VIDEO Vukovarskoj nacionalnoj bolnici ime dr. Juraja Njavre!

Vukovarska Bolnica dr.Juraj Njavro-foto-facebook
Vukovarska Bolnica dr.Juraj Njavro-foto-facebook

Vlada je na jučer održanoj sjednici prihvatila prijedlog da se Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar preimenuje u Nacionalnu memorijalnu bolnicu „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar.

To je inicijativa hrvatski branitelja Vukovara i Ministarstva hrvatskih branitelja, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici.

Uvažavajući doprinos dr. Juraja Njavre, kako tijekom Domovinskog rata, tako i u aktivnoj ulozi saborskog zastupnika i ministra zdravstva koja je bila usmjerena na skrb o hrvatskim braniteljima, predlaže se promjena naziva bolnice, rekao je Beroš.

Dr. Juraj Njavro u Medicinskom centru Vukovar počeo je raditi 1969. godine, a 1991. godine početkom Domovinskoga rata bio je na položaju šefa vaskularne kirurgije vukovarske bolnice. Za vrijeme bitke za Vukovar i srpske opsade grada bio je zapovjednik ratnog saniteta općine Vukovar.

U javnosti je postao poznat kao legendarni kirurg i heroj vukovarske bolnice, u kojoj je ostao do kraja opsade grada u Domovinskom ratu, 1991. godine, nakon čega je s dijelom hrvatskih branitelja i civila, zatočen u srpskom koncentracijskom logoru u Srijemskoj Mitrovici.