Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

VIDEO: SUKOBI SUKOBA INTERESA: OŠTAR ODGOVOR NATAŠE NOVAKOVIĆ PLENKOVIĆU Ne smatram se pristranom, to je napad na mene i pravnu struku…

“U ovome trenutku ne možemo odlučivati o dva predmeta”, rekla je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković u petak novinarima…

“Možda ne bi bilo loše da Hrvatski sabor donese izmjene i dopune Zakona o sprječavanju sukoba interesa u dijelu koji se odnosi na izuzeće”, dodala je.

Na pitanje o njezinoj eventualnoj pristranosti, Novaković je odgovorila “ne smatram se pristranom niti sam to ikada bila, to je bilo protiv mene i pravne struke”.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izjavila je u petak, komentirajući pitanje nadležnosti u slučaju njenog razrješenja s te funkcije, kako bi se sama otklonila rad na predmetu premijera Andreja Plenkovića da je mislila da je pristrana te da je pitanje njezinog izuzeća protiv pravila struke.

“Da sam mislila da sam pristrana, ja bih otklonila svoj rad na tom predmetu. Ne smatram se pristranom. To je bilo protiv mene i protiv pravila struke. Naš pravilnik jasno kaže kada se mi izuzimamo, to nije ova situacija”, poručila je Novaković na konferenciji za novinare.

Vladajuća većina u Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je većinom glasova odbila prijedlog trećine članova tog Odbora da se na dnevni red uvrsti točka o izuzeću Novaković. Za takvu odluku bez rasprave glasovalo je sedam članova tog saborskog Odbora dok ih je pet bilo protiv.

Na pitanje kako se priča da bi sada o tome trebao raspravljati Ustavni sud, odgovorila je kako to još ne može komentirati.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prošlog je tjedna Saboru dostavilo zahtjev premijera Andreja Plenkovića o izuzeću Novaković, zajedno s njenim očitovanjem.

Nadležno tijelo je ono koje obavlja nadzor nad Povjerenstvom

Isto tako, Povjerenstvo je, nakon što je zaprimilo pisani otpravak presude vezan za Martinu Dalić i izuzeće Novaković, Saboru u petak uputilo zahtjev, odnosno presudu i očitovanje o situaciji, ali Novaković ističe kako nema formalnu, povratnu informaciju Sabora.

Što se tiče nadležnosti u slučaju njezinog razrješenja, rekla je da je nadležno tijelo ono koje obavlja nadzor nad Povjerenstvom, a nadzor može obaviti neki od saborskih odbora.

Istaknula je da se može postaviti pitanje je li to saborski Odbor za izbor i imenovanja, koji ih bira i može razriješiti, ili Odbor za Ustav, koji je Povjerenstvu matični odbor kojemu podnosi godišnje izvješće, pri čemu je dodala da to nisu dobra rešenja jer se radi o političkom kontekstu, dok u proširenom promatranju njihove odluke nadzire i kontrolira Upravni sud.

“Trenutno je problem što ne možemo odlučivati u dva predmeta. Sabor, kao zakonodavac, može razmisliti i u hitnu proceduru staviti izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa, da u slučaju izuzeća propiše koje tijelo i u kojem roku treba reagirati. To se može vrlo brzo napraviti”, poručila je Novaković.

Plenković: Povjerenstvo treba odlučiti o načelu obnašanja javne dužnosti, da nema sukoba interesa već je konstatiralo

Premijer Andrej Plenković u petak je, nakon odluke saborskog odbora da ne raspravlja o njegovom zahtjevu za izuzećem predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković u predmetu poznatom kao ‘afera Hotmail’ „trendom iznošenja netočnih činjenica” prokomentirao pitanje je li riječ o njegovom manevru kojim želi izbjeći optužbe da je u sukobu interesa, naglasivši kako Povjerenstvo u tom predmetu odlučuje o tome je li povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti.

Plenković tvrdi da nije riječ ni o kakvom manevru i ponovio je da nije u sukobu interesa u aferi “Hotmail”.

Novinari su ga u Zadru, nakon sastanka s županima, pitali je li traženje izuzeća Novaković njegov manevar da izbjegne optužbe da je u sukobu interesa, a premijer je odgovorio: “Ovo što govorite to je trend iznošenja netočnih činjenica. Prvo, Povjerenstvo je već konstatiralo da nema nikakvog sukoba interesa. To je broj jedan. To vas molim da prenesete, kad već otvarate tu temu. Dakle, nema sukoba interesa. Dva, ovdje je riječ o elementu koji se tiče načela djelovanja dužnosnika”, rekao je Plenković.

