Subota, 13. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Marko Franović: Vlast iseljenike omalovažava i krade nam pravo jednakosti u glasanju

Ekskluzivni intervju s Markom Franovićem

 

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak

Marko Franović najpoznatiji je hrvatski poduzetnik iz iseljeništva koji je nesebično financijski pomagao Hrvatsku u vrijeme stvaranja i naoružavanja, ali te svoje aktivnosti nije prekinuo ni uspostavom Republike Hrvatske. Zadnjih godina svesrdno pomaže i podupire projekte osvjetljavanja povijesti Hrvatske, osobito one koja se tiče Drugoga svjetskoga rata, istine o radnom logoru Jasenovac, ali i o prešućenim zločinima nakon rata o kojima se nije smjelo svih ovih desetljeća pričati. Marko je nositelj liste za iseljeništvo na listi stranke Odlučnost i Pravednost Karoline Vidović Krišto. Zanimalo nas je što ga je potaklo da se u osmom desetljeću života kandidira za Saborskoga zastupnika i što je to za što će se posebno zalagati u Saboru.

Što vas je u 82. godini života potaklo da svoja leđa podmetnete potporom Karolini Vidović Krišto i stranci Odlučnost i Pravednost?

Vidio sam da je ona pravi vođa, a vođe se ne rađaju svaki dan. Vođe su najvažnije i u ratu i u vođenju državom. Uvjeren sam da se Karolina beskompromisno bori protiv bilo kojeg oblika korupcije te da ne radi ni za jednoga stranoga ili domaćeg tajkuna. Oni nastaju preko noći kao lopovi jer i jesu najobičniji lopovi. Ako netko kaže da je bogatstvo zaradio sa svojih deset prstiju svaka mu čast, trebamo ga podržati, ali ne smijemo imati među nama lopove jer oni ruše Domovinu. Moramo ih prokazivati i suditi. Oni su naši najveći neprijatelji. Što su četnici bili u ratu, tajkuni su u miru.  Karolina tu nema kompromisa. Lopov je lopov, korupcija je korupcija. Pravosuđe ih štiti i zbog toga je pravosuđe rak rana Hrvatske. Hrvatskoj je na čelu neophodna osoba čvrsta i odlučna karaktera kao što je Karolina.

Hrvatima koji žive izvan RH i te kako je otežano glasovanje. Kome je to u interesu?

Sve su to pomno isplanirali i provode jugo-nostalgičari iako je 94 posto hrvatskih birača 1991. na referendumu glasalo za izlazak iz komunističke Jugoslavije. Koliko je tek krvi proliveno da Hrvatsku obranimo u Domovinskom ratu. Jugoslaveni nikada nisu voljeli niti će ikada voljeti Hrvatsku, a pogotovo hrvatsko iseljeništvo. I tu riječ dijaspora su izmislili kako bi nas odstranili u svakom pogledu. Kada je Domovina oslobođena mi smo imali birališta u svim hrvatskim klubovima. Po čitavoj Australiji se moglo glasovati, a tako i po cijelom iseljeništvu. To je smetalo Mesiću i Račanu, a njihove je ideje sprovela u djelo njihova igračica Jaca. Krivokletnik Stjepan Mesić pokušao je kriminalizirati Domovinski rat i našu obranu od agresije pretvoriti u izjednačavanje žrtve s agresorom. Ivica Račan je rasprodao Hrvatsku strancima za što su njihovi mediji optuživali pokojnoga predsjednika Tuđmana. Sve što se prodalo u početku su bile sitnice. Dosta su manjih poduzeća kupili Hrvati iz iseljeništva i to kako bi pomogli razvitku neovisne Hrvatske. U mandatu Ivice Račana rasprodana je INA, a nastavilo se tim trendom rasprodaje i u mandatu HDZ-a nakon Račana. Hrvatske su banke prvo napunili novcem i onda ih dali strancima. Mi danas imamo samo Poštansku banku. Sve druge su rasprodate stranim bankarima koji ubiru dobit. Te banke u Hrvatskoj naplaćuju mnogo veće kamate nego u svojim zemljama. Eto što su nama pridonijeli Račan i Mesić, a nastavilo se sve to i sa Zoranom Milanovićem. Ništa se nije napravilo bolje, ni s Andrejom Plenkovićem. Investicije koje je donio u Hrvatsku su većinom srpske. Iseljeništvo u Hrvatsku šalje više novaca nego što pridonese turizam, koji je Hrvatskoj najveća industrija. Unatoč svemu nas omalovažavaju i kradu nam pravo jednakosti u glasovanju. Gotovo svi medije u RH rade za Plenkovića, ne samo glavne televizije, nego i portali. Sve je kupio državnim novcem. Z1 televiziju je uzeo Mario Radić, ali i on očigledno radi za Plenkovića. U takvim okolnostima teško se probiti do javnosti sa svojim idejama.

Kada biste dobili na izborima i postali saborski zastupnik za što biste se prvotno borili?

Borio bih se da se uvede elektroničko i poštansko glasovanje. Iseljenici bi tako dobili priliku glasovati i ostvariti svoje pravo. Ovako su nas izbacili iz igre jer im nismo poželjni. Arsen Bauk je pošteno rekao kako neće nikada biti elektroničko glasanje jer onda oni nikada ne bi došli na vlast. A toga se boji i HDZ. Samo tako bi izbori bili pošteni i po zasluzi. Da ne spominjem krađu glasova, pa i glasovanje mrtvih. Iseljenici dobro zna tko je istinski domoljub, a tko su uhljebi koji potkradaju Domovinu.

