VIDEO Svečanim mimohodom, komemoracijom i druženjem završeno obilježavanje Rujanskog rata u Šibeniku.Po prvi put obilježen i Dan šibenskih branitelja

Nakon službenog, komemorativnog dijela proslave završnice Rujanske bitke za Šibenik i dana hrvatskih branitelja Šibensko – kninske županije sinoć je na trgu ispred zgrade Županije održan prigodni program proslave Dana hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije uz nastup klape Mirakul...

foto – screenshot

Svečanim mimohodom, komemoracijom i druženjem završeno obilježavanje Rujanskog rata u Šibeniku. Po prvi put obilježen i Dan šibenskih branitelja!

U Šibeniku je prigodnim programima završeno obilježavanje 31. obljetnice Rujanskog rata, u sjećanje na obranu grada i šibenskog kraja od intenzivnih napada velikosrpskih agresora i JNA od 11. do 22. rujna 1991., čime je spriječeno presijecanje juga Hrvatske.

Po prvi put proslavljen je i Dan hrvatskih branitelja Šibensko – kninske županije.

Nastavila se komemoracijom kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Baldekinu, odakle je krenuo mimohod glavnom gradskom prometnicom do Trga Pavla Šubića I.

Završna svečanost obilježavanja Rujanskog rata na šibenskom području počela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kraj Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj.

Nakon službenog, komemorativnog dijela proslave završnice Rujanske bitke za Šibenik i dana hrvatskih branitelja Šibensko – kninske županije sinoć je na trgu ispred zgrade Županije održan prigodni program proslave Dana hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije uz nastup klape Mirakul.

Obilježavanju 31. obljetnice rujanskog ratnog podviga pridružili su se i vinari, školjkari, brojni ugostitelji i turistički djelatnici iz Županije. Pripremili su oko 500 porcija pidoća, sendviče s pršutom, fritule,a dijelili su i besplatno vino.

Ispred zgrade Županije postavljeni su i topovi sa Žirja nazvani „Ruža hrvatska” koje su građani sa zanimanjem razgledali, a uz njih su se fotografirali i turisti. Samo za ovu priliku sa Žirja su ih dopremili pripadnici udruge „Ruža hrvatska” na čelu sa Željkom Šižgorićem.

S jako puno volje i srca krenuli su tada, prije 31. godinu naši branitelji u odlučujuću bitku koja je bila prekretnica u cijelom Domovinskom ratu. Rujanska bitka je iza nas, prošla je 31 godina i u ovom vremenu u slobodi smo se više dijelili nego spajali. Ponosna sam što danas prvi put slavimo Dan branitelja Šibensko – kninske županije. Zahvalna sam županu i svim vijećnicima u Županijskoj skupštini koji su podržali moju inicijativu, kao i svima onima koji su se pridružili organizaciji ove proslave.

Imamo što slaviti, i mrtve i žive, potrebno je samo da budemo pametni i držimo se zajedno.

U roku odmah donijeli smo Odluku u proglašenju ovog dana i napravili smo sve da odmah stupi na snagu. Pozivam vas još jednom na takvo zajedništvoi da na takav način nastavimo svi skupa raditi u korist naše županije bez podjela, kazala je dožupanica Iris Ukić-Kotarac kao glavna organizatorica ove proslave, čijom je zaslugom nakon skoro tri desetljeća prvi put obilježen Dan šibenskih branitelja na čemu su joj zahvalni svi hrvatski branitelji pripadnici šibenske brigade i šire…

VEZANE VIJESTI

FOTO-VIDEO-RUJANSKI RAT – bitka za Šibenik kroz manje poznate detalje! Velika pobjeda u obrambenom Domovinskom ratu…JNA više nije ni pomislila napasti Pakovo Selo