VIDEO Predsjednik Milanović papi Franji darovao glagoljaški misal. Nije bilo govora o kanonizaciji blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Papa Franjo primio je u ponedjeljak 15. studenoga u audijenciju predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića na početku njegova službenog posjeta Vatikanu, a razgovarali su o odnosima Katoličke crkve i Republike Hrvatske, te o političkom stanju u njezinu okružju, s osobitom pozornošću na odnose u Bosni i Hercegovini…

Nakon audijencije, Milanović je dao izjavu za javnost.

Upitan o poruci Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, ali i izjavama Pape kada govori da je to čin ljubavi dok u to vrijeme paralelno stižu poruke da bi trebalo napraviti neinvazivne metode testiranja te kako ljude ne bi trebalo prisiljavati na cijepljenje, predsjednik Milanović je rekao: “Ne mislim ja različito, ali opet, ovaj Papa nije uvijek nužno koordiniran sa svima, ali ne na vlastitu štetu. Tu očito prevladava znanstveni pogled na cijeli problem, a i maske se rijetko nose. Ja imam problem u zadnje vrijeme s tim jednim mahnitanjem bez ikakvih argumenata. Ne može biti znanost izum cjepiva, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova… U Austriji danas zabranjuju ljudima koji nisu cijepljeni da izlaze iz kuće, što je to, znanost? Građanima sam poručio da se cijepe, ali i građani imaju pravo da se zaštite od samovolje. Ja se pitam gdje su tu borci za ljudska prava, gdje je tu Europski sud za ljudska prava koji ima ambiciju krojiti Ustav drugim državama, prati nos Bosni i Hercegovini s nekakvim slučajevima koji uopće nisu njihov posao”, kazao je Milanović.

S Papom je, otkrio je Predsjednik, razgovarao i o stanju u BiH. “Dok god Hrvati inzistiraju da im se ne oduzima pravo da izabiru svog predstavnika i okreću se prema Sarajevu i to kažu, budite sretni i neka vam jeza krene niz kralježnicu kad Hrvati okrenu glavu od Sarajeva i kažu da ih to ne zanima. ‘Educated guess’ je da Hrvati još uvijek haju za Bosnom i Hercegovinom”, rekao je Milanović.

Naveo je da je Papi je darovao glagoljaški misal. “Pričao sam mu o tome da je glagoljica hrvatsko pismo bila stoljećima, a tek onda latinica. On je meni poklonio svoje radove, govore, i jedan umjetnički rad”, rekao je Milanović, dodavši da je Papa pozvan doći u Hrvatsku.

U izjavi je rekao da u razgovoru s Papom nije bilo govora o kanonizaciji blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Predsjednik Milanović papi je darovao Misal kneza Novaka iz 14. stoljeća. Riječ je o misalu rimskog obreda pisanom hrvatskom uglatom glagoljicom i hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom. To je bio zavjetni dar Novaka Disislavića crkvi namijenjenoj za njegov ukop. Misal je svjedočanstvo da se crkva u hrvatskim zemljama, zahvaljujući apostolatu sv. Ćirila i Metoda, kontinuirano služila narodnim jezikom i prije Drugoga vatikanskoga općeg sabora.

Predsjednik Milanović je potom imao sastanak s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom i tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

U nastavku dana, predsjednik Milanović posjetit će Papinski hrvatski zavod Sv. Jeronima gdje će se susresti s rektorom don Markom Đurinom i hrvatskim studentima katoličkih sveučilišta u Rimu, donosi IKA.

To je drugi posjet predsjednika Milanovića Svetoj Stolici. Godine 2012., kao premijer, sastao s tadašnjim papom Benediktom XVI.