Nedjelja, 16. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

VIDEO Svečano obilježena 28. obljetnica oslobođenja Kupresa. Milanović-“Oslobođenje Kupresa bilo je početak kraja agresije na BiH”

foto-rtv-hb.com

U organizaciji općine Kupres, udruga Domovinskog rata Kupres i Hrvatskog narodnog sabora BiH, danas je u Kupresu obilježena 28. obljetnica oslobođenja Kupresa. Na današnji dan, prije 28 godina, u vojnoj operaciji Cincar oslobođen je Kupres i veći dio Kupreške visoravni.

-VIDEO Operacija „Cincar“: Operacija oslobađanja Kupresa krenula je 1. studenog 1994…

Operacija Cincar bila je uvod u hrvatske oslobodilačke operacije, koje su uslijedile.

Program obilježavanja obljetnice započeo je jučer, 2. 11., polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule u obrani Kupresa u Domovinskom ratu na spomen obilježjima:

Suhopolje, Kupreško polje, na spomen obilježju poginulim Vukovarcima i spomen obilježju poginulim pripadnicima specijalne policije. Potom je u 11 sati kod masovne grobnice iz Drugog svjetskog rata Ogledala, služena Sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje i civile na Kupresu u Drugom svjetskom ratu.

Na sam dan obilježavanja 28. obljetnice oslobođenja Kupresa, 3. 11., svečanost je počela služenjem svete Mise u 11 sati u crkvi Sv. Obitelji u Kupresu te molitvom opijela kod križa ispred crkve Sv. Obitelji za poginule u II. svjetskom ratu.

foto-facebook

Nakon Mise upriličen je svečani pobjednički mimohod branitelja kroz grad uz pratnju I. benda orkestra OS BiH do središnjeg spomen obilježja gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće za žrtve II. svjetskog rata i Domovinskog rata.

foto-facebook

Vijence su redom polagala slijedeća izaslanstva: Izaslanstvo udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Kupres koju je predvodio općinski načelnik Zdravko Mioč, izaslanstvo Republike Hrvatske predvođeno predsjednikom Zoranom Milanovićem, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja RH predvođeno brigadirom Jozom Šerićem, izaslanstvo Vlade Hercegbosanske županije na čelu s predsjednikom Ivanom Vukadinom, izaslanstvo Skupštine HBŽ na čelu s predsjednikom Jozom Ćosićem, Koordinacija Udruga obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Herceg Bosne, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora, izaslanstva gradova i općina iz BiH i RH, izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora na čelu s umirovljenim generalom Ljubom Ćesićem Rojsom, izaslanstvo udruga veterana i Hrvatskog gardijskog zdruga RH, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

foto-facebook

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u svom je govoru ocijenio da je oslobađanje Kupresa 1994. godine početak kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Govor Milanovića u nastavku

“Drage Kupreške i Kuprešaci, hrvatski vitezovi, zapovjednici, branitelji, vojnici, visoki uzvanici, Hrvatice i Hrvati. Sretan Dan oslobođenja.

Ovo je veliki dan ne samo za Kupres nego i za sve one koji nisu s Kupresa, a koji su sa strepnjom i velikim očekivanjima dočekali vijest o oslobođenju Kupresa. Točno znam gdje sam bio kad je došla vijest da je osobođen Kupres; u državnom poslu, ali beznačajnom poslu u odnosu na misiju koja se odvijala ovdje. S iznenađenjem, a pomalo i nevjericom, dočekali smo vijest o oslobođenju Kupresa. Mislili smo da za to nema snage, da nema novca, da nema oružja… U volju i nisam sumnjao

Operacije u ratu su bile kratke jer nije bilo puno streljiva. A da bi bile i kratke i uspješne nije dovoljna samo hrabrost koja je nesporna. Potrebna je pamet, inteligencija i ratno lukavstvo ”, rekao je Milanović.

“‘Nemojmo nikada zaboraviti da je ovdje bio početak kraja agresije na BiH i u BiH. Da je ovo bio početak slavne Oluje i operacija koje su slijedile u kojoj su do zadnjih dana skoro do polovice 10. mjeseca 1995. uz sudjelovanju Armije BiH.

