Vlada Pupovcu prepušta strateške programe!?

Što više odmiče mandat ministra graditeljstva Branka Bačića, to je vidljivije da je miljenik lijevih medija, ali i doajena politike Pupovca i Čačića, piše Dnevno.hr. Kako pouzdano doznaje Dnevno, njegov mir u medijima jamči i Milorad Pupovac i njegovo društvo s kojim ministar Bačić ima odlične odnose još otprije. Naime, već na prvoj konferenciji za novinare na temu obnove Banovine pred novinarima se pojavio u društvu potpredsjednice Šimprage, ali i u društvu zamjenice državnog tajnika u središnjem uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Tatjane Vukobratović Spasojević.

Ona pak, prema tvrdnjama upućenih, slovi kao jedna od ključnih karika obnove Banovine u koju će se uložiti minimalno 1,3 milijarde eura, što je samo dio sredstava jer osim europskih fondova, obnovu bi trebala financirati i Vlada pa je evidentno da je riječ o unosnom poslu.

Tamo gdje se politika upliće u unosan posao, nerijetko se nailazi i na razne oblike pogodovanja koji će teško zaobići i obnovu Banovine, u koju se gorljivo preko svojih dviju dama uključio i Pupovac. O Šimpragi koja se često medijski eksponira sve se uglavnom zna, no o Vukobratović Spasojević u javnom prostoru ne zna se previše. Riječ je o pravnici koja se diplome domogla na Pravnom fakultetu u Beogradu. Nakon dolaska u Hrvatsku bila je vlasnica agencije za promet nekretninama u Karlovcu, a radila je i u pravnom odjelu Srpskog narodnog vijeća kojim dugi niz godina predsjeda Pupovac. Iduća postaja njezine karijere je pozicija zamjenice državnog tajnika, na kojoj mjesečno zarađuje 2560 eura. Njezin je suprug zaposlenik Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu, gdje zarađuje 850 eura.

Naknada štete
Inače je Vukobratović Spasojević rođena u Otočcu, majka je jednog djeteta, a najveći dio karijere vezan joj je upravo uz Srpsko narodno vijeće, u kojem je bila voditeljica Pravnog odjela, voditeljica projekta Pravne mreže SNV-a te niza drugih projekata. Uz to je riječ o predsjednici Županijske organizacije SDSS-a grada Zagreba koja godinama uživa puno Pupovčevo povjerenje, što je evidentno i iz toga što je bila angažirana u povratu imovine odbjeglim Srbima.

Srpsko nacionalno vijeće godinama je angažirano na rješavanju pitanja Srba koji su se tijekom rata naselili u Srbiju i Republiku Srpsku, a koji posljednjih godina od Hrvatske traže naknadu štete ili rješavanje stambenog pitanja u našoj zemlji, pri čemu im je Vukobratović Spasojević uvelike pomagala uz ostalo i slanjem poziva svim pripadnicima srpske nacionalne manjine da im se obrate jer je SNV planirao stambeno zbrinuti 8000 ljudi. Jasno je, dakle, da Vukobratović Spasojević godinama surađuje s Pupovcem te da uživa njegovo veliko povjerenje, a Pupovac je tijekom posjeta Banovini rekao kako očekuje da se napredak u obnovi vidi iz dana u dan, napomenuvši da je šteta što Branko Bačić još prije godinu dana nije došao na dužnost ministra.

Upravo za tog posjeta Pupovac je i Srbe koji ne žive na Banovini, a čije su kuće stradale u potresu, pozvao da se prijave za obnovu, a da je u obnovi i zbrinjavanju stanovnika Banovine i osobno sudjelovao, moglo se naslutiti i iz ugovora koji je potpisao s direktorom Republičkog tajništva za raseljene osobe i migracije Republike Srpske Davorom Čordašem o izgradnji deset kuća za srpske obitelji čiji su domovi na Banovini uništeni u potresu. Kao što je poznato, riječ je o ugovoru teškom oko 800 tisuća eura, kojim je dogovoreno da montažne kuće na Banovini gradi tvrtka Steco iz Bijeljine.

Velika ulaganja
Sve to Pupovac je dogovorio sa svojim kolegom Miloradom Dodikom, a sada su pred njim očito veliki dogovori i još veća očekivanja koja će nastojati realizirati preko svojih dviju stranačkih kolegica i dama koje su stasale u SNV-u pod njegovom palicom. Sve u svemu, i Bačić zasad može biti smiren jer osim premijera Plenkovića koji se oslonio na njega i dao mu povjerenje, povjerenje mu je poklonio i Pupovac koji iz sjene nadzire taj proces i koji je među prvima nagovijestio odlazak donedavnog ministra Ivana Paladine. Paladina je slovio kao veliki stručnjak pa se i od njega puno očekivalo, baš kao što se sada očekuje od Bačića koji uživa poštovanje Plenkovićevih koalicijskih partnera, ali i stranačkih kolega koji ga opisuju kao osobu od autoriteta, što je u obnovi dosad nedostajalo.

