VIDEO: SVJEDOČANSTVA DJECE SA KRIŽNOG PUTA KOJU SU PARTIZANI TRGALI MAJKAMA IZ NARUČJA, UBIJALI RODITELJE A DJECU ZLOSTAVLJALI ( Djeca s Petrička)

Oduzeli su im roditelje i djetinjstvo i otvorili su im rane, koje do danas nisu zacijelile. Dokumentarni film Djeca iz Petričeka napisao je i režirao Miran Zupanič, a suptilnu autorsku nit doprinio je i direktor fotografije Janez Kališnik...

Donosimo vam isječak iz veoma potresnog dokumentarnog filma “Djeca s Petrička”, i na kraju link do kompletnog filma. Ovaj dokumentarni film govori o sudbinama djece koju su partizani zajedno sa roditeljima zatočili u logoru Teharje u Celju. Bila su to djeca koju su partizani istrgnuli iz naručja majki sa Križnog puta. U lipnju mjesecu 1945. godine., djeca su odvojena od roditelja i odvedena u dječji kamp Petriček, njihove majke i očevi su mučki ubijeni bez suda, a pokopani su većinom u Teharju te drugim za sada nepoznatim lokacijama…

Film Otroci s Petrička, bavi se sudbinom djece koja su zatvorena zajedno s roditeljima u logoru Teharje kod Celja.

U lipnju 1945. razdvojeni su od roditelja i odvedeni u dječji logor Petriček, dok su im roditelji ubijeni bez suđenja i pokopaji u nepoznatim mjestima.
Raznim mjerama ponovnog odgoja komunisti su pokušali  djeci oduzeti stari identitet  i natjerati ih da uzmu novi.
Oduzeli su im roditelje i djetinjstvo i otvorili su  im rane, koje do danas nisu zacijelile.
Dokumentarni film Djeca iz Petričeka napisao je i režirao Miran Zupanič, a suptilnu autorsku nit doprinio je i direktor fotografije Janez Kališnik.
Dokumentarni film dobio je 2007. godine nagradu za najbolji film na 10. Festivalu slovenskog filma.

Partizani pokušavaju djeci otkinuti stari identitet i prisiliti ih da njeguju novi komunistički partijski identitet. Djeca su izgubila svoje roditelje i svoje djetinjstvo, nanešene su im stravične rane koje još nisu zaliječene niti će kada biti. U filmu su intervjuirana sva preživjela djeca u već poznim godinama no iz njihovih iskaza se jako dobro vidi da su rane još svježe i nakon toliko godina još nisu sahranili svoje roditelje a to im je i posljednja želja u životu!…Pogledajte kompletan film

Film Otroci s Petrička obravnava usodo otrok, ki so bili skupaj s starši zaprti v taborišču Teharje pri Celju. Junija leta 1945 so jih od staršev ločili in odpeljali v otroško taborišče Petriček, starše pa brez sojenja pobili in pokopali na neznanih krajih. Otrokom so z različnimi prevzgojnimi ukrepi poskušali iztrgati staro identiteto in jim s silo privzgojiti novo. Vzeli so jim starše in otroštvo ter jim zasekali rane, ki se do danes niso zacelile.

Dokumentarni film Otroci s Petrička je nastal po scenariju in v režiji Mirana Zupaniča, tenkočutno avtorsko nit je prispeval tudi direktor fotografije Janez Kališnik. Dokumentarec je leta 2007 na 10. Festivalu slovenskega filma prejel nagrado za najboljši film.

Oduzeli su im roditelje i djetinjstvo i otvorili su im rane, koje do danas nisu zacijelile.
Dokumentarni film Djeca iz Petričeka napisao je i režirao Miran Zupanič, a suptilnu autorsku nit doprinio je i direktor fotografije Janez Kališnik.
Dokumentarni film dobio je 2007. godine nagradu za najbolji film na 10. Festivalu slovenskog filma.

T.H.