Subota, 18. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Visoki sud donio je odluku da je Britanski klimatski akcijski plan nezakonit

Foto:Pixabay

 

Grupe za zaštitu okoliša poduzele su zajedničku akciju protiv odluke da se odobri plan isporuke proračuna za ugljik.

Lažni klimatski narativ i laž da je CO2 problem, uvukli su se u zakonsku legislativu i sad je moguć potpuno kafkijanski proces u kojem „ekološke“ organizacije tuže vladu da nije dovoljno učinila u borbi protiv klimatskih promjena i da nije dovoljno smanjila emisije CO2. Ispada da ni suci ni političari nisu prošli kroz osnovnu školu u kojoj se uči da je CO2 potreban za rast biljaka. Tko zna, vjerojatno će takve lekcije i izbaciti iz škole. Ova prijevara će očito trajati jako dugo, jer se za ovo pripremaju duže nego za covid pandemiju. Rimski klub je izdao knjigu sedamdesetih godina prošlog stoljeća o tome kako im nakon hladnog rata treba novi neprijatelj oko kojeg će se čovječanstvo ujediniti. Zaključili su da je najbolji scenarij u kojem je čovjek neprijatelj te kako čovjek uzrokuje „klimatske promjene“ koje uništavaju planetu.

Akcijski plan britanske vlade za klimu je nezakonit, presudio je visoki sud, jer nema dovoljno dokaza da postoje dovoljne politike za smanjenje emisija stakleničkih plinova, prenosi Epoha.com.hr.

Od ministrice energetike, Claire Coutinho, sada se očekuje da sastavi revidirani plan u roku od 12 mjeseci. To mora osigurati da Ujedinjeno Kraljevstvo ispuni svoje zakonski obvezujuće proračune za ugljik i svoje obećanje da će smanjiti emisije za više od dvije trećine do 2030., što vlada nije ispunila.

Ekološke dobrotvorne organizacije Prijatelji Zemlje (Friends of the Earth) i Klijent Zemlja (ClientEarth) poduzele su zajedničke pravne radnje s Projektom dobrog zakona (Good Law Project) protiv Odjela za energetsku sigurnost i Net Zero (DESNZ) zbog njegove odluke da odobri plan isporuke proračuna za ugljik (CBDP) u ožujku 2023.

U presudi u petak (03.05.), sudac Sheldon podržao je četiri od pet osnova pravnog osporavanja skupina, navodeći da odluka bivšeg ministra za energetsku sigurnost i net zero Granta Shappsa “jednostavno nije opravdana dokazima”.

Rekao je: “Ako je, kao što sam otkrio, državni tajnik donio svoju odluku pod pretpostavkom da će svaki od prijedloga i politika biti isporučeni u cijelosti, onda je odluka državnog tajnika donesena na temelju pogrešnog shvaćanja pravog činjeničnog stanja.”

Sudac se složio s ClientEarthom i Friends of the Earth da je državnom tajniku dana “nepotpuna” informacija o vjerojatnosti da će predložene politike postići planirano smanjenje emisija. Time je prekršen odjeljak 13 Zakona o klimatskim promjenama, koji od državnog tajnika zahtijeva usvajanje planova i prijedloga za koje smatra da će omogućiti postizanje nadolazećih proračuna za ugljik.

Sheldon se također složio sa skupinama za okoliš da je središnja pretpostavka da će sve politike ministarstva postići 100% planiranog smanjenja emisija bila pogrešna. Sudac je rekao da je državni tajnik postupio neracionalno i na temelju pogrešnog shvaćanja činjenica.

Ovo dolazi nakon što je Guardian otkrio da će vlada dopustiti bušenje nafte i plina ispod vjetroturbina na moru, što je odluka koju su stručnjaci za klimu kritizirali kao “duboko neodgovornu”.

CBDP opisuje kako će Ujedinjeno Kraljevstvo postići ciljeve postavljene u šestom proračunu za ugljik, koji traje do 2037., kao dio širih napora da se dosegne neto nulta razina do 2050. Ti su ciljevi emisija postavljeni nakon presude iz 2022. da je Britanija prekršila zakon osmišljen kako bi pomogao u postizanju cilja Pariškog sporazuma iz 2015. o zadržavanju temperatura unutar 1,5 C (2,7 F) od predindustrijskih razina.

Prošlogodišnja procjena Odbora za klimatske promjene bila je da vlada ima vjerodostojne politike samo za manje od 20% smanjenja emisija potrebnih za ispunjavanje šestog proračuna ugljika.

Odvjetnica Prijatelja Zemlje, Katie de Kauwe, rekla je: “Ovo je još jedan neugodan poraz za vladu i njene nepromišljene i neadekvatne klimatske planove. Sve nas je gadno iznevjerila vlada koja nije uspjela, ne jednom nego dvaput, u izradi klimatskog plana koji osigurava ispunjenje naših zakonski obvezujućih nacionalnih ciljeva i naše međunarodne obveze da smanjimo emisije za više od dvije trećine do 2030. godine.