Bog te pita što je danas s tim savezništvom i prijateljstvom, kao da ga nikad nije bilo, a trebalo bi ga biti i djelovanjem hrvatskih gardijskih brigada i ostalih sudionika oslobođen prostor kojim smo natjerali tadašnjeg neprijatelja da sjedne za pregovarački stol.

Svaki rat mora završiti pobjedom. Svim tim operacijama omogućeno je da rat završi. Da Banja Luka bude realno ugrožena i da hrvatska kopnena vojska natjera neprijatelja na predaju, a ne NATO bombarderi.

Ovo je naš rat, bili smo jedno. Rat uvijek dobiva pješak. Da ih nije bilo ne bi bilo ni Hrvatske, ni daytonske BiH”, kazao je Milanović

Milanović je zatim Daytonski mirovni ugovor nazvao “međunarodni ugovor o podjeli utjecaja”.

“O tome riječ-dvije. To je međunarodni ugovor o podjeli utjecaja vlasti BiH uz suglasnost sviju oko stola. Taj dogovor je osnova vaše slobode i dobrog osjećaja života u BiH koju uvijek ističem kao prijateljsku i drugu državu ali državu u kojoj žive Hrvati kojih ima sve manje i manje i čija se politička prava gaze. To se nije promijenilo ni na ovim izborima.

Princip nepravde i nepoštenja je ostao, da onaj drugi bira mog predsjednika. To se mora promijeniti. Za to će vam trebati pomoć Hrvatske. U Hrvatskoj se svi slažemo oko toga što u BiH treba očuvati. Imamo dobar početak. Energija će se pretvoriti u jedinicu snage. EU i NATO su instrumenti kojima možemo pomoći sebi i Hrvatima u BiH”, rekao je predsjednik Hrvatske.

Operacija Cincar kojom je oslobođen teritorij Kupresa bila je prva zajednička akcija, iako potpuno odvojeno vođena, HV, HVO-a i bošnjačkih snaga. Kasnije su se u zajedničkim operacijama oslobodili i drugi teritoriji, a nakon velikih vojnih uspjeha HVO-a i Hrvatske vojske potpisan je mirovni sporazum u Daytonu.

Milanović je to rekao na svečanosti obilježavanja 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Cincar u kojoj je oslobođen Kupres i veći dio Kupreške visoravni.

Pogledajte više u videu u nastavku

 

Program je nastavljen obraćanjima visokih uzvanika, glazbenim točkama u izvedbi Dječjeg zbora Župe sv. Obitelji Kupres te braniteljskim druženjem na platou ispred Hrvatskoga doma Kupres…

VEZANE VIJESTI

FOTO-VIDEO: VELIKA ISPOVIJEST DR. TONIJA KOLAKA Čekali smo noć s kacigama na glavama i pancirkama. Odjekuju eksplozije, rafali. U jednom trenutku letim zrakom i padam, a onda……

Najnovije

Dalić: Nema mjesta pesimizmu, protiv Albanije ući kao favorit

Foto:HTV/HRT   Dan nakon teškog poraza od Španjolske izbornik Zlatko Dalić podijelio je svoje dojmove s medijima na konferenciji za novinare u hrvatskoj bazi u Neuruppinu,...

Ne prestaju antikatolički incidenti u BiH: Mlade osobe ometale misu u sarajevskoj katedrali, viknuli: ‘Bajram barećula’

Foto:Katolički tjednik   Danas je na jutarnjoj misi u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, koju je u 8 sati predvodio katedralni župnik i profesor na KBF-u dr....

Meloni: Nadam se da će Europa uzeti u obzir poruku europskih građana

Foto:Facebook   Predsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni izjavila je u subotu kako se nada da će Europa u svojoj politici uzeti u obzir poruku koju su...

Sisak: Šačica prosvjednika protiv Hoda za život predvođena gradonačelnicom

Foto:Narod.hr   Hod za život u Sisku, koji je obilježen sjajnom atmosferom koju su gradili sudionici Hoda, nastojala je pokvariti šačica prosvjednika predvođena gradonačelnicom Siska Kristinom...

Video intervju s Ivom Hrkać, udovicom Miljenka Hrkaća:

Foto:Braniteljskiportal.ba   „Netko je dobro prodao glavu pokojnog Miljenka Hrkaća u tadašnjoj Lištici“!? Fra Mario Knezović je uradio intervju s udovicom pokojnog Miljenka Hrkaća, Ivom Hrkać ,sada...