VIDEO Sinj: Obilježena 28. obljetnica osnutka legendarne i elitne 126. brigade HV-a…

126. sinjska brigada Hrvatske vojske osnovana je 6. listopada 1991. pomoću oružja TO koje je JNA ostavila nakon povlačenja iz Sinja (2150 cijevi)…

126 Brigada postala je jedna od najelitnijih domobranskih pukovnija Hrvatske vojske, čast mi je i ponos zapovijedati jednom takvom pukovnijom, rekao je Ante Gotovina na četvrtoj obljetnici 126 brigade postrojene na sinjskoj pijaci.

Video 4. godišnjice i dočeka 126. brigade HV-a u Sinju 25.8.1995.g. nakon VRO Oluje…

126. sinjska brigada Hrvatske vojske osnovana je 6. listopada 1991. pomoću oružja T.O. koje je takozvana JNA ostavila nakon povlačenja iz Sinja.
126. brigada je jedna od najboljih pričuvnih brigada u Domovinskom ratu. U prvim danima osnivanja brojila je 827 pripadnika, a tijekom rata je kroz brigadu prošlo do 7000 vojnika. Među 103 poginula pripadnika s Cetinskog područja u Domovinskom ratu, 46 je pripadnika 126. brigade. Film o 126. brigadi posvećen je poginulim vitezovima, laka im Hrvatska gruda za koju su život dali…Slava im i HVALA !!!

Dana 06. listopada 2019. godine je u organizaciji Udruge „Veterani 126. brigade Sinj“ i Grada Sinja obilježena 28. godišnjica od osnutka brigade i Dan neovisnosti Republike Hrvatske…

Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Spomen parku hrvatskih branitelja položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule i preminule pripadnike 126. brigade, kao i za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu. Vijence su položila izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, Županije Splitsko-dalmatinske, Grada Sinja, Grada Trilja, Općina Hrvace, Općine Otok, udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja cetinskog kraja, VAD-a, GO HDZ-a Sinj i MOST-a nezavisnih lista.

Molitvu odrješenja za poginule branitelje predvodio je fra Marko Đerek. Prisutnima se obratio predsjednik udruge „Veterani 126. brigade Sinj“, Boško Vladović, prisjećajući se osnutka i djelovanja brigade. U svojstvu izaslanika Ministra branitelja Republike Hrvatske, prisutnima se obratio Ivan Vukić, državni tajnik u Ministarstvu branitelja.

Nakon pozdravnih govora pročitana je čestitka sinjske izvršne vlasti i Gradskog vijeća Grada Sinja u prigodi dana 126. brigade i Dana neovisnosti RH. Vijenci i svijeće potom su položeni kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, na istoimenom trgu.

U utorak 08. listopada 2019. u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske s početkom u 10 sati održati će se Sveta misa zahvalnica za Domovinu, za poginule i preminule pripadnike 126. brigade HV-a, kao i sve poginule i preminule hrvatske branitelje.

T.H.