(VIDEO) VJEROVALI ILI NE: Bandić će zadnjem ministru vanjskih poslova SFRJ Budimiru Lončaru dodijeliti Medalju Grada Zagreba…

Budimir Lončar, bivši jugoslavenski političar i diplomat, koji je obnašao visoke dužnosti u vrijeme hrvatskog osamostaljenja uskoro bi trebao dobiti Medalju Grada Zagreba, saznaje Jutarnji list…

Budimir Lončar: Čovjek koji je 25 rujna 1991. podupro embargo na uvoz oružja, što je stravično naštetilo Hrvatskoj…

Lončar je najpoznatiji po tome što je ustrajavao i uspješno Hrvatskoj nametnuo, putem UN-a, embargo na uvoz oružja u jeku velikosrpske agresije za vrijeme Domovinskog rata.

Odluku o dodijeli donio je gradonačelnik Milan Bandić uz obrazloženje da je Lončar bio savjetnik bivših predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića, da je sudjelovao u radu Ujedinjenih naroda, u osnivanju Pokreta nesvrstanih te Kvadrilaterale, pokreta u kojemu su bile Austrija, Italija, Mađarska i bivša komunistička Jugoslavija, prenosi narod.hr.

Podsjetimo, kada je prije skoro 28 godina započela nemilosrdna velikosrpska agresija na Hrvatsku, problem koji je najviše otežao mogućnost obrane napadnutih prostora bio je embargo na uvoz oružja za prostor Jugoslavije nametnut Rezolucijom 713 koju je izglasalo Vijeće sigurnosti UN-a. S objašnjenjem o potrebi spriječavanja “oružanih sukoba na prostoru Jugoslavije”, embargom je zapravo podržan srpski agresor koji je u svojim rukama imao gotovo svu oružanu silu bivše države.

-(VIDEO) VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a UZ POTPORU BUDIMIRA LONČARA UVELO EMBARGO NA NAORUŽANJE!

Podršku donošenju Rezolucije koja je Hrvatskoj priječila pravo na obranu, pružio je i tadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije- Budimir Lončar.

Danas je Budimir Lončar u dobi od 94 godine predsjednik savjetodavnog odbora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES – International Institute for Middle-East and Balkan studies) sa sjedištem u Ljubljani, čiji je predsjednik Vijeća dr. Craig T. Smith, bivši politički direktor Bijele kuće, a počasni predsjednik Stjepan Mesić. U njemu je sudjelovala i bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor, a izašla je kada je otkriveno kako je IFIMES za nobelovu nagradu za mir kandidirao glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza koji je vodio proces protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka.

Budimir Lončar i danas je aktivan u političkim krugovima pa su ga tako prošle godine kamere uhvatile na druženju s Božidarom Kalmetom, nakon što je izabran za pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića.

D.K.


HTV uvijek prenosi kako je Budimir Lončar UVEO EMBARGO NA NAORUŽANJE. HTV je zatajila da je taj isti Budimir Lončar znao kada će SDS- vojska tz. Sao Krajine izvršiti napad na odašiljače HTV. Dana 23-24. 8.91. se osvajaju objekti Belje , Lička Plješivica i Ćelevac. Takođe te dane su zauzeti i mnogi objekti HPT. Dana 24.8. je trebala nastupiti MEDIJSKA BLOKADA HRVATSKE. Odsječena Dalmacija , Lika , Slavonija od ZAGREBA. Što bi se desilo da su Srbi uz pomoć pete kolone i izajnika uspjeli u toj naumi mezete samo zamisliti.

Comments are closed.