(VIDEO) Pupovac ustvrdio da je on ‘junak referenduma’: ‘Na imenu i prezimenu Milorada Pupovca mobiliziralo se ljude da potpisuju referendumsku inicijativu’

Ustvrdio je na koncu da je on junak referenduma i da se na njegovom imenu mobiliziralo ljude na potpisivanje za referendum...

“Ova referendumska inicijativa proizvela je iznimno štetne, pa u nekim segmentima i veoma zabrinjavajuće posljedice kako po zastupnike nacionalnih manjina tako i ostale pripadnike nacionalnih manjina u RH, a time i po ustavno-političku stabilnost i temeljne vrijednosti Ustava RH kao što je tolerancija i nacionalna ravnopravnost”, rekao je Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a, na sjednici Odbora za ustav raspravlja o zahtjevu za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative “Narod odlučuje ” o dopuni Ustava RH člankom 72. te izmjeni članka 72. Ustava…

Rekao je kako neće ulaziti u meritum ove inicijative.

“Kampanja referendumske inicijative proizvela je iznimno štetne i vrlo zabrinjavajuće posljedice za zastupnike nacionalnih manjina i za ostale pripadnike nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a time i po ustavno-političku stabilnost i temeljne vrijednosti Ustava, poput tolerancije i nacionalne ravnopravnosti”, ustvrdio je SDSS-ov Milorad Pupovac.

“Kampanja inicijative “Narod odlučuje” obilovala je obmanama i lažima, a modeli zastupljenosti nacionalnih manjina prikazivani su selektivno”, optuživao je Pupovac navevši kao laž tvrdnju organizatora da Hrvatska ima jedinstveni model osiguravanja prava manjina, kao nijedna druga država.

“Brojne druge zemlje imaju svoje jedinstvene modele, ali i dalje osiguravaju manjinama prava, pa u Sloveniji pripadnici nacionalnih manjina imaju dvostruko pravo glasa, bez podjele na biračkim mjestima”, tvrdi Pupovac.

Prigovorio je i “na lažnom predstavljanju rezultata preferencijskih glasova, kao i manipuliranje stvarnim brojkama. Zastupnike nacionalnih manjina želi se prikazati kao amoralne pojave i političke trgovce, iako je to nezakonito i već bi odgovarali da je to točno”.

“Nisam siguran da pripadnici nacionalnih manjina sada imaju osjećaj veće slobode, ali ni da će pripadnici većinskog naroda sada imati bolju sliku o manjinama. Prije će ih gledati kao povlaštene koji žive na grbači većine”, naveo je Pupovac poručivši da bi trebalo provjeriti sve potpise za referendum, a ne samo uzorak.

Brine ga što nitko od nadležnih institucija nije reagirao.

Također je ustvrdio i da je riječ o antimanjinskoj kampanji. Tvrdi da se zastupnike nacionalnih manjina nastoji prikazati kao amoralne pojave. Ustvrdio je na koncu da je on junak referenduma i da se na njegovom imenu mobiliziralo ljude na potpisivanje za referendum.

Pupovac je naveo podatke da pripadnici srpske nacionalne manjine žive u područjima s najnižim stupnjem razvijenosti.

“Tko govori u njihovo ime? Onaj koji je bio junak ovog referenduma, a to je onaj koji sad govori. Na imenu i prezimenu Milorada Pupovca mobiliziralo se ljude da potpisuju referendumsku inicijativu. Dopušteno? Vjerojatno jest. Posljedice toga? Govorim vam upravo sada”, ustvrdio je teatralno Pupovac dodajući da će podržati taj zaključak, donosi narod.hr.

Dio sjednice na kojoj se raspravljalo o zahtjevima GI Narod odlučuje za raspisivanjem referenduma pogledajte u priloženom videu:

Članstvo Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav

Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav je akademik Željko Reiner (HDZ), potpredsjednik je SDP-ov Peđa Grbin.

Članovi:
Branko Bačić (HDZ)
Milorad Batinić (HNS)
Arsen Bauk (SDP)
dr. sc. Siniša Hajdaš Dončić (SDP)
Marija Jelkovac (HDZ)
Davor Miličević (HDZ)
mr. sc. Orsat Miljenić (SDP)
Milanka Opačić (SDP)
prof. dr. sc. Robert Podolnjak (Most nezavisnih lista)
prof. dr. sc. Milorad Pupovac (SDSS)
Marko Šimić (HDZ)

 

Comments are closed.