VIJEĆE ZA DOMOVINSKU SIGURNOST ili komunalna služba u zimskim uvjetima…

U tom smislu čestitam i na Strategiji nacionalne sigurnosti ili barem na onome što tamo stoji jer prateći što main stream mediji o tome imaju za reći, pojedinac može zaključiti kako se sve to svodi na čišćenje snijega, gašenje požara i slaganja vreća na nasipe. Ako je tome tako onda je Milan Bandić u najmanju ruku moćan koliko i HV...

Foto/Facebook/ A što nama mediji prezentiraju kada se govori o nacionalnoj sigurnosti? Najbolji primjer je emisija Otvoreno, jedna od najvažnijih ako ne i najvažnija emisija u kojoj imamo prilike slušati najodgovornije o najvažnijim temama. A što je važnije od nacionalne sigurnosti? Ali, ako je tomu tako, zbog čega je HRT u studio doveo "kremu" na ovu temu i svom novinarčiću, putem bube u uhu, sugerirao "upravljanje" ovom temom na način da se pitanje nacionalne sigurnosti svodi isključivo na "komunalne" zadaće?

U ponedjeljak održana je prva ovogodišnja sjednica Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović na kojoj je zahvalila potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Krstičeviću na uspješnom radu te doprinosu u izradi Strategije nacionalne sigurnosti i Zakonu o sustavu nacionalne sigurnosti. Pridružujem se čestitkama na radu jer znam iz osobnog iskustva da je ministar Krstičević jako vrijedan čovjek koji puno radi.

U tom smislu čestitam i na Strategiji nacionalne sigurnosti ili barem na onome što tamo stoji jer prateći što main stream mediji o tome imaju za reći, pojedinac može zaključiti kako se sve to svodi na čišćenje snijega, gašenje požara i slaganja vreća na nasipe. Ako je tome tako onda je Milan Bandić u najmanju ruku moćan koliko i HV.

Sama Strategija nacionalne sigurnosti je, po mom skromnom sudu, napravljena jako dobro, polovica toga je copy-paste EU Starategije koja MORA biti nametnuta svim članicama Unije, ali svejedno, nije loše. Evo ovdje možete pročitati taj dokument.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2017_07_73_1772.html
Nije loše, zar ne?

A što nama mediji prezentiraju kada se govori o nacionalnoj sigurnosti?

Najbolji primjer je emisija Otvoreno, jedna od najvažnijih ako ne i najvažnija emisija u kojoj imamo prilike slušati najodgovornije o najvažnijim temama. A što je važnije od nacionalne sigurnosti? Ali, ako je tomu tako, zbog čega je HRT u studio doveo “kremu” na ovu temu i svom novinarčiću, putem bube u uhu, sugerirao “upravljanje” ovom temom na način da se pitanje nacionalne sigurnosti svodi isključivo na “komunalne” zadaće? Kako mediji uspjevaju skupinu stručnjaka držati na “uzdi” u tolikoj mjeri da ovi uopće ne primjete javno banaliziranje svoje uloge? Naime, u samoj Strategiji nacionalne sigurnosti, između ostaloga, stoji i ovo,

IV. STRATEŠKI CILJEVI, INSTRUMENTI I MEHANIZMI NJIHOVA OSTVARIVANJA

Strateški ciljevi predstavljaju konkretizaciju ostvarivanja politike nacionalne sigurnosti u području svakoga nacionalnog interesa, u skladu s uvjetima strateškog okružja i promatrano kroz razinu ambicije u srednjoročnom razdoblju. Za ostvarivanje strateških ciljeva Republika Hrvatska koristit će se svim raspoloživim instrumentima i mehanizmima nacionalne moći.

Strateški ciljevi su:

– Dostizanje najvišeg stupnja sigurnosti i zaštite stanovništva te kritičnih infrastruktura.

– Uspostava i razvoj sustava domovinske sigurnosti.

– Razvoj i održavanje snažne i aktivne obrane.

– Ekološka Hrvatska i razvoj snažnoga i održivoga gospodarstva.

– Demografska obnova i revitalizacija hrvatskoga društva.

– Razvoj državne uprave po mjeri građana i strateško komuniciranje.

– Zaštita, jačanje i promocija najviših vrednota ustavnoga poretka i hrvatskoga nacionalnog identiteta.

– Jačanje međunarodnog ugleda i utjecaja Republike Hrvatske.

– Osiguranje opstanka, zaštita identiteta i političkog subjektiviteta hrvatskoga naroda, kao konstitutivnog u Bosni i Hercegovini, zaštita i potpora Hrvatima u drugim državama i iseljeništvu.

Strategija nacionalne sigurnosti razmatra ostvarivanje strateških ciljeva povezanih s nacionalnim interesom iz kojeg proizlazi svaki cilj.

Jeste li Vi možda čuli išta od ovoga u Otvorenom? Naravno da niste, jer da jeste to bi značilo da u Hrvatskoj postoji kultura dijaloga, širina misli i briga za dobrobit građana RH, a tome nije tako. Svesti čitavu emisiju na prezentiranje pitanja Nacionalne sigurnosti na već nabrojeno mogu samo preplaćeni “novinari” sa HRT-a, a pomoglo je i to što gosti nisu raspoloženi za ozbiljne dijaloge u zemlji koja se raspada i to ne stoga što je palo više snijega nego inače. Zapravo moramo biti zabrinuti zbog ama baš svega ostalog osim prirodnih katastrofa, jer one zapanjujuće djeluju na svijest građana, osjećaj zajedništva, požrtvovnost i hrabrost, a to nema nikakove veze sa nekim dokumentom, strategijom ili ozbiljnošću kojom odišu gosti u emisiji niti s “novinarom” koji bi htio djelovati inteligentno, ali…

Mogao bih analizirati čitav dokument i točku po točku smještati ga u kontekst dnevno političkih zbivanja kako bih dokazao napore medija i birokracije da zanemare ovaj dokument u svojoj osnovi, ali čemu? Predobro djeluje skretanje pozornosti, izbjegavanje dijaloga i stigmatizacija Hrvatske da bi bilo relevantno što bilo tko kaže, a da je van “njihove” kocke. A umjesto detaljne analize sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost, predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, prilažem tekst koji sam napisao prošlog ljeta.
https://www.braniteljski-portal.com/nacionalna-sigurnost-kako-to-gordo-zvuci

Jedan od većih problema Hrvatske političke scene je konformizam, a on je nedopušten ako želite djelovati po svojoj savjesti,a u cilju postizanja općeg zadovoljstva i dobrobiti za građane. Ako zanemarimo skupu produkciju, preplaćenog “novinara” u skupom odijelu i kad malo splasne opčinjenost lijepim uniformama i kad zanemarite pokušaje g.Tabaka da ostavi dojam inteligentnog analitičara, ono što vam ostaje razina je srednje škole.

I na kraju, ako bih mogao izvući nekakav zaključak nakon emisije “Otvoreno” i prezentiranje ove teme javnosti od strane najodgovornijih, mogao bih reći ovo – za sada, održavanje RH nacionalno sigurnom nailazi na poteškoće, obzirom na klimatske promjene i ekstreme izazvane njome, ali kako na područjima gdje klimatski ekstremi uzrokuju najveće probleme živi sve manje ljudi, u dogledno vrijeme nećemo imati takove probleme jer neće biti potrebno čistiti ceste kojima nitko ne prolazi.

Pukovnik Željko Petko

Comments are closed.