(VIDEO) TAMNA STRANA NAŠE CIVILIZACIJE: SJETITE IH SE KAD GOD KUPITE ČOKOLADU – DJECA ROBOVI NA PLANTAŽAMA KAKAOVCA!…

Proizvođači kakaovca zarađuju u prosjeku ispod jednog eura na dan što je nedovoljno za preživljavanje...I ni jedno od njih nikad u životu nije probalo čokoladu niti zna da takvo što postoji. Pojma nemaju zašto su bijelim ljudima ta biljka i njezin plod tako važni...

Ne tako davno, kompanija ‘Nestle’ našla se u središtu pozornosti svjetske javnosti, budući da je optužena za korištenje djece – robova na plantažama kakaovca u Obali Slonovače koja je najveći svjetski izvoznik ove sirovine. Djecu se natjeruje na cjelodnevni robovski rad i bičuje,ako ne obavljaju posao onako kako se od njih traži. I ni jedno od njih nikad u životu nije probalo čokoladu niti zna da takvo što postoji. Pojma nemaju zašto su bijelim ljudima ta biljka i njezin plod tako važni. Uz to, rade bez ikakve naknade.

Ovaj je prehrambeni gigant bio je i ranije optuživan za iste inkriminacije, a prve optužbe sežu u razdoblje 70-ih godina XX stoljeća, no, sva su ta upozorenja jednostavno ignorirana. Oni koji imaju u rukama kapital imaju i moć. I njih se ne može lako suočiti s pravdom.

I nikoga posebno ne brine što se djeca-robovi i dalje nesmetano “krijumčare” iz Malija u Obalu Slonovače danas, u trećem mileniju ljudske civilizacije koja sebe smatra humanom i naprednom.

Prema istraživanjima Payson Centra za međunarodni razvoj Sveučilišta Tulane (SAD), broj djece u kakao industriji povećan je u razdoblju 2013/2014. godina na 1,4 milijuna, odnosno za 51% u odnosu na razdoblje 2008/2009., što jasno pokazuje da ‘Nestle’ ne samo da nije ništa poduzeo na smanjivanju broja djece-robova, nego je pojačao iskorištavanje dječaka i djevojčica – čak i šestogodišnjaka.

Izvješća nevladine organizacije The Free Thought Project govore kako su u Maliju mnoga djeca oteta i prodana u roblje za manje od 30 dolara, dok je dio njih privučen i legalnim ponudama za posao, da bi ih se potom suočavalo s robovskim, izrabljivačkim radom, zatvaralo u kaveze, zlostavljalo i mučilo. Oni su primorani raditi u nehumanim uvjetima, od 80 do 100 sati tjedno i to bez ikakve novčane naknade, uz oskudne i nekvalitetne obroke, a ako pokušaju bijeg, premlaćuje ih se, pa čak i ubija.

Godine 2016., Vrhovni sud SAD-a je odbacio žalbu kompanije ‘Nestle’, te kompanija ‘Archer-Daniels-Midland’ i ‘Cargill’, koje su tražile da se odbiju optužbe na njihov račun vezano za iskorištavanje djece kao roblja. Ove su tvrtke, naime, optužene za pomaganje i podržavanje kršenja ljudskih prava samim time što su poslovno vezane za proizvođače kakaovca u Obali Slonovače, iako su upoznate s time kako se u Africi za proizvodnju ove sirovine koristi robovski rad ljudi, pa i djece. Ove kompanije svojim poslovanjem na tržištu i drastično niskim cijenama sirovine (kakaovca) svjesno dovode u težak položaj proizvođače zarad povećanja vlastitog profita.

Sudski je proces započeo tako što su tri osobe 2005. godine pokrenule parnicu, navodeći da su bile žrtve trgovaca ljudima iz Malija, te kao djeca prisiljene raditi na plantažama kakaovca bez plaće, do 14 sati na dan, te da su kroz to vrijeme bile i žrtve mučenja i zlostavljanja. Nakon napornog cjelodnevnog rada, zatvarani su (kako ne bi pobjegli) i hranjeni ostacima namirnica.

I tako se gruda zakotrljala, a hoće li što biti od svega, pokazat će vrijeme. No, što je s onim drugim robljem, s onih gotovo milijun i pol djece!? Može li današnja civilizacija sebi dopustiti taj zločin i ima li ga pravo dopustiti!?

Od ukupne sume koju uprihodi industrija čokolade, proizvođačima ostaje 6%, što je nedovoljno za preživljavanje.

Proizvođači kakaovca zarađuju u prosjeku ispod jednog eura na dan što je nedovoljno za preživljavanje.

Ali, to gospodu milijardere koja se okupljaju u Davosu i tobože “raspravljaju o nejednakosti i siromaštvu” (iako upravo oni to stanje produciraju) – u raskošnim salonima i uz probrane delicije (uključujući i najkvalitetnije čokolade), očito ne zabrinjava previše.

Oni imaju probrane i naručene novinare, a sve nezvane goste u stanju su (ako ne drugačije) uz pomoć policije, silom udaljiti s prostora ispred hotela u kojemu zasjedaju, a sve kako bi ostali pošteđeni neugodnih pitanja.

Tako u svijet dolazi poželjna slika koja nam prikazuje bogataše “zabrinute” za budućnost svijeta…dok djeca robovi rade i dalje kako bi im osigurala veći profit.

Sjetite se toga barem na tren kad budete sljedeći put kupovali čokoladu.

TAMNA STRANA ČOKOLADE ROBOVI PLANTAŽE KAKAOA Dokumentarac Sa Prijevodom…

Tamna strana čokolade, robovi plantaže kakaovca: https://www.youtube.com/watch?v=-WThRaf2v6Q

Autor / Zlatko Pinter