(VIDEO) VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a UZ POTPORU BUDIMIRA LONČARA UVELO EMBARGO NA NAORUŽANJE!

Međunarodna je zajednica rezolucijom 713 uporavo najviše naštetila napadnutoj Hrvatskoj kojoj je oduzeto i naoružanje Teritorijalne obrane za što je Budimir Lončar znao...

FOTO-screenshot

Na današnji dan 1991. godine vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju kojom je izglasan potpuni embargo na uvoz oružja Jugoslaviji. Bio je to strašan udarac za Hrvatsku kojoj je prethodno bilo oduzeto sve naoružanje Teritorijalne obrane. Embargo je najviše naštetio napadutoj Hrvatskoj. Budimir Lončar koji je tada bio ministar vanjskih poslova bivše ex jugoslavije podupro je embargo iako je agresorska JNA bila jedna od najbolje naoružanih vojski u Europi.

Međunarodna je zajednica rezolucijom 713 upravo najviše naštetila napadnutoj Hrvatskoj kojoj je oduzeto i naoružanje Teritorijalne obrane za što je Budimir Lončar znao.

Rezolucija broj 713 bila je prva UN-ova rezolucija donesena za rješavanje krize u bivšoj jugoslaviji, no za napadnute Hrvate i Hrvatsku bila je pogubna.

Embargo na uvoz oružja imao je dalekosežne posljedice, jer je s obzirom na goleme zalihe streljiva i nemjerljivu nadmoć u naoružanju UN praktično olakšao srpskom agresoru osvajanje novih Hrvatskih teritorija. Napadnuta Hrvatska, a uskoro i Bosna, platile su ovu odluku koju je svojski podržao Budimir Lončar, platili su desecima tisuća izgubljenih života.

M.M.

Comments are closed.