VIDEO Završio sastanak Znanstvenog savjeta; Beroš ipak priznao-i među cijepljenim je moguće širenje virusa ali u manjoj mjeri

Beroš o virusu , cjepivu, širenju virusa među cijepljenima i necijepljenima,kovid potvrdama...

foto screenshot

Premijer Andrej Plenković sastao se danas s članovima znanstvenog savjeta.

Nakon sastanka Znanstvenog savjeta ministar Vili Beroš rekao je novinarima da su necijepljeni taj rezervoar širenja virusa, ali je po prvi put spomenuo ono što se već dobro zna, da se i među cijepljenima može širiti virus ali u manjoj mjeri nego kod cijepljenih protiv virusa.

Prvi put je Beroš iznio tezu da i cijepljeni mogu prenijeti virus

Nakon sastanka izjavu za medije dao je ministar zdravstva Vili Beroš. ”Danas smo najviše razgovarali o aplikaciji treće doze cjepiva. Svi znanstvenici su suglasni s onim što je HZJZ iznio kao činjenicu, a to je da se treća doza primjenuje kod onih koji su imunokompromitirani i kod zdravstvenih djelatnika”, rekao je.

”U medijima imamo različite teorije o cijepljenju. Znanstvenici su suglasni da je cijepljenje jedini izlaz iz krize, ali naglašavaju da moramo poštivati antiepidemijske mjere”, kazao je Beroš i dodao da je profesor Rudan na sastanku govorio o mutacijama virusa.

”Prispodobio nam je da su proljetos i na jesen sve oči bile uprte u Veliku Britaniju i Izrael jer su oni bili predvodnici četvrtog vala. Bili su suočeni s novim izazovima i tako je i dan danas broj novozaraženih u Britaniji jako velik, što nije neočekivano. Virus je potpuno nepredvidljiv”, poručio je i naglasio se dolaskom hladnijeg vremena posebno treba paziti na pridržavanje epidemioloških mjera.

Otkrio je da i Gordan Lauc govorio o svojim izjavama za koje kaže da su djelomično pogrešno prenesene. ”To smo riješili. On je govorio o korelaciji,ne o mogućoj vezi smrtnosti i cijepljenja. On smatra također da je cijepljenje najbolji izlaz iz krize”, rekao je ministar.

Na konferenciji za medije govorio je i Krunoslav Capak.

Poslušajte što su izjavili ministar zdravstva Vili Beroš i Krunoslav Capak -Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Video-dnevnik.hr

D.K.