Utorak, 28. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

VIDEO Prosrpski zastupnici iz Beograda u Podogoricu došli zrakoplovom Vlade Srbije: Prijete nasiljem i pozivaju “ratne suborce” da budu spremni za “krvoproliće”…

Prosrpski zastupnici u crnogorskom parlamentu zaprijetili su nasiljem ako vlada ne odustane od spornog zakona za koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) tvrdi da je paravan za otimanje njezinih crkava i manastira u toj zemlji…

Riječ je o o Zakonu o pravnom položaju vjerskih zajednica, kojim se konačno utvrđuje crnogorska nacija i državnost i potiskuje velikosrpski identitet iz crnogorskog nacionalnog bića.

Tim bi zakonom SPC morala vratiti dobar dio svoje imovine Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, koja je trenutno nepriznata od ostalih pravoslavnih Crkava.

Lideri parlemantarnog i opozicijskog Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević jučer su se u Beogradu sastali sa patrijarhom Irinejom, te su se nakon togavratili službenim zrakoplovom Vlade Republike Srbije u Podgoricu gdje su mislili pripremiti velike demonstracije pred parlamentom Crne Gore.

Dok traje rasprava u parlamentu, policija je zatvorila središte Podgorice i jake policijske snage osiguravaju sve značajnije institucije, uključujući javnu televiziju RTCG.

– Očekujemo i pozivamo one koji su se zakleli da će braniti Crkvu, da u trenutku kad se bude glasalo o ovom zakonu, izađu i zapriječe ulice – kazao je Mandić sa Skupštinske govornice.

Čelnik oporbenog Demokratskog fronta Andrija Mandić, koji je osuđen zbog sudjelovanja u pokušaju puča tijekom izbora 2016. godine, zaprijetio je zastupnicima vladajuće koalicije da može doći do krvoprolića u zemlji i pozvao svoje “ratne suborce” da budu spremni.

“Ako se ne odustane od zakona to će biti katastrofa za Crnu Goru. Pozivam sve moje ratne prijatelje iz ’91. i ’99. da budu spremni. Možete računati na ono najgore”, zaprijetio je Mandić.

– Izađite na ulicu, blokirajte cijelu Crnu Goru – pozvao je Mandić, koji se inače zalaže za ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom.

Rekao je i da za sve što radi “ima blagoslov patrijarha SPC-a Irineja”.

– On je vrlo jasno kazao da podržava i blagoslivlja borbu vjernog naroda ne samo u Skupštini, nego na svakom mjestu – poručio je Mandić i zaprijetio zastupnicima i ministrima iz vladajuće koalicije da “ako zakon bude usvojen u mjestima u kojima žive, očekuje progon građana”.

Demokratski front (DF) je opozicijska stranka u Crnoj Gori koja djeluje sa pozicija velikosrpstva i bliska je beogradskim vlastima. Ona predvodi protuzapadnu, anti-NATO i velikosrpsku opoziciju, te je politička nakupina koja povezuje četničke vojvode poput Andrije Mandića (Nova srpska demokracija, NSD) i nekoć reformne snage (Pokret za promjene, PzP) Nebojše Medojevića koji traži poništenje priznanja Kosova.

Demokratski front već je dva puta organizirao rušilačke prosvjede u Crnoj Gori. Prvi u listopadu 2008. godine nakon što je Crna Gora priznala Kosovo kao neovisnu državu. Tada je u sukobu demonstranata i policije ozlijeđeno 40-tak osoba, a drugi sedam godina kasnije u listopadu 2015. godine nakon što su pristalice DF-a danim kampirale na središnjem podgoričkom bulevaru ispred crnogorskog parlamenta, te je došlo do novog sukoba sa crnogorskom policijom.

Podsjetimo, nakon osnivanja Kraljevine SHS 1918., CPC je ukinuta, a svu imovinu preuzela je SPC. Sada se u SPC-u i Srbiji bune jer smatraju da bi utjecaj SPC-a bio uškopljen i sužen, dok je s druge strane CPC pokrenula postupak za priznanje autokefalnosti u carigradskoj patrijaršiji.

Crna Gora je tako krenula stopama Ukrajine koja je uspjela dobiti autokefalnost za svoju nacionalnu Crkvu te tako ograničiti utjecaj Ruske pravoslavne crkve. Očekuje se da bi CPC mogla dobiti, odnosno obnoviti crkvenu neovisnost jer je bila priznata od ostalih pravoslavnih Crkava do svog ukidanja.

– Bez vlastite, nacionalne i državne Crkve nema ništa od završnog definiranja crnogorskog nacionalnog bića. Završni čin formiranja crnogorske nacije jest autokefalnost CPC-a te zaustavljanje ovakvog po crnogorsko biće i društvo razornog djelovanja SPC-a u Crnoj Gori – kaže crnogorski književnik Milorad Popović i dodaje da je SPC u Crnoj Gori gotovo paradržavna, paravojna i ideološka utvrda velikosrpstva te da je “gubitkom” Crne Gore ta ideja praktički na koljenima.

Također, ostale vjerske zajednice, katolička, židovska i islamska, nemaju ništa protiv zakona te su s državom potpisale i posebne bilateralne sporazume. Budući da SPC to nije učinila, nastoji ga se s njihove strane osporiti te ga proglasiti protuustavnim i antisrpskim.

L.K.

Najnovije

Sven Mišković novi v.d. ravnatelja USKOK-a

Foto:Screenshot/HRT   Za vršitelja dužnosti ravnatelja Uskoka glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u utorak je imenovao Svena Miškovića,  voditelja Odjela tužitelja i dosadašnjeg zamjenika ravnateljice USKOK-a. Mišković:...

Diljem zemlje obilježava se Dana Hrvatske vojske

Foto:MORH   Diljem zemlje počelo je obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na...

28. svibnja 2015. – dramatični događaji na Trgu Svetog Marka, policija krenula silom na branitelje

Foto:Fah   28. svibnja obilježava se godišnjica dramatičnih događanja na Trgu Svetog Marka, kada je hrvatska policija 2015. krenula silom na hrvatske branitelje, invalide iz Domovinskog...

Biblijska poruka 28.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nemjeriva nagrada nasljedovanja

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 10,28-31 Petar reče Isusu: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću,...

Milanović će se uskoro povući iz javnosti: Kuje plan o novom mandatu, ali jedan detalj je čudan

Foto:Screenshot/HRT   Parlamentarni izbori su za nama, pred vratimo smo europskih izbora, a ovu superizbornu godinu privesti ćemo kraju s prvim krugom predsjedničkih izbora koji se...