(FOTO-VIDEO) ZABORAVLJENA MLADOST!…POGLEDAJTE ZABORAVLJENE SNIMKE IZ BOROVA SELA…ČETNICI “DUŠAN SILNI” STIGLI SU IZ KNINA U VUKOVAR…

Toga dana ubijena su dvanaestorica pripadnika Posebne jedinice policije iz Vinkovaca, a 22 su ranjena...

Nakon što su dvojica pripadnika MUP-a iz PU Osijek s 1. na 2. svibnja 1991. zarobljeni od strane srpskih pobunjenika iz Borova Sela, 2. svibnja oko podne pripadnici Specijalne policije PU Vinkovci krenuli su osloboditi kolege. Njih su u Borovu Selu u zasjedi dočekali mnogobrojni naoružani lokalni Srbi i pripadnici srpskih paravojnih formacija iz Srbije..

Toga dana ubijena su dvanaestorica pripadnika Posebne jedinice policije iz Vinkovaca, a 22 su ranjena.

Pogibija 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu jedna je od najbolnijih tema iz Domovinskog rata, posebno jer je od  51 optuženog za masakr u Borovu Selu, Vojni sud u Osijeku 1993. godine osudio samo desetoricu, no zatvorske kazne ni oni nisu odslužili.

Svi su 1996. godine amnestirani, a protiv ostalih 41 okrivljenog, Zakonom o općem oprostu postupak je obustavljen. 

Drugi sudski proces vodio se na Županijskom sudu u Osijeku. Od petorice okrivljenih za zlostavljanje zarobljenih i ranjenih hrvatskih policajaca, hrvatskom pravosuđu dostupan je bio samo Milan Marinković, koji je 2014. godine pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora i svoju je kaznu već odslužio. Nakon žalbe na presudu, kao olakotna okolnost pri izricanju tako niske kazne koja je s 3 i pol snižena na 3 godine, uzeta je u obzir činjenica da je Marinković siromašan i ima staru i bolesnu majku.

VIDEO SADRŽI UZNEMIRUJUĆE SNIMKE

T.H.