VLADA Novi članovi Povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona.Franko Vidović odbio biti članom Povjerenstva…

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović odbio biti članom Povjerenstva...

Vlada je u četvrtak ažurirala članove Povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona, s obzirom na kadrovske promjene nakon izbora, a ministar obrane Mario Banožić izvijestio je da je predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović odbio biti članom Povjerenstva…

Vlada je na sjednici izmijenila svoju odluku od 4. srpnja prošle godine o osnivanju Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona, kojem je zadaća pripremiti i provesti postupak nabave aviona te Vladi i nadležnim tijelima predložiti donošenje odgovarajućih odluka.

“Zbog određenih kadrovskih promjena predlaže se izmjena članova Povjerenstva. Predložili smo da u njemu bude i predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora Franko Vidović, međutim on se zahvalio i njegov je stav da će o nabavi raspravljati kad ona dođe pred Odbor, dakle nije pristao biti u Povjerenstvu”, rekao je Banožić.

U Povjerenstvu više nisu Zrinko Petener koji je bio savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, zatim bivša pomoćnica ministra financija i glavna državna rizničarka Ivana Jakir Bajo te bivši pomoćnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Vice Skračić i bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Mato Mikić.

Novoimenovani članovi su glavni državni rizničar Ante Matijević, Petar Mihatov iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova te glavni tajnik Ministarstva obrane Petar Barać i zapovjednik HRZ-a Michael Križanec.

Povjerenstvom supredsjedaju predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj. 

Članovi Povjerenstva su i potpredsjednik saborskog Odbora za obranu Anđelko Stričak, ravnatelj SOA-e Daniel Markić, ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, posebni savjetnik predsjednika Vlade Robert Kopal, glavna tajnica Vlade Ivona Ferenčić, Zvonimir Novak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, brigadir Davor Tretinjak iz MORH-a te zapovjednik 93. krila HRZ-a, brigadir Željko Ninić.

Premijer Andrej Plenković dodao je kako “usvajaju odluku, ali bez onih koji su odbili biti u Povjerenstvu”.

Na sjednici Vlade usvojeno je i Godišnje izvješće o obrani za 2019. godinu, koje pokazuje da je s krajem prošle godine u MORH-u radilo 17.108 osoba (14.962 djelatnih vojnih osoba i 2146 državnih službenika i namještenika), a u djelatnu službu primljeno je 969 vojnih osoba.

Obrambeni proračun lani je iznosio 4,767 milijardi kuna, a u odnosu na proračun iz 2016. godine to je uvećanje za 694 milijuna kuna, naveo je Banožić.

“Povećanje obrambenog proračuna pridonijelo je poboljšanju standarda osoblja, opremanju i modernizaciji te unaprjeđenju razvoja novih sposobnosti Hrvatske vojske”, ustvrdio je.

Ugovori o nabavi vojne opreme s hrvatskim tvrtkama

U prošloj godini potpisani su i ugovori o nabavi vojne opreme sa 34 hrvatske tvrtke čime se, naglasio je ministar, pridonijelo hrvatskom gospodarstvu te pokazalo da Hrvatska vojska “nije samo potrošač nego i generator razvoja i promotor hrvatskih proizvoda”.

Vezano uz proces nabave višenamjenskog borbenog aviona, Banožić je izrazio uvjerenje da će se nakon otvaranja ponuda i procesa evaluacije i validacije “donijeti najbolja odluka o nabavi”.

Vlada je donijela i odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za zamjenika župana Šibensko-kninske županije iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine, za nedjelju 18. listopada. Izbori se raspisuju jer je ostavku na tu dužnost 22. srpnja podnijela Anja Šimpraga pa joj je po sili zakona prestao mandat.

Prijevremeni izbori za zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina održavaju se u roku 90 dana od dana prestanka mandata zamjenika.H

T.H.