VIDEO-UŽIVO:Invazija kodnog imena “Operacija Overlord” i dalje je najveća pomorska akcija u povijesti…Kraljica Elizabeta II. i svjetski čelnici na 75. obljetnici Dana D u Portsmouthu: ‘Zavjetujemo se da nećemo zaboraviti naš dug prema njima’

Invazija kodnog imena "Operacija Overlord" i dalje je najveća pomorska akcija u povijesti, u kojoj je sudjelovalo gotovo 7.000 brodova duž 80 kilometara sjeverne francuske obale...6. lipnja 1944. više do 150.000 savezničkih vojnika isplovilo je iz Portsmoutha i okolnih mjesta kako bi započeli zračni, kopneni i pomorski udar na Normandiju...

Invazija kodnog imena “Operacija Overlord” i dalje je najveća pomorska akcija u povijesti, u kojoj je sudjelovalo gotovo 7.000 brodova duž 80 kilometara sjeverne francuske obale…

-Žirajska “Ruža Hrvatska” pozvana na obilježavanje 75. obljetnice Dana D, bitke za Normadiju

Britanska kraljica Elizabeta II. pridružila se u srijedu u Portsmouthu svjetskim čelnicima, uključujući Donalda Trumpa i Angelu Merkel, na obilježavanju 75. obljetnice Dana D, najveće pomorske invazije u povijesti koja je uvelike doprinijela okončanju Drugog svjetskog rata…

kraljica Elizabeta II. i Donald Trump-screenshot

Kraljica, princ Charles, predsjednici i premijeri ustali su kako bi zapljeskali veteranima, u odorama punih medalja, dok su stajali na velikoj pozornici pokraj počasne garde nakon što je prikazan film o iskrcavanju u Normandiji.

Princ Charles-screenshot

Svi smo imali svoju ulogu koju smo trebali odigrati, nisam bio nervozan, ali sam bio malo prestrašen kao i svi drugi, rekao je Bert Edwards, opisujući svoju ulogu pripadnika posade broda Kraljevske mornarice HMS Belloni prije 75 godina.

POGLEDAJTE UŽIVO OVU PROSLAVU-DAN-D

– To je nešto što se događa jednom u životu i čini te ponosnim jer si sudjelovao u tome – izjavio je za vrijeme trajanja filma.

Počasna loža

Premijerka Theresa May pridružila se američkom predsjedniku i njegovoj supruzi Melaniji tijekom posljednjeg dana državnog posjeta na prigodnim događanjima u Portsmouthu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, kanadski premijer Justin Trudeau, australski premijer Scott Morrison i njemačka kancelarka Angela Merkel te čelnici i visoki predstavnici deset drugih zemalja također su nazočili svečanosti.

– Dok stojimo ujedinjeni kako bi odali počast onima čija je hrabrost i žrtva na plažama Normandije preokrenula Drugi svjetski rat, zavjetujemo se da nikad nećemo zaboraviti naš dug prema njima – rekla je May.

– Njihova solidarnost i odlučnost u obrani naše slobode ostaju lekcija budućim naraštajima – dodala je britanska premijerka na odlasku.

Donald Trump, Melania Trump, grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos i Angela Merkel-screenshot

U prvim satima 6. lipnja 1944. više do 150.000 savezničkih vojnika isplovilo je iz Portsmoutha i okolnih mjesta kako bi započeli zračni, kopneni i pomorski udar na Normandiju, koji je rezultirao oslobađanjem zapadne Europe od nacističkog režima.

Invazija kodnog imena “Operacija Overlord” i dalje je najveća pomorska akcija u povijesti, u kojoj je sudjelovalo gotovo 7.000 brodova duž 80 kilometara sjeverne francuske obale.H

screenshot

G.S.