VON DER LEYEN POD OPTUŽNICOM zbog prikrivanja informacija: O čemu je razgovarala s direktorom Pfizera?

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen uplela se u skandal nakon što je njezin ured odbio objaviti SMS poruke koje je von der Leyen razmijenila s izvršnim direktorom Pfizera Albertom Bourlom u vezi s kupnjom 1,8 milijardi doza cjepiva za COVID-19. 900 milijuna doza je trebalo biti isporučeno tijekom prošle i ove godine, uz opciju za dodatnih 900 milijuna. Dakle, EU je ne samo kupila količine cjepiva koje su besmislene obzirom na broj stanovnika EU, nego ostavila mogućnost kupiti još toliko. Usto – rijetko se u medijima postavlja pitanje, zašto je cjepivo kupovano od Pfizera, koji ga je prodavao po komercijalnoj cijeni, od oko 20 dolara po dozi za EU, dok je J&J, nudio svoje cjepivo na neprofitnoj osnovi, odredivši cijenu na 10 dolara po dozi – iako EU navodno plaća nešto manje od drugih zemalja, samo 8,50 dolara. Cjepivo tvrtke AstraZeneca najjeftinije je od vodećih cjepiva, košta između 3,50 i 6 dolara po dozi, ovisno o državi. Istina, sva su se ta cjepiva pokaza neučinkovita, no ni Pfizer nije ništa učinkovitiji u sprječavanju prijenosa zaraze – a što je i svrha cjepiva.

Dakle, šefica Europske komisije je kupovala, mimo procedure javne nabave, praktički najskuplje cjepivo na tržištu, usto gotovo posve neučinkovito, u količinama koje su potpuno nepotrebne (najviše doza je potrošeno u Njemačkoj, oko 190 milijuna, a svugdje drugdje u EU osjetno manje, dok je EU naručila 10 puta toliko!) i pritom nikad nije dala nikom na uvid svoju prepisku s direktorom Pfizera.

Sad se zbog toga cijela Europska komisija, dakle vlada EU, našla pod optužnicom. Američki dnevni list New York times ju je tužio zbog prikrivanja informacija, koje je dužna dati javnosti na uvid, piše jučer Politico.

New York Times tuži Europsku komisiju zbog toga što izvršna institucija nije objavila tekstualne poruke između svoje predsjednice Ursule von der Leyen i izvršnog direktora Pfizera Alberta Bourle, navode. Novine će se suočiti s odvjetnicima EU-a na najvišem sudu Unije, tvrdeći da se Komisija ima zakonsku obvezu objaviti poruke koje bi mogle sadržavati informacije o poslovima Unije o kupnji doza COVID-19 u vrijednosti od milijarde eura. Tužba je podnesena 25. siječnja, a objavljena je u javnom registru Europskog suda u ponedjeljak, ali bez detaljnih informacija, piše Politico.

Oni nisu prvi. Europski revizorski sud također želi znati kako je EU zaključila svoj najveći ugovor o cjepivu protiv COVID-19 – i je li bilo nečeg nedozvoljenog u tekstualnim porukama između predsjednice Europske komisije (EK) Ursule von der Leyen i direktora Pfizera Alberta Bourle. Do sada je, međutim, istraga nadzornika proračuna EU-a dočekana šutnjom.

“To je najveći ugovor o cjepivu protiv COVID-19 koji je potpisala Komisija i dominirat će portfeljem cjepiva EU-a do kraja 2023.”, istaknuo je Revizorski sud.

Unatoč zahtjevu za pojedinostima o aspektima dogovora kao što su savjeti znanstvenih stručnjaka, zapisima o raspravama i ugovora o uvjetima, “ničeg nije bilo”, navodi ovo nadzorno tijelo u svom izvješću.

I parlament je zahtijevao da se Von Der Leyen izjasