Četvrtak, 30. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Vojni ordinarij Jure Bogdan služio misu u povodu 29. obljetnice napada na Policijsku postaju u Dalju

U Dalju je u petak 1. kolovoza svečano obilježena 29. obljetnica napada i okupacije Policijske postaje Dalj, u kojoj je tragično poginulo dvadeset hrvatskih policajaca, petnaest pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite.

Toga dana, 1. kolovoza 1991., branitelji su hrabro pružali višesatni otpor nadmoćnom agresoru, svjesni da osvajanjem i padom policijske postaje pada u agresorske ruke i cijeli Dalj. Nakon teških borbi, policijska postaja je zauzeta, a branitelji koji nisu stradali tijekom opsade su pogubljeni.
Svečana komemoracija počela je u 9 sati “Mimohodom zastava” po ulicama Dalja sve do postaje Granične policije Dalj, gdje je održan središnji program.
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja, poginulim hrvatskim braniteljima počast su odali: obitelji poginulih branitelja, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, Dinko Tandara, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade Tome Medveda, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, izaslanik ministra obrane brigadir Petar Matanović, načelnik Policijske uprave osječko–baranjske Ladislav Bece, načelnik Postaje granične policije Dalj Saša Rebolj, izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno županom Ivanom Anušićem, predstavnici lokalne uprave i samouprave te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata. Hrvatsku himnu svečano je izvela policijska klapa „Sv. Mihovil“, a potom su pročitana imena poginulih branitelja. Molitvu za poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.
Po završetku komemorativnog programa, biskup Bogdan je predvodio misu u dvorištu župne crkve sv. Josipa u Dalju. S biskupom su koncelebrirali daljski župnik don Ante Mihaljević, policijski kapelani don Ivan Begović i don Ozren Bizek. Crkva sv. Josipa u Dalju je tijekom Domovinskog rata bila razorena, a sadašnja je podignuta 2004. g. prema nacrtima prijašnje crkve.
Misno slavlje započelo je u samoj crkvi blagoslovom novih kipova bl. Djevice Marije, sv. Josipa i sv. Ante Padovanskoga. Stari drveni kipovi su teško oštećeni u Domovinskome ratu a bili su izloženi u crkvenome dvorištu kod oltara.
U svojoj homiliji koju je temeljio na misnom tekstu (Mt 14, 1-12) vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan govorio je o mučeništvu svetog Ivana Krstitelja. Njemu je odrubljena glava prema želji Herodijadine kćeri kojoj je Herod odlučio udovoljiti.
“Ivan Krstitelj je bio čovjek izgrađena značaja, jasnih načela, nepotkupljiv, svjestan uloge koja mu je dodijeljena. Govorio je iz uvjerenja, prenosio je Božju mudrost suvremenicima. Bio je čovjek ideala koji se sagibao samo pred Bogom. To ga je stajalo života. Povijest se ponavlja”, rekao je mons. Bogdan.

Kad se neke ideje, istine, pojedinci, skupine, narodu ne mogu preodgojiti, eliminirati s javne scene i utjecaja na druge, upotrebljava se argumenat sile. Sila može trenutno pobijediti, ali ona nema budućnosti, i ona nije rješenje. Snaga istine polagano izbija, probija se, kroči naprijed… Ranjeni, osakaćeni kipovi iz Dalja, pobuđuju u nama bolna sjećanja na dane Domovinskoga rata, agresije na Dalj, ubijanja, masakre, poginule, nestale… Novi kipovi, nova crkva podignuta iz pepela, zajednica Kristovih vjernika okupljenih oko oltara u Dalju na molitvu, očituju životnost i duhovnu snagu koja ima budućnost”, zaključio je vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.
Liturgijsko pjevanje animirala je policijska klapa sv. Mihovil i mjesni župni zbor iz Dalja.

T.H.

Najnovije

Belobrajdić: Pobrkali smo tko su naši heroji

Foto:Screenshot   Gošća emisije Nova era na Televiziji Slavonije i Baranje bila je Tanja Belobrajdić, vukovarska braniteljica, spisateljica, koja predano javnost upoznaje sa sudbinama, pričama ljudi...

Skinite ruke s naše djece -vratite EU kršćanskim korijenima!

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Šezdesetih godina prošloga stoljeća otpočeo je Drugi vatikanski koncil koji je otvorio papa Ivan XXIII. 1962. godine, a završio papa...

Tijelovo – svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove

Foto:Screenshot/KKODS RH   Blagdan je Tijelova, kojim Katolička Crkva slavi ustanovljenje Euharistije na Posljednjoj večeri na Veliki četvrtak prije muke Isusa Krista, a slavi se deveti...

Hrvatska slavi Dan državnosti

Hrvatska slavi Dan državnosti - prije 34 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju...

Medved: Braniteljima dugujemo slobodu, danas smo snažna i sigurna država

Foto:Screenshot   Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. prije 34 godine. O Danu državnosti u emisiji...