(VIDEO) TUČNJAVA U PARLAMENTU SRBIJE, situacija se ne smiruje! “VUČIĆU, IZDAJA! Priznao si Kosovo”

U Skupštini Srbije danas se održava posebna sjednica o Kosovu na kojoj se raspravlja o pregovaračkom procesu s Prištinom. Predsjednik Aleksandar Vučić, koji prisustvuje sjednici, zastupnike je upoznao s francusko-njemačkim planom, ali im taj dokument nije uručio. To je izazvalo žestoke reakcije.

Radomir Lazović, zastupnik stranke Ne davimo Beograd, istaknuo je prije sjednice: “Smatramo da su tajni pregovori nedopustivi i tražimo da predstavnici oporbe imaju uvid u prijedlog o kojem se raspravlja. Vučić bi najviše volio da se stvari preokrenu tako da se javnost ne izjašnjava o prijedlogu, nego o bjanko podršci njemu osobno. To mu je omogućeno upravo zato što je prijedlog skriven od javnosti”. Stefan Jovanović iz Narodne stranke rekao je da je za Srbiju neprihvatljivo bilo kakvo rješenje koje bi izričito ili prešutno na bilo koji način podrazumijevalo članstvo Kosova u UN-u.

Kao u Sjevernoj Koreji: Naprednjaci tri minute stajali i aplaudirali svom velikom vođi Vučiću

Članovi vladajuće stranke dočekali su Vučića višeminutnim pljeskom. Svi članovi vladajuće stranke ustali su čim je predsjednik Srbije stigao u parlament. Sjednici je nazočio i Sima Spasić, osuđeni silovatelj, koji je u više navrata optužen za ugrožavanje sigurnosti novinara i pojedinih političara, kako bi podržao Vučića.

Osim naprednjaka koji su Vučića pozdravili pljeskom, tijekom sjednice oporbeni zastupnici razvili su transparent s porukom “Ne kapitulaciji” i “Odgovarat ćete”. Iako je bilo najava da će miting podrške Vučići biti održan ispred Skupštine, čini se da su vladajući odustali od te ideje. To se moglo naslutiti iz izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji, pak, nije propustio nazvati lažljivcima sve koji su pisali ili govorili o ovoj temi.

Dok je govorio, srbijanskom predsjedniku dobacivali su iz oporbenih klupa. Vučić je u jednom trenutku prekinuo govor i obratio im se: “”Budite mirni, nemojte dobacivati, ne kažem da će nas danas netko bombardirati, jer mi smo, za razliku od nekada, znali voditi politiku. Samo strpite”.

Rekao je da je 90 posto onoga što se pojavilo u javnosti, a tiče se francusko-njemačkog plana, točno. “Točka 4 je najopasnija. Srbija se neće protiviti članstvu Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji. Protivili se, ne protivili se, imat će većinu u Vijeću Europe.  Protivili se, ne protivili se za NATO, oni će imati većinu, za EU to je njihova odluka”, rekao je Vučić.

Osvrnuo se na transparente u Skupštini: “”Ovdje su se svi htjeli slikati s nekim imbecilnim transparentom. Reći ću ljudima, da ne misle da nešto skrivam – na jednom piše: “Izdajica”. Ne znam jesu li mislili od sebe, ali svejedno, previše je besmisleno. Držali su transparente s likom Olivera Ivanovića na kojima je pisalo: “Odgovarat ćeš”. Oliver Ivanović je inače srpski političar s Kosova, optužen za ratne zločine nad civilima 1999. i 2000. godine, a ubijen u atentatu 2018.

“Ako dođe do Kosova u Ujedinjenim narodima, za mene je Ustav kao Sveto pismo”, rekao je Vučić. “Kapitulacija i predaja nisu opcija i znam što ću uraditi i da završim s tim. Između svog ostanka na vlasti u mandatu koji mi je Ustavom zajamčen znam šta mi je činiti, jer ne postoji Vučić ili Srbija. Vučić je uvek na strani Srbije i izabrat ću Srbiju. Živjela Srbija. Predaja nije opcija“, rekao je Vučić na samom kraju svog obraćanja.

Poslanik Ne davimo Beograd Radomir Lazović upitao je predsjednika Srbije gdje je njemačko-francuski plan i zašto ga krije, a čuli su se i povici “izdaja, izdaja”. Nakon obraćanja oporbenih zastupnika Vučić je praktički izgubio živce i počeo galamiti na oporbene zastupnike. “Možete misliti koliko je pristojno ponašanje ovo klicanje poslovniku. Vi ste dali Kosovo, a mi ga branimo. Vi ste lažovi. Kad ste već predali Kosovo i Metohiju, objasnit ću kako ćemo ozdraviti Kosovo i Metohiju. Narod treba vidjeti ovo vaše huligansko ponašanje… Više puta ste počinili najveću izdaju i nastavljate”, rekao je Vučić.

Uzavrela atmosfera dovela je do toga da su praktično svi poslanici u sali bili na nogama, na šta je šef SNS-a zamolio naprednjake da zauzmu mjesta. “Neka rade što hoće, kažu da ih nema u velikim medijima, oni su gosti više od svih. E sad da vam kažem, oni kažu da smo došli do non-papera. Kažu da se to mora prikazati, a to je neslužbeni diplomatski list… Nisam nešto fasciniran, zašto biste me tukli? Da se pitate, davno biste prodali Kosovo, rekao je Vučić i poručio zastupniku Jovanoviću da je huligan.

Ispred stola predsjednika Aleksandra Vučića u tom trenutku došlo je do tučnjave između predstavnika vlasti i oporbe, kada su se predstavnici vlasti i oporbe sukobili verbalno, a potom i fizički. Oštre riječi eskalirale su gotovo u kaos kada su se oporbeni zastupnici počeli tražiti kršenje poslovnika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je vidno iznerviran nakon incidenta u Skupštini. U nekoliko navrata ušao je u verbalnu raspravu sa poslanicima opozicije, koje optuživao za pljačku, za to da ne brinu za Srbiju, da im nije stalo do teritorijalnog integriteta zemlje.

“Jesi ti, Vojo, krenuo da me biješ? Valjda su mislili da će nekoga da uplaše. Zamislite da se uplašite Miloša Jovanovića i Boška Obradovića. Vas trojica da me bijete? Vi junaci da me bijete? Došli ste da me bijete, je li? Sram vas bilo”, rekao je Vučić.