VIDEO Prvi intervju s novoimenovanim srijemskim biskupom koadjutorom mons. Fabijanom Svalinom

Srijemska biskupija ima bogatu povijest od ranih kršćanskih vremena. Od 1773. bila je u personalnoj uniji s Đakovačkom biskupijom do 2008. kada je ponovno osamostaljena odlukom pape Benedikta XVI...

Sveti Otac Franjo imenovao je biskupom koadjutorom u Srijemskoj biskupiji u Republici Srbiji mons. Fabijana Svalinu

Sveti Otac Franjo imenovao je biskupom koadjutorom u Srijemskoj biskupiji u Republici Srbiji mons. Fabijana Svalinu, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, ravnatelja Hrvatskog Caritasa i ravnatelja Hrvatske katoličke mreže na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice, u četvrtak 7. listopada 2021. Tim povodom, novoimenovani biskup koadjutor gostovao je u emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija u petak 8. listopada…

Imenovanje mons. Fabijana Svaline srijemskim biskupom koadjutorom uoči njegovog 50. rođendana i srebrnog svećeničkog jubileja bilo je za njega veliko iznenađenje jer nije očekivao službu poput ove. „Ovo je na neki način prekretnica u mom svećeničkom dosadašnjem životu. Svećenički moto ‘Prepuštam Gospodinu putove svoje’, dobiva novi, dublji smisao i stavlja me u druge kontekste, odnose prema zadacima koji se pred mene stavljaju kao izabranog biskupa koadjutora u jednu specifičnu sredinu kao što je Srijemska biskupija”, rekao je mons. Svalina ističući kako mu je taj kraj zaista drag.

Nakon što mu je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua priopćio odluku Svetoga Oca, pokušao je iznijeti razloge zbog kojih to ne bi mogao prihvatiti. „Nakon što su nuncijevi argumenti u jednom trenutku bili jači, stavio sam se na raspolaganje da budem oruđe za dobro Crkve i u tome kraju svijeta”, rekao je mons. Svalina, prenosi IKA.

Srijemska biskupija ima bogatu povijest od ranih kršćanskih vremena. Od 1773. bila je u personalnoj uniji s Đakovačkom biskupijom do 2008. kada je ponovno osamostaljena odlukom pape Benedikta XVI.

Istaknuo je da biskupija teritorijalno velika, ali broji između 40 i 50 tisuća vjernika. „Pravoslavna zajednica je većinska, a katolici su u manjini. Biskupija ima tridesetak župa i 15 svećenika. Nadam se da ćemo uz suradnju i nove snage, pokušati nešto dati kao odgovor na izazov koji Crkva pred nas stavlja”, poručio je.

Glede pomoći koju očekuje u budućoj službi, mons. Svalina ističe kako svoju odluku stavlja najprije s pouzdanjem u Boga, da ravna njegovim svećeničkim putom, a nada se da će to tako biti i u budućnosti. „Svoje pouzdanje stavio sam i u povijesne veze koje imamo s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom. Postoje neke obveze koje su potpisane prilikom razdvajanja biskupija, i ovom prilikom zahvaljujem na svemu što je nadbiskupija činila, što čini i što će u budućnosti činiti. Budući da je to specifičan kraj i različite su potrebe, nadam se i pomoći naših biskupa diljem Hrvatske i hrvatskoga govornog područja da će biti raspoloživi u davanja svojih svećenika, barem na određeno vrijeme, da pomognu radu u Srijemu”, poručio je mons. Svalina.

Novoimenovani srijemski biskup koadjutor kaže da rado odlazi u Srijem jer poznaje tamošnji mentalitet. „Crkva nas šalje tamo gdje nas treba i nadam se da ću s darovima koje mi je Bog darovao znati zajedno sa svojim suradnicima odgovoriti jednom takvom izazovu kojem se veselim. Vjerujem da će biti i nekih rezultata”, rekao je.

Njegovo svećeničko geslo bilo je „Prepusti Gospodinu putove svoje”, i kako ističe, sve službe koje je dosad vršio nije očekivao ni zamišljao. Različite službe je dosad obnašao, o čemu više pročitajte u životopisu mons. Svaline.

Dolazak pape Benedikta XVI. u Hrvatsku za njega je bila svojevrsna prekretnica. „To je za mene bilo duboko iskustvo u pripremama, ali i susret s njim koji je za mene ostavio dubok pečat i nosim ga još danas”. Bilo je i drugih projekata na planu Caritasa, ali i veliki projekt Hrvatske katoličke mreže. Mons. Svalina i dalje ostaje u službi ravnatelja Hrvatskoga Caritasa te Hrvatske katoličke mreže dok, kako sam kaže, biskupi ne odluče drugačije.

Mons. Svalina se nada i brzoj realizaciji provedbenog ugovora između Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije o pitanjima Caritasa koji bi trebao pozicionirati Caritas u hrvatskom društvu, ali i unutar crkvenih struktura.

L.K.