ministarstvu hrvatskih branitelja i ministru Medvedu koji je dao poseban obol u realizaciji projekta, svjesni smo zahtjevnosti ovog posla. Kao gradonačelnik Grada Petrinje, saborski zastupnik i kao član saborskog Odbora za regionalni razvoj, gdje sam bio uključen u više projekata vezanih za hrvatske branitelje, mogu reći da sam kao gradonačelnik stvorio maksimalne uvjete kako bi u prostoru planirali grad po mjeri i sve ono što bi trebalo doći u devastirane vojne objekte i u tom dijelu smo uspjeli.

S druge strane, oslobodili smo komunalni doprinos, a s treće strane priključak struje, vode, cestovne, parkirališne infrastrukture koje će biti više milijunske i koje ćemo osigurati kako bi bili dobri partneri u ovome projektu što znači život hrvatskih branitelja i sve ono u budućnosti što bi oni trebali dobiti kroz određene standarde. Drago mi je da jedan ovakav veteranski centar dolazi u grad Petrinju gdje se u gradu poslije Vukovara stvarala Domovina s izuzetno velikim žrtvama. Ovo je nadgradnja standarda boljeg života Petrinje i cijele Banovine, time ćemo eventualno eliminirati priču da Domovine ima svugdje samo ne tamo gdje je krvarila”, poručio je Dumbović.

Uspostavom veteranskih centara rasteretit će se postojeći sustav pružanja psihosocijalne pomoći ciljanoj populaciji te implementirati nove vrste usluga koje će odgovoriti na novonastale potrebe populacije. To će uključivati formiranje multidisciplinarnih timova koji će djelovati u veteranskim centrima te analizirati potrebe svakog korisnika i temeljem toga mu pružati personalizirane usluge, što će znatno pospješiti postupak rehabilitacije i psihosocijalnog osnaživanja.

U okviru pripreme i provedbe ovog projekta Ministarstvo hrvatskih branitelja dužno je osigurati preduvjete za učinkovitu suradnju s jedinicama lokalne samouprave potpisivanjem sporazuma kojim se utvrđuje suradnja, odnosno prava i obveze, pri uspostavi i radu veteranskih centara u Republici Hrvatskoj.

Veteranski centar vrijedan 83 milijuna kuna bit će smješten na zemljištu veličine 5 hektara, tlocrtne površine od 1700 metara kvadratnih. U okviru pripreme i provedbe ovog projekta Ministarstvo hrvatskih branitelja dužno je osigurati preduvjete za učinkovitu suradnju s jedinicama lokalne samouprave potpisivanjem sporazuma kojim se utvrđuje suradnja, odnosno prava i obveze, pri uspostavi i radu veteranskih centara u Republici Hrvatskoj. Ministarstvo je odgovorno za izvršavanje svih investitorskih poslova, ishođenje dozvola, ugovaranje izgradnje i osiguravanje stručnog nadzora. Ministarstvo će uspostaviti suradnju s lokalnim dionicima, standard kvalitete u pružanju sveobuhvatne skrbi korisnicima veteranskih centara te kriterije i proceduru odabira korisnika.

Gradovi osiguravaju priključenje centara na pristupne ceste i komunalnu infrastrukturu te pružaju podršku Ministarstvu u radu veteranskog centra uključenjem lokalnih dionika u provedbu psihosocijalnih programa i programa tjelesne rehabilitacije za korisnike.

Osim sveobuhvatne skrbi za branitelje, izgradnja Veteranakog centra pozitivno će utjecati i na opći razvoj lokalne zajednice jer će se zapošljavati kvalificirati radni kadar.

Ono što sada predstoji su raspisivanje javnih poziva te sama izgradnja, piše Radio Banovina.

Izvor-Radio Banovina….VIŠE FOTO-OVDJE

T.H.