VIDEO Škabrnjani se prisjećaju svojih najmilijih…

Dan uoči obilježavanja 28. obljetnice masakra u Škabrnji, kada su neprijateljska vojska i pobunjeni Srbi ušli u to ravnokotarsko selo, te ubili dio mještana i branitelja i zapalili kuće, mještani se paljenjem lampiona i koncertom duhovne glazbe prisjećaju svojih najmilijih…

Glavnom škabrnjskom ulicom, kojom je prije 28 godina prolazila kolona civila koji su preživjeli stravičan masakr i svjedočili gubitku najmilijih i večeras će zasjati na stotine lampiona. U sjećanje na poginule koji su ubijeni u obrani svoga mjesta.

I tada 17. studenoga 1991. godine bila je nedjelja uoči napada na mirno ravnokotarsko mjesto, prisjeća se Danka Dražina – tada mlada djevojka koja je branila svoje mjesto od velikosprskoga agresora. A bolno je i danas – 28 godina kasnije, kaže Branka Ražov, također braniteljica. Dodaje, stradanje Škabrnje ne smije se zaboraviti.

Sutradan, 18. studenoga 1991. ubijena su 43 mještana Škabrnje, među kojima je bilo 15 branitelja. Tijekom višegodišnje okupacije pa do oslobođenja u Oluji 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao.

Počast žrtvama Škabrnje odaju i pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci. Njih 57-ero jučer su iz Knina krenuli na simoličnu hodnju do Škabrnje dugu 75 kilometara, gdje stižu sutra ujutro. Središnja komemoracija te mimohod do mjesnoga groblja u Škabrnji bit će održani sutra, javlja HRT.

G.S.