Dodao je i da je sada “na institucijama da dalje odlučuju tko je nadležan za ovo pitanje” (izuzeće Novaković).

Novinari su ga pitali i za komentar izjave zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je optužio sve stranke da sustavno obmanjuju i lažu ljude ove zemlje zadnjih 29 godina, jer jedno govore prije izbora, a onda kad izbori prođu kao da ništa nisu rekli, pozvavši vladajuće da što prije naprave i usvoje strategiju demografske strategije na nacionalnoj razini.

Premijer je podsjetio da 14 od 28 članica EU ima sličnu situaciju kao i Hrvatska, odnosno negativni prirodni priraštaj. “Mi smo jedna od zemalja koja otprilike ima situaciju da je 15, 16 tisuća više umrlih u odnosu na novorođene. To je ozbiljan strukturni problem koji traje niz desetljeća, nije od jučer, nije od ove vlade, niti od razine grada ili bilo koga. Mjere koje smo mi do sada poduzeli s aspekta demografske revitalizacije su bez presedana na nacionalnoj razini”, rekao je.

Dodao je i da za njega to nije samo pitanje gospodarskih preduvjeta, rasta, boljeg standarda ljudi, već i „jedno mentalitetno pitanje”. “Moramo biti svjesni da više ne živimo prije sto ili dvjesto godina, živimo u jednom društvu koje stvara neke druge vrijednosti pa i neke druge navike, tako da se veliki broj obitelji ni ne odlučuje za veći broj djece”, rekao je.

Dodao je da će Vlada raditi na tome da preduvjeti za demografsku revitalizaciju budu što bolji, koristeći se “najboljim praksama zemalja koje su radile iskorake”.

“Naravno, sve to skupa kao i ostale reforme , uključujući primjerice efekte mirovinske reforme, moraju biti dugoročno, proračunski, to jest, fiskalno održive”, dodao je.

Potvrdio je i da je razgovarao s virovitičkim gradonačelnikom Ivicom Kirinom, a vezano uz slučaj nestanka više milijuna kuna iz gradskog proračuna i tragičnu smrt pročelnika gradskog Ureda za gospodarstvo i financije Siniše Palma.

“Upoznat sa svim što smatram da je relevantno, ali s obzirom da traju službene radnje, istrage nakon smrti pročelnika, nije na meni u ovom trenutku da komentiram tu temu. U svakom slučaju, vrlo vjerojatno ćete svi skupa vrlo brzo saznati o čemu je riječ”, dodao je.

Rekao je i da će se u okviru limita proračuna razgovarati i o plaćama učitelja koji prijete štrajkom ako im ne budu povećane.

“Raspravljat ćemo o okvirima, limitima za proračun iduće godine. Puno resora ima puno ambicija. Naša je politika fiskalne konsolidacije, a kao što znate, u mandatu naše Vlade velika su porezna, administratvina rasterećenja, narasla je minimalna plaća, narasla je prosječna plaća u Hrvatskoj, svi su gospodarski pokazatelji dobri. Sve ove inicijative moramo gledati u ukupnom kontetsku onoga što radimo na razini bilo državnih, bilo javnih službi”, rekao je.H

D.K.

Najnovije

Kovač: Koalicija s DP-om vratila bi HDZ na tvorničke postavke

Foto:Screenshot/N1   Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač gostujući na N1 televiziji komentirao je potencijalne postizborne koalicije. “Glasači bi voljeli da se dogodi koalicija HDZ-a i Domovinskog...

Radić: Bilo je poziva iz HDZ-a, imat ćemo čvrst stav

Foto:Domovinski pokret   Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić rekao je kako je bilo poziva toj stranci iz HDZ-a i poručio da ljudi mogu pozivati s...

Milanović prekinuo šutnju, progovorio o “slovu i duhu Ustava”

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Zoran Milanović se oglasio na svome Fb-u. “Zahvaljujem svima vama, hrvatskim ljudima, koji ste u srijedu izašli na izbore za Hrvatski sabor. Određujući za...

DP i Možemo dobitnici izbora, HDZ pobjednik, SDP gubitnik, Most opstao

Piše: Josip Milić   Nakon prospavane izborne noći red je za jednu ozbiljniju analizu. Po svemu sudeći Vladu će formirati HDZ, Domovinski pokret i manjinci bez...

Hitrec: Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Travanj 2024. ide dalje Hvala ti, Bože, da je kampanja kratka. Da traje mjesec dana, svi bismo poludjeli od dosade...