(VIDEO) U Glini obilježena obljetnica predaje kompletnog 21. krajiškog korpusa HV-u…Bio je to konačan slom srpskog agresora na Hrvatsku…

"Ponavljam što sam izrekla u Kninu, kako hrvatski narod nije želio rat, niti se veseli ičijem stradanju. Hrvatska je bila napadnuta iznutra i izvana, a rat se vodio na hrvatskom državnom prostoru"...

U Glini je u utorak brojnim manifestacijama, kojima su prisustvovali i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i ministar branitelja Tomo Medved, obilježen 8. kolovoza kada je predajom kompletnog 21. krajiškog korpusa tzv. RSK prije 22 godine u Gornjem Viduševcu pokraj Gline i formalno u vojnom smislu završila vojno-redarstvena operacija Oluja.

U Glini obilježena obljetnica predaje 21. krajiškog korpusa HV-u
U Glini obilježena obljetnica predaje 21. krajiškog korpusa HV-u

“Predaja agresorske srpske vojske Hrvatskoj vojsci bila je u svom značenju više od vojnoga čina, koji je izvršen u duhu časnih ratnih običaja. Taj događaj je označio konačni vojni slom velikosrpske ideje, koja je nažalost, ne samo u Domovinskom ratu, nego i kroz četničke zločine u Drugom svjetskom ratu i na druge načine prouzročila mnoga stradanja”, rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

“Ponavljam što sam izrekla u Kninu, kako hrvatski narod nije želio rat, niti se veseli ičijem stradanju. Hrvatska je bila napadnuta iznutra i izvana, a rat se vodio na hrvatskom državnom prostoru”, naglasila je.

Kazala je da se rat nije vodio niti na jednom pedlju srpskog teritorija, što sve govori o političkom i moralnom karakteru rata, koji je za Hrvate bio samo obrambeni i oslobodilački.

“Hrvatski narod i Republika Hrvatska žele mir, kao što su ga željeli i onda, žele razvoj dobrosusjedskih odnosa sa svima, u punoj spremnosti na dijalog o svim bilateralnim pitanjima, uz odlučnu obranu legitimnih nacionalnih interesa”, rekla je Grabar Kitarović na središnjoj svečanosti pred postrojenim pripadnicima ratnih postrojbi.

Ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Tomo Medved podsjetio je kako je za Oluje u svega 84 sata s oko 200.000 branitelja oslobođen prostor od 10.000 četvornih kilometara.

Dobrom organizacijom oslobodilačkih akcija, kako je rekao, neprijateljska je vojska bila prisiljena na bezuvjetnu predaju. Poručio je kako mlade generacije moraju znati tko je i kako stvorio Hrvatsku. Spomenuo je kako Ministarstvo branitelja uz potporu Vlade, upravo usvojenim zakonskim prijedlogom  rješava najvažnija pitanja branitelja.

Oluja – Predaja 21.Kordunskog Korpusa Srpske Vojske – 8.08.1995

O vojnom aspektu predaje 21. korpusa neprijateljske vojske, kada se predalo oko 5000 vojnika s 12 tenkova 13 teških topova i drugog naoružanja, govorio je izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade general-pukovnik Drago Matanović.

Brojna izaslanstva položila su vijence na spomen obilježje poginulim braniteljima i civilnim žrtvama, te su nazočila svečanom otvorenju crkvišta Sv. Ivana Nepomuka na mjestu crkve srušene u Domovinskom ratu, a posjetili su i mjesto predaje, gdje je o vojnoj operaciji govorio general Vlado Hodalj.

U sklopu svečanosti priređena je izložba ratnih fotografija te taktičko-tehnički zbor Hrvatske vojske. H

T.H.