Vlaji se popeli na Himalaju: Vlaji na Himalaji prepuni dojmova na 6476 metara visine

Ekspedicija “Vlaji na Himalaji” došla je ove nedjelje do 6476 metara visokog Mera Peaka, jednog od himalajskih vrhova kojeg su odredili sebi za završetak svoje avanture, javlja Slobodna Dalmacija...

Ekspedicija “Vlaji na Himalaji” došla je ove nedjelje do 6476 metara visokog Mera Peaka, jednog od himalajskih vrhova kojeg su odredili sebi za završetak svoje avanture.

Nakon što su ustali prije zore, započeli penjanje po snijegu i ledu, neumorna ekipa majstorski je odradila svoj uspon, razvivši na vrhu zastave Hrvatske, Splita i HPD Sv. Jure iz Zagvozda odakle je većina podrijetlom. Vedran Mlikota javio se porukom “all is well!”, koja je bila rečenica kojom se Edmund Hillary javio baznom logoru i cijelom svijetu da je osvojen Mt. Everest.

Foto/Facebook

Od prisutnih petnaest, dvanaest junaka krenulo je u ranu zoru 1. listopada iz visinskog logora, s visine od 5760 metara prema vrhu. Svih dvanaest se popelo, a prema riječima Mlikote, trojica nisu mogla krenuti zbog problema s temperaturom, iscrpljenošću i grčevima.

Put prema vrhu bio je dug i naporan, rekao je Mlikota, a na tim visinama ljudi se doslovno bore za kisik (ima ga oko 40%), neprestano treba mijenjatu odjeću jer se temperatura mijenja svakih nekoliko minuta.

Dojmove s puta podijelio je i glazbenik Hrvoje Rupčić, jedan od članova ekipe.

“Ekipa, jesmo, došli smo do Mera Peaka jučer. 6.476 metara. Namjerno kažem došli a ne osvojili jer planine se posjećuju a ne osvajaju. “Vlaji na Himalaji” su ispunili cilj svoje ekspedicije. Sada nas još čeka povratak.”, napisao je u uvodu objave na svom Facebook profilu.

“Nikada u životu nisam bio ovako umoran. Nikada. Nikada nisam napravio toliko koraka uvjeren da ne mogu napraviti niti jedan jedini sljedeći. Nikada nisam toliko hodao uvjeren da se ne mogu niti ustati. Da sam bio sam sigurno bih se legao u snijeg i šta bude. Ne bi me bilo briga. Ali nisam bio sam. Bili smo u navezu i da sam stao ili odustao samo bi napravio velike probleme svojim prijateljima i kolegama. Ovo više ne hodaju moje noge. Ovo sada hodaju njihove noge. A ni njihove nisu u puno boljem stanju od mojih. Cilj nam je pred očima, niti kilometar a mi znamo da imamo još barem sat-dva do njega….”, nastavio je opisujući svoju himalajsku avanturu.

T.H.

Comments are closed.