Kao što se moglo vidjeti i iz medija, velika ulaganja idu u Grubore. Ministar Bačić se na komemorativnom skupu održanom u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije u kolovozu ove godine osvrnuo i na tijek obnove Grubora, koja je predviđena zaključkom Vlade o revitalizaciji Grubora iz 2021. godine, te je istaknuo da je dosad dovršeno deset obiteljskih kuća. “Još će se dvije obnoviti, a za preostalih osam će se izgraditi zamjenske kuće na drugim lokacijama”, istaknuo je Bačić.

Kad je o Tatjani Vukobratović Spasojević riječ, u njezinu stručnost i sposobnost ne treba sumnjati s obzirom na to da je Pupovac upravo njoj poklonio povjerenje angažiravši je na poslu povrata imovine odbjeglim Srbima i njihovu stambenom zbrinjavanju. Tako je Bačić nakon pripajanja Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Vukobratovićku odmah postavio za v. d. ravnateljice Uprave za stambeno zbrinjavanje, te Pupovčevoj i Dodikovoj miljenici povjerio Sektor za upravljanje nekretninama i provedbu programa stambenog zbrinjavanja, Sektor za imovinske pravne poslove, Sektor za provedbu međunarodnih programa, na čijem je čelu Željko Božić, suprug Pupovčeve tajnice u klubu zastupnika Samostalne demokratske srpske stranke, Slađane Božić.

Desna ruka
Pod Pupovčevom je šapom i nacionalni program zbrinjavanja na potpomognutim područjima, poticanje povratka, ostanka i naseljavanja stanovništva na potpomognutim područjima posebne državne skrbi, što pridonosi demografskom i gospodarskom razvoju tih područja, program pomoći Vlade RH za povratak Hrvata u BiH, regionalni program stambenog zbrinjavanja, smještaj osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom, nadležnost za rješavanje prava na stambeno zbrinjavanje, najam stambenih jedinica u državnom vlasništvu, prodaja stambenih jedinica u državnom vlasništvu, darovanje stambenih jedinica u državnom vlasništvu, stambeno zbrinjavanje izbjeglica, prognanika, povratnika te bivših nositelja stanarskih prava, poticaji i potpore, izvanredno stambeno zbrinjavanje, unapređenje životnih uvjeta pripadnika romske nacionalne manjine te brojni drugi programi.

Naime, u Republici Hrvatskoj žena upravnika nekretnina Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu Duška Spasojevića i Pupovčeva desna ruka je v. d. ravnateljice Uprave za stambeno zbrinjavanje pod čijom su nadležnošću sve važne nekretnine i programi za zbrinjavanje te rješenje demografske problematike u Republici Hrvatskoj. Onda se narod čudi što je demografija u Republici Hrvatskoj na najnižim granama. Tatjana na ovu poziciju nije postavljena jučer, ona kao zamjenica državnog tajnika ordinira još od 2018. godine, a došla je kao voditeljica pravne službe u Srpskom narodnom vijeću.

Ova vijest bi možda i bila iznenađenje u to vrijeme, kad se ne bi znalo da su Milorad Pupovac i SDSS svojim glasovima izglasali povjerenje HDZ-u te time ušli u novi krug političke trgovine, pri čemu premijer Andrej Plenković nije pitao za cijenu. Upravo s tim računao je Milorad Pupovac koji je tada, nakon Mirele Stanić Popović, u vrh UDOSZ-a ustoličio pravnicu Srpskog narodnog vijeća.

Najgore dolazi
No to nije najgore, najgore tek dolazi, jer kako doznaje Dnevno iz izvora bliskih Banskim dvorima, ovih se dana upravo namješta natječaj kako bi Upravu za stambeno zbrinjavanje preuzela Tatjana Vukobratović Spasojević. U periodu kiselih krastavaca, 30. kolovoza, raspisan je natječaj za ravnateljicu Uprave za stambeno zbrinjavanje i javna je tajna u Ministarstvu graditeljstva da će od svih kandidata biti izabrana upravo Vukobratović Spasojević. Predsjednik Vlade očito nema namjeru dugoročno ostati bez Pupovca i njegove potpore pa bez imalo ustručavanja, kao i dosad, ova Vlada pred očima javnosti i puka bez imalo milosti namješta natječaje i podilazi Srbima. U ruke im daju našu demografsku obnovu, nekretnine, fondove EU-a te sve strateške programe Republike Hrvatske.