VIDEO “Spustila se gusta magla iznad Delnica”: 5. studenog 1991. -Hrvatske snage osvojile vojne objekte i veliku količinu naoružanja agresorske JNA u Delnicama!…

Stoga je osvajanje skladišta u Delnicama, prema ocjenama nekih vojnih analitičara, bilo sudbonosno za obranu Hrvatske. Naime, zbog golemih količina vojnog materijala zarobljenog u Delnicama kvalitetno su se mogle naoružati i opremiti mnogobrojne postrojbe diljem Hrvatske...

Foto-screenshot

Usprkos zahtjevima hrvatskih vojnika da JNA napusti mirno vojarne i ostavi ogromnu količinu naoružanja…

U jeku taktičkog rata za vojarne u Hrvatskoj je 5. studenoga 1991. postignut novi važan uspjeh. Toga dana u Delnicama i okolici hrvatske su postrojbe u brzoj akciji osvojile vojarnu „Drgomalj“ i vojne objekte Velebit 1, 2, i 3...

Pothvat su izveli pripadnici Specijalne policije Lučko, Policijske postaje Delnice, Zbora narodne garde, organiziranih lovačkih društava i mnogobrojni građani koji su nesebično pomagali u pražnjenju i prevoženju oružja i streljiva iz osvojenih skladišta.

Jugoslavenska armija dobro je znala što je izgubila u Delnicama pa je postojala velika opasnost da djeluju njezini borbeni zrakoplovi i sve unište. No, hrvatskim braniteljima u pomoć je priskočila priroda jer se na područje Delnica desetak dana spustila gusta magla i tako onemogućila bilo kakvo djelovanje jugozrakoplovstva. To je omogućilo hrvatskim postrojbama da skladišta u potpunosti isprazne.

Spustila se gusta magla -iznad-Delnica

Doprinos oslobođenju Gorskog Kotara i osvajanju ključnih vojarni u Delnicama dali su tadašnji MUP, 138. brigada HV-a, Krizni štab Općine Delnice, Crveni križ Delnice, Lovačko društvo »Tetrijeb« Delnice, vatrogasci, Hrvatske šume, Radio Delnice, žene iz Bedema ljubavi, mladići koji su obavljali dužnost kurira i brojni drugi pojedinci koje se (pre)često zaboravlja.

Domovinski rat: Delnice i osvajanje vojarne

Hrvatske su postrojbe povratile naoružanje Teritorijalne obrane koje je jugovojska prije agresije uzela i stavila pod svoj nadzor. No mnogo važnija je bila količina vojne tehnike, naoružanja i streljiva nađena u ostalim skladištima. Iz Delnica je tada, prema nekim informacijama, na razna bojišta diljem Hrvatske odvezeno oko 700 šlepera razne vojne opreme i naoružanja.

U to je doba Hrvatska bila pod najjačim udarima pobunjenih Srba obilato potpomognutim Jugoslavenskom armijom i s gotovo neograničenim količinama oružja i streljiva. Hrvatske su se postrojbe grčevito branile, ali i neprekidno mučile s kroničnim pomanjkanjem streljiva, oružja i vojne tehnike.

Stoga je osvajanje skladišta u Delnicama, prema ocjenama nekih vojnih analitičara, bilo sudbonosno za obranu Hrvatske. Naime, zbog golemih količina vojnog materijala zarobljenog u Delnicama kvalitetno su se mogle naoružati i opremiti mnogobrojne postrojbe diljem Hrvatske.

Nakon pada delničke vojarne i još nekih vojnih objekata u Gorskom Kotaru uslijedili su žestoki srpski zrakoplovni  napadi na ovaj kraj.

G.S.

VEZANE VIJESTI

(VIDEO)SRAMOTNI EMBARGO NA UVOZ NAORUŽANJA BIO JE RAVAN ZLOČINU PREMA HRVATSKOJ I BiH