Vlada usvojila prijedlog Odluke o sudjelovanju OS RH u operaciji Sea Guardian

Prijedlogom Odluke predviđeno je upućivanje do 35 pripadnika Oružanih snaga RH brodom Hrvatske ratne mornarice “Dubrovnik” u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju početkom rujna ove godine u trajanju od oko 20 dana...

Na sjednici Vlade usvojen prijedlog Odluke o sudjelovanju Oružanih snaga RH u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju…

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u petak, 24. srpnja 2020. godine usvojila prijedlog Odluke o sudjelovanju Oružanih snaga RH u NATO operaciji potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju te ga uputila u Hrvatski sabor na donošenje.

Prijedlogom Odluke predviđeno je upućivanje do 35 pripadnika Oružanih snaga RH brodom Hrvatske ratne mornarice “Dubrovnik” u NATO operaciju potpore miru Sea Guardian u Sredozemlju početkom rujna ove godine u trajanju od oko 20 dana.

Obrazlažući prijedlog Odluke, ministar obrane Mario Banožić je istaknuo kako se sudjelovanjem pripadnika Hrvatske vojske u NATO operaciji Sea Guardian značajno unaprjeđuju sposobnosti Hrvate ratne mornarice za provedbu misija i zadaća.

“Sudjelovanjem u operaciji nastavit će se proces razvoja sposobnosti sa snagama drugih država članica NATO-a, ali i razvoj sposobnosti za zaštitu nacionalnih interesa, kao temeljne zadaće Hrvatske vojske”, poručio je ministar Banožić dodavši kako Republika Hrvatska još jednom potvrđuje da je vjerodostojna saveznica koja doprinosi operacijama i drugim aktivnostima.

Operacija potpore miru Sea Guardian je NATO vođena operacija koja doprinosi razvoju pomorske sigurnosti, osiguranju slobode plovidbe i borbi protiv proliferacije oružja za masovno uništenje te razvoju sposobnosti ratnih mornarica partnerskih država u Sredozemlju. Također, značajno je unaprijedila i sigurnost u Sredozemlju , priopćio je MORH.

M.M.