„Hitno nam je potreban vjerodostojan i zakonit novi akcijski plan koji vraća naše klimatske ciljeve na pravi put i osigurava da svi imamo koristi od pravednog prijelaza u održivu budućnost. Ispunjavanje naših domaćih i međunarodnih ciljeva smanjenja ugljika mora biti glavni prioritet za svaku stranku koja pobijedi na sljedećim općim izborima.”

Ed Miliband, tajnik za energetiku u sjeni, rekao je: “Ovo je nova niska razina čak i za ovu klaunovsku predstavu vlade koja je 14 godina potpuno zakazala u pogledu energije i klime. Njihov je plan sada dva puta proglašen nezakonitim – jednom je možda odbačen kao nepažnja, a drugi put pokazuje da nisu u stanju ispuniti ciljeve za ovu zemlju.

“Britanski narod plaća cijenu ovog neuspjeha višim računima, izložen diktatorima poput [Vladimira] Putina koji kontroliraju tržišta fosilnih goriva. Samo laburisti mogu riješiti klimatsku krizu na način da smanje račune za obitelji, učine Britaniju energetski neovisnom i pozabave se klimatskom krizom.”

Caroline Lucas, zastupnica stranke Zelenih, rekla je: “Još jednom je vladin klimatski plan proglašen nezakonitim. Kad se nosimo s klimatskom izvanrednom situacijom, jednostavno ‘nadati se najboljem’ i polagati svoju vjeru u neprovjerene tehnologije i nejasne politike nije dovoljno dobro – potrebni su nam konkretni planovi i ulaganja i nema vremena za gubljenje. Vlada se sada mora vratiti na početne pozicije i hitno sastaviti vjerodostojan plan kako bi UK vratio na pravi put ispunjavanja naših klimatskih obveza.”

John Barrett, profesor energetske i klimatske politike na Sveučilištu u Leedsu, rekao je: “Vlada Ujedinjenog Kraljevstva nije uspjela opisati vjerodostojan put za Ujedinjeno Kraljevstvo da postigne svoje pravno obvezujuće klimatske obveze. To je unatoč nevjerojatnim dokazima Odbora za klimatske promjene i sveučilišnih istraživača o različitim opcijama koje vlada ima na raspolaganju. Mnoge od ovih opcija također donose brojne dodatne koristi kao što su topliji domovi, jeftiniji računi, veća energetska sigurnost, bolja kvaliteta zraka, više radnih mjesta i zdravije društvo. Vrijeme je da britanska vlada ozbiljno shvati klimatske promjene i kaže nam kako će postići svoje ciljeve.”

Glasnogovornik DESNZ-a rekao je: “Ujedinjeno Kraljevstvo može biti jako ponosno na svoje rezultate u pogledu klimatskih promjena. Ne samo da smo prvo veliko gospodarstvo koje je doseglo pola puta do neto nule, već smo pružili više detalja od bilo koje druge zemlje G20 o tome kako ćemo postići naše ambiciozne proračune ugljika. Zahtjevi u ovom slučaju uglavnom su se odnosili na proces i presuda ne sadrži kritike detaljnih planova koje imamo. Ne vjerujemo da sudski postupak o procesu predstavlja najbolji način za poticanje napretka prema našem zajedničkom cilju postizanja neto nule.”

Najnovije

Obilježavanje 79. obljetnice bleiburške tragedije i Križnoga puta

Sedamdeset devet godina prošlo je od tragedije Bleiburga i Križnoga puta kada su partizani, nakon završetka Drugog svjetskog rata, masovno ubijali zarobljene hrvatske vojnike...

Zabranjivani odgovor Ivana Meštrovića Srbima i četnicima oko Jasenovca

Foto:Galerija Meštrović   Objavljujemo  dopis kipara Ivana Meštrovića upućenog  1950. godine Adamu Pribićeviću povodom “Memoranduma o zločinima genocida počinjenih protiv srpskog naroda od strane Vlade Nezavisne...

Sljedeće godine se uvodi devetogodišnja škola, objavljen plan. “Ovo je štetno”

Foto:Pixabay   Prijedlog odluke Nacionalnog kurikuluma predškole, kojim se od 2025. namjerava uvesti devetogodišnja škola, izazvao je pretežno kritike u javnoj raspravi u kojoj se javili...

Tko je novi HDZ-ov ministar turizma i sporta? Dosadašnji državni tajnik zamijenit će Brnjac

Foto:Facebook   Ministarstvo turizma i sporta u novoj Vladi vodit će HDZ-ov Tonči Glavina, dosadašnji državni tajnik koji će na ministarskom mjestu zamijeniti Nikolinu Brnjac. Četrdesetrogodišnji...

Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića

Foto:Hrvatska danas   Hrvatska je sinoć dobila 16. Vladu od neovisnosti. Hrvatski sabor izglasao je povjerenje novoj, trećoj Vladi koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković...