Vjernici u velikoj žalosti: Umro je svećenik koji je ostavio neizbrisiv trag u njihovim životima

U 82. godini, nakon 65 godina redovništva i 56 godina svećeničkog djelovanja preminuo je fra Smiljan Dragan Kožul. Bio je član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te osnivač Pokreta krunice za obraćenje i mir i Radija Marije, javlja Hrvatska katolička mreža.

Fra Kožul rođen je 28. veljače 1942. u Turčinovićima pored Širokog Brijega. Bio je drugo od četvero djece u obitelji, a na krštenju je dobio ime Dragan.

Završio je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Potom je u Zagrebu i talijanskom Salernu studirao teologiju. Godine 1959. je ušao u novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, a na Veliku Gospu te godine dobio je redovničko ime fra Smiljan. Za svećenika ga je zaredio kardinal Franjo Kuharić 29. lipnja 1968. godine u Zagrebu.

Potom je u Rimu magistrirao teologiju te studirao Crkveno pravo na papinskom sveučilištu Antonianum. Doktorirao je 1977. te odmah postao profesorom na istom sveučilištu. U to vrijeme, fra Smiljan Dragan Kožul počinje raditi na postupku za proglašenjem kardinala Alojzija Stepinca blaženikom te je imenovan braniteljem bračne veze pri Kongregaciji za sakramente.

Malo je poznato da je nakon 10 godina rada na vatikanskom radiju fra Smiljan Dragan Kožul 1994. godine pokrenuo Radio Mariju, na kojoj je uređivao i vodio emisije ‘Svećenik pravnik savjetuje’, ‘Iz Katekizma Katoličke crkve’ i ‘Na putu u Emaus’. Godinu ranije osnovao je Pokret krunice za obraćenje i mir.

Četiri i pol godine pomagao je glavnom vatikanskom egzorcistu don Gabrieleu Amorthu. Uz to, osam godina je bio egzorcist za pojedinačne slučajeve u Zagrebačkoj nadbiskupije. Postao je poznat po tome te je obavio stotine egzorcizama.

Uz to, posvetio se seminarima i duhovnim obnovama. U travnju ove godine je zbog bolesti preseljen u Franjevački samostan u Varaždinu, gdje je i preminuo.

Njegovo služenje u Gospodinu pokrenulo je duhovnu lavinu u hrvatskom narodu, a tisuće ljudi pohodile su njegove seminare u potrazi za oslobođenjem i iscjeljenjem, ne samo u Hrvatskoj, već i širom regije.

Poseban svećenik
Posvećuje se djelovanju i u karizmatskom pokretu te ostaje prepoznat po svojim seminarima, duhovnim obnovama koje su okupljale mnoštvo ljudi. Tim povodom, mnogobrojni vjernici oprostili su se sa svojim omiljenim svećenikom putem društvenih mreža.

“Dragi fra Smiljane, počivao u miru Božjem. Hvala na svakoj predivnoj riječi, utjehi i pomoći”, “Dragi naš pater, poseban u svemu, a naročito u ljubavi prema Kristu i prema svakom čovjeku”, “Hvala Ti Gospodine što si preko ovog svećenika ozdravljao, oslobađao, opraštao”, pisali su građani.

“Vitez Gospodinov”, “Moli za nas veliki čovječe”, “Puno si nam značio, nedostajat ćeš nam”, “Baš mi je žao, poseban naš svećenik, počivao u miru”, “Dragi pater, zaista su Vas danas u raj poveli anđeli”, pisali su drugi.

“Jedno veliko hvala što sam ga upoznala i što je sa svojim pozivom pomogao kada mi je bilo najteže. Njegov savjet zlata je vrijedio, a snažna molitva najviše”, “Pokoj vječni daruj mu Gospodine, pred lice svoje svjetlosti dovedi ga i vječno mu svijetlila”, zaključili su građani.