Koji su po vašem mišljenju najveći problemi koji otežavaju i blokiraju napredak Hrvatske u funkcionalnu demokratsku državu i vladavinu prava?

Najveći je problem sudstvo. Kako smo svi jednaki pred Bogom tako moramo biti jednaki i pred sudstvom, a ne da sudci u ladice stavljaju predmete koji do njih dođu. Hrvatska ima zakone kao i svaka druga zemlja, ali se ne poštuju kako treba i nitko to ne kontrolira niti snosi posljedice zbog takvog neispravnog rada i takvog strašnog odnosa prema pravdi i pravosuđu. Očito je da je u Hrvatskoj sudstvo u sprezi s izvršnom i zakonodavnom vlašću, što ne bi smjelo biti.

Kakvim se rezultatima nadate?

Prije nekoliko dana smo proslavili Uskrs, rađanje novog života i nove nade, pobjede nad smrću. U meni je velika želja da u Hrvatskoj dođe do promjena koje će iskorijeniti korupciju. S tom željom je i moja nada velika. Ona se nije tek sada pojavila. Ona je u meni i mom radu prisutna cijeloga života. Hrvatski narod zaslužuje bolje. Predstojeći izbori su jednako važni, ako ne i važniji za od onih 1990. i 1991. Neophodno je za potrebne promjene što više birača glasuje, da izađu svi razočarani koji su davno prestali glasovati. Nadam se velikom odazivu birača na izborima. Odlučnost i Pravednost Karoline Vidović Krišto posjeduje i snagu, i hrabrost, i znanje da uredi Hrvatsku onako kako je narod svojom požrtvovnošću i zaslužio.

Možete li kratko predstaviti i ostale kandidate s Vaše liste za XI. izbornu jedinicu?

Neizmjerno sam ponosan što na toj Izbornoj listi vodim skupinu zaista sjajnih, sposobnih i ponosnih Hrvata i Hrvatica. Mislim da su moje osobno zalaganje i financijsko pomaganje kroz desetljeća za prava i dobrobit Hrvata i u Hrvatskoj i u BiH poznata pa sada ne bi o tome. Na našoj Izbornoj listi je kandidat iz BiH, mnogima poznati borac za istinu i pravdu, gospodin Mile Kovač. On je bio hrvatski branitelj i prije pucnjave prve puške u Domovinskom ratu. Ima veliko iskustvo u medijima te stručnost iz elektronike i informatike što govori o njegovim sposobnostima za promjene koje i izborna lista koju ja predvodim nastoji dovesti među hrvatski narod. Na izbornoj listi koju ja predvodim su još i drugi kandidati čiji su životi ispunjeni stručnošću raznih područja života, hrvatskim domoljubljem i borbom za istinu i pravdu. To su: Ina Vukić iz Australije, poznata diljem svijeta kao odlikovana hrvatska aktivistica i stručnjakinja u području mentalnog zdravlja i invaliditeta, Ivana Kovačević-Mandac iz Kanade, stručnjakinja prava i odlikovana dugogodišnja hrvatska aktivistica, Ružica Alvir, magistrica i stručnjakinja socijalne pedagogije i povratnica u Hrvatsku iz Njemačke te Ante Šušnjara uspješni poduzetnik iz Njemačke. Još puno dobrog bi mogao reći o svim kandidatima na Izbornoj listi Broj 3. za Hrvate izvan Hrvatske ali za sada, kada tu listu kandidata gledam i ona, uz sve ostale izborne liste u svim Izbornim jedinicama kojim se OiP natječe u dolazećim izborima, je veliki odraz ljubavi i sposobnosti za uređenje Hrvatske, gdje pravo i pravda vladaju za svakog podjednako. Mi želimo tomu pridonijeti koliko je u našoj moći.

 

Najnovije

 Jurčević: Sada odlučujemo hoće li Hrvatska i Hrvati nestati ili opstati

Nositelj liste Domovinskog pokreta i partnera u VII. izbornoj jedinici Josip Jurčević upozorio je kako su vremena slična onima s početka 90-ih, puno toga...

Dat ćemo prednost sposobnima, a ne podobnima

Razgovarao: glavni urednik Vlado Kolak   Poštovani čitatelji danas ćemo Vam predstaviti dvojicu kandidata Domovinskoga pokreta Vedrana Černya i Tomislava Josića. Pa da ih najprije kratko...

Prof. Biočić: Krivotvorenje suvremene hrvatske povijesti uz komunističke dogme – zašto Sveučilište ne reagira?

Foto:Narod.hr   Sveučilišnog profesora srednjovjekovne povijesti dr. sc. Ivu Goldsteina “krasi“ mnogo negativnih epiteta; za časnog čovjeka i znanstvenika dovoljni bi bili i samo oni koje...

Biblijska poruka 13.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ne bojte se to sam ja, glavom

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 6,16-21 Kad nasta večer, siđoše Isusovi učenici k moru, uđoše u lađicu i krenuše na onu stranu mora, u Kafarnaum. Već se...

Domovinski pokret – kamen koji odbaciše graditelji

Piše: Josip Milić   Predizborna kampanja ulazi u svoju završnicu. Ostalo je još svega nekoliko dana do predizborne šutnje i izbora. Umjesto da se, kako se...