(VIDEO) U zadarskom Gradskom vijeću SDP-ovci odbili odati počast žrtvama Bleiburga

Zastupnici SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra odbili su ustati i na taj način odati počast nevino stradalim hrvatskim civilima i vojnicima žrtvama Bleiburga i Križnih puteva...

Zastupnici SDP-a u Gradskom vijeću Grada Zadra odbili su ustati i na taj način odati počast nevino stradalim hrvatskim civilima i vojnicima žrtvama Bleiburga i Križnih puteva…

Iako do sada ovo nije bila praksa u zadarskom Gradskom vijeću, ove godine je na prijedlog predsjednika gradske organizacije Neovisnih za Hrvatsku Mate Lukića iskazana počast žrtvama Bleiburga i Križnih puteva ustajanjem i minutom šutnje za sve stradale hrvatske civile i vojnike.

I dok je većina zastupnika Gradske skupšine prihvatila prijedlog Mate Lukića i ustala sa stolca, SDP-ovci su ostali sjediti i tako odbili izraziti pijetet prema nevino stradalim civilima i vojnicima.

Podsjećamo kako je na Bleiburško polje 15.5.1945. godine pristigao velik broj hrvatskih civila i vojnika NDH koji su se namjeravali predati britanskim snagama, međutim britanski general Patrick Scott je odbio prihvatiti predaju generala Ive Herenčića, budući je imao dogovor s jugoslavenskom stranom koju je u pregovorima zastupao politički komesar 51. vojvođanske divizije Milan Basta.

Svi civili i vojnici predani su u Jugoslavenskoj armiji koja je otpočela s masovnim likvidacijama i time krenula u obračun s političkim i ideološkim protivnicima Titova komunističkog režima.

Fenix-magazin/Dario Holenda