VIDEO: SVETKOVINA JE SV. ILIJE PROROKA, zaštitnika mnogih župa i crkava, te cijele Bosne i Hercegovine

Danas je Svetkovina sv. Ilije proroka, koja se, po tradiciji, u duvanjskom kraju slavi svečanim misama na groblju “U borovim” u Gornjem Brišniku, na Radoševini-Borčani, u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru, u Vojkovićima i na Gradini-Stipanjići. U svim ovim mjestima sveta misa je u 11:00 sati. Sveti je Ilija zaštitnik Bosne i Hercegovine.

Sveti Ilija prorok je svetac čiji je život obilježen naizgled oprečnim, a zapravo vrlo povezanim stvarnostima: s jedne strane pustinjačkim samačkim životom predanja Bogu, a s druge strane izričitom borbenošću i aktivnom zauzetošću protiv nametanja i širenja poganske vjere, koja je, predvođena kraljem i kraljicom Ilijina vremena, progonima i ubijanjima prijetila istisnuti vjeru u pravoga Boga. U tom je smislu Ilijino vrijeme vrlo blisko današnjem, pa nam taj starozavjetni svetac, čiji se blagdan slavi 20. srpnja, itekako može biti i sada uzor i putokaz kako se boriti za očuvanje vjere i istinskih vrijednosti, a posebno u saznanju da Bog pokazuje svoju moć kada on hoće i na način na koji hoće.

Prema Svetom pismu bio je „podignut u vihoru ognja, u kolima s plamenim konjima“. Počesto ga nazivaju i svetim Ilijom Gromovnikom koji zapovijeda gromovima i kiši. Prema starohrvatskoj legendi sveti Ilija vozi kola po oblacima, zbog čega dolazi do grmljavine. Susrećemo ga u brojnim pučkim predajama, vjerovanjima, izrekama i poslovicama. Stoga je zaštitnik zrakoplovaca i zrakoplova, čuvar od oluja, gromova i vatre, a priziva ga se kao pomoćnika u nevolji.

U duvanjskom puku se vjeruje da ako ima krumpira na njivi na post svetog Ilije, onda će ih biti i pri vađenju u rujnu, ako grmi na Svetog Iliju bit će lješnjaci ucrvani

Svetkovina sv. Ilije proroka posebno svečano slavi se i na Blidinju, u Masnoj Luci, u crkvi čiji je zaštitnik sv. Ilija.

SVIM ILIJAMA, ILIJANAMA, ILKAMA…SRETAN IMENDAN I NEKA IH ČUVA NJIHOV NEBESKI ZAŠTITNIK!

Molitva

Svemogući vječni Bože, ti si pozvao blaženog Iliju, svoga proroka i našeg zaštitnika, da živi pred tvojim licem i revnuje za tvoju slavu. Daj i nama, svojim slugama, da vazda tražimo tvoje lice i budemo svjedoci tvoje ljubavi. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.