(VIDEO)Na današnji dan 1991. godine oslobođeno je selo Kusonje, jedno od najzloglasnijih neprijateljskih uporišta na području Pakraca…

Na fotografiji pripadnici 3.satnije 76. bataljuna u oslobođenim Kusonjama.

Na današnji dan 1991. godine oslobođeno je selo Kusonje, jedno od najzloglasnijih neprijateljskih uporišta na području Pakraca. Na tabli na ulazu u selo na ćirilici je pisalo „Mala Srbija“, a u hrvatskoj javnosti ono je poznato po masakru 20 bjelovarskih branitelja 8. rujna 1991. godine, o čemu je snimljen film „Broj 55“. Dvije godine kasnije, srpski teroristi postavili su eksploziv na komemoraciji poginulima prilikom čega su poginule još tri osobe, a jedanaest ih je ranjeno.

Nakon ovladavanja Derezom i Grahovljanima, Zapovjedništvo Operativne Grupe Pakrac 24. prosinca 1991. godine pokrenulo je akciju „Alfa“ čiji je prvi zadatak bio oslobađanje Kusonja. Za tu operaciju predodređene su snage 3. satnije pakračkog 76. samostalnog bataljuna HV-a i pakračkog MUP-a koje su išle iz pravca postrojenja Drvne industrije „Papuk“ Pakrac i Šokačkih Kusonja, 1.i 2. satnija varaždinske 1. bojne 104. brigade HV-a koji su išli iz pravca smetlišta u šumi Zukva te grubišnopoljski 77. samostalni bataljun HV-a iz pravca oslobođene Dereze. Vremenski uvjeti bili su nepovoljni (magla i velika hladnoća) pa je zbog toga izostala artiljerijska priprema, čime je napad na ovo neprijateljsko uporište postao još teži. Ipak, na opće iznenađenje Kusonje je bilo potpuno prazno uz izuzetak nekolicine starijih civila i hrvatske snage ovladale su ovim selom do 16:00 sati. Istog dana snage požeške 123., virovitičke 127. i slatinske 136. brigade HV-a koje su išle sa sjevera i istoka oslobodile su sela Dragović, Španovica, Ožegovci i Kamenska na cesti Pakrac-Požega. Ovaj uspjeh bio je veliki poticaj za daljnje napadne akcije hrvatskih snaga na području zapadne Slavonije koje će se nastaviti narednih dana.

Na fotografiji pripadnici 3.satnije 76. bataljuna u oslobođenim Kusonjama.

Autor teksta – Ivan Zvonimir Ivančić

Comments are closed.