“VJERUJMO DA ĆE NJEGOVA HRVATSKA IPAK POBIJEDITI”: Njegova smrt je svima obznanila da je počeo rat

“Krvavi Uskrs” prije 32. godine ostao je duboko u svijesti hrvatskog naroda, jer je tamo i tada pala prva ljudska žrtva u onom što će kasnije postati Domovinski rat. U akciji “Plitvice”, za čiju je provedbu zapovijed dao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, nastradao je hrvatski policajac Josip Jović.

HV tada još nije bila ustrojena: Akciju “Plitvice” uspješno su u dvije faze izveli pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko, Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje, čiji je član bio i dvadesetjednogodišnji Josip, te pripadnici Jedinice za posebne namjene Kumrovec. Njihova je zadaća bila spriječiti četnike u naumu da presijeku Hrvatsku na sjever i jug. U tome su uspjeli: No metak koji je pogodio Josipa Jovića je svima dao do znanja da su sve priče o tome da se rat može izbjeći – priče.

Josipa Jovića srpski su pobunjenici ubili pokraj pošte, no detaljnije o tome trenutku doznali smo od Petra Bajana, pripadnika Jedinice za posebne zadatke Rakitje. Nakon što je autobus kojim su specijalci stigli izrešetan izašli su iz autobusa i krenuli s čišćenjem terena. Gazeći po dubokom snijegu, zarobili su oko trideset neprijatelja, pa je svaki od njih pred sobom vodio po dvojicu zarobljenika. Pred sobom je zarobljenike imao i Jović, ispričao je za Dnevno.hr Petar Bajan, pripadnik jedinice za specijalne namjene koji je također bio pristuan na Plitivicama.

“U jednom trenutku, Josip je svoje zarobljenike predao meni i krenuo prema pošti. Sjećam se kako se prije toga našalio na moj račun. Bio je petak i toga dana smo dobili plaće u kuvertama. Pitao me ‘gdje si ti spremio svoju kuvertu, da znam gdje je ako pogineš.’ Onda je krenuo prema pošti, a nakon pet minuta čuli smo da je pogođen.”

Josip Jović se prilikom pucnjave bacio u snijeg, no pogođen je ispod pazuha, u mjesto koje pancirka ne štiti. Prije nego što je izdahnuo, Josip je dva puta zazvao oca. Na Uskrs 1994. u Aržanu mu je otkriven spomenik.

– Nikada se nije utvrdilo iz kojeg je točno oružja ubijen Josip niti tko ga je ubio. Na ispitivanju smo bili pokojni Gavran i ja, predali smo Hadžićev pištolj kao dokaz, ali nam on nikada nije vraćen – kaže Bajan.

Ove godine se njegove smrti prisjetio i Tomislav Karamarko. Evo što je naveo:

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftomislav.karamarko%2Fposts%2Fpfbid04681tpwieDACPc8qNE6EZ8CRdn2uqP7JZAwZmmaNQVYppnQ4RE9W3qCbAHdcGqT8l&show_text=true&width=500″ width=”500″ height=”559″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share”></iframe>