“Vidiš li rođače, lepo srpsko more”: Naš poznati tenisač i jedan od utemeljitelja HDZ-a je u rodu s – Veljkom Kadijevićem

Foto: Večernji list / privatna arhiva

Luka Znaor (69), nesuđeni protukandidat Nikoline Babić na posljednjim izborima za dužnost prve osobe Hrvatskog teniskog saveza, poznato je ime u teniskim (i političkim) krugovima, u razgovoru za Večernji list objašnjava čime je bio ponukan da se upusti u tenisku izbornu utrku i zbog čega nije mogao skupiti potpise potpore deset članova Skupštine, nego je imao samo četiri.

Plemenita je bila namjera gospodina Znaora, htio je, kaže, ujediniti sve struje u hrvatskom tenisu, no Statut jasno propisuje uvjete za kandidaturu. Šteta je samo što mu na Skupštini nisu dali riječ (jer nije član Skupštine), čak ni pod točkom razno.

No nama je manje zanimljiv tenis, a više jedna anegdota iz prošlosti koju je ispričao, pa ćemo prenijeti samo dio razgovora.

“Vi ste jedan od utemeljitelja HDZ-a, radili ste u pet ministarstava, no i Nikolina Babić ima jako zaleđe u stranci, bila je u Saboru. Obično HDZ-ovci ne idu jedan protiv drugoga?”

– Koliko sam informiran, predsjednik Plenković bio je neutralan, nije se htio miješati, riješeno je to na nižoj razini. Moja jedina šansa bila je u tajnom glasovanju, da ljudi bez straha biraju, da mogu meni dati glas, a da ne moraju strahovati za svoje pozicije sutra. Htio sam o tom izbjegavanju tajnog glasovanja obavijestiti ITF u Londonu, pripremio sam i dopis za njih, ali odustao sam od toga jer smo već imali jedan cirkus s gospodinom Mirićem koji se prema njima legitimirao kao predsjednik. Nisam htio širiti konfuziju.

Malo je poznato da ste vi bliski rođak pokojnog generala JNA Veljka Kadijevića. On ima i kćer Mirjanu, u kakvim ste odnosima?

– Ni u kakvim. Istina je, moja baka po majci i Veljkova majka rođene su sestre, Hrvatice. A s mojom rođakinjom Mirjanom, koja se udala za Stanislava Karasija, prekinuo sam svaki kontakt nakon jednog razgovora u Marušićima pokraj Omiša 1986. godine. Kod rođaka smo gledali jednu nogometnu utakmicu reprezentacije bivše države, a u poluvremenu smo izašli na balkon, gledali more, Brač, prekrasan pogled. I kaže u jednom trenutku Mirjana: “Vidiš li, rođače, lepo srpsko more.” Imao sam 33 godine i dvoje djece, ali bio sam preneražen: ispala mi je Coca-Cola iz ruku i rasula se u tisuću komada… A što ćete, rodbinu ne možemo birati.