(VIDEO) U BOGDANOVCIMA SE OBILJEŽAVA DAN  POSTROJAVANJA NENAORUŽANIH ODREDA…

Na lokaciji Grac nedaleko od Bogdanovaca, 10. ožujka 1991. godine se pod zapovjedništvom tadašnjeg  općinskog sekretara za narodnu obranu i predsjednika lokalnog ogranka HDZ-a za općinu Vukovar, Tomislava Merčepa, postrojilo više od 2500 pripadnika nenaoružanih odreda iz Vukovara i ostalih okolnih mjesta…

Time su Hrvatska i Vukovar dali do znanja da se ne može šutke promatrati narastajući srpski ekstremizam i šovinizam koji se poput kuge širio Republikom Hrvatskom od 28. veljače 1989. godine i prvog njihovog mitinga u Kninu.

Skup je održan u mirnom i dostojanstvenom ozračju, bez i najmanjeg incidenta. Bio je to početak ustrojavanja obrane ove strateške točke istočne Slavonije, koja je, kako se kasnije pokazala, agresoru bila vrlo važna i u kojoj su Tomislav Merčep i njegovi suradnici odigrali ključnu ulogu.

Otrovna i bolesna mržnja prema HDZ-u, dr. Franji Tuđmanu, novoj hrvatskoj vlasti u cjelini, pa i prema hrvatskome narodu bila je očita kod velikog dijela srpske manjine na koju je propaganda iz Srbije djelovala pogubno i uspjela je uvjeriti kako je “ugrožena”. Tako je i istočna Slavonija već u jesen i zimu 1990/91. godine bila suočena sa srpskim ekstremizmom – provokacijama, prijetnjama a potom i srpskim barikadama na kojima su domaći Srbi potpomognuti četnicima iz Srbije i naoružani oružjem srbijanske policije i JNA stražarili i ometali promet, te izolirali čitava sela tražeći prigodu za oružani incident i opravdanje za planiranu “pobunu”. Tražili su krv kako bi mogli opravdati svoje lažne i opskurne izmišljotine  o “genocidu” što ga nad njima provode “Tuđman i njegove ustaše”.

Dobro znamo što se nekoliko mjeseci nakon toga dogodilo s Bogdanovcima i Vukovarom. Ova mjesta ne samo da su srušena do temelja, nego su tamo počinjeni najveći i najgrozniji zločini koji se mogu zamisliti.

Hrvatska je skupo platila svoju slobodu, a mnogi od njezinih sinova koji su stavili na raspolaganje svoje živote kako bi je obranili, trpjeli su i trpe tešku nepravdu.

Dok se u Bogdanovcima danas, 10. ožujka 2020. godine bude obilježavalo 29 godina od okupljanja nenaoružanih odreda i Dan hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara, organizator obrane općine Vukovar i grada heroja-mučenika, junak Domovinskog rata, Vukovar je u zatvoru, lažno optužen i nepravedno osuđen, za djela zločina koja nije niti počinio niti zapovjedio.

Njegovo ime ne smiju spominjati mediji. Istina se ne smije znati. Za tuđi račun i protivno interesima hrvatskoga naroda, lažira se i naša povijest i stvarnost u kojoj živimo. Politički diktat kojemu je cilj relativizirati i izokrenuti istinu, kod nas je još uvijek ono što nam određuje društvenu i političku stvarnost.

Dok brojni srpski zločinci koji su počinili zvjerska nedjela ubojstava i silovanja šeću slobodno i čak rade u državnim službama, pravosuđu i policiji, na vodeće ljude koji su organizirali obranu ovog naroda od srpskog genocida bačena je ljaga ratnih zločinaca.

Sramota je preblaga riječ da bi se opisalo ovo žalosno stanje. Mi koji smo se za ovu državu borili i osjećamo je kao svoju Domovinu, nikad se nećemo pomiriti s inverzijom povijesti i krivotvorenjem prošlosti. To mora svima biti jasno.

Pozdrav junaku Domovinskog rata Tomislavu Merčepu i svim braniteljima Bogdanovaca i Vukovara, ma gdje bili!

DA SE ZNA I NE ZABORAVI: Video, postrojavanje u Bogdanovcima 10. ožujka 1991.:

Autor / Zlatko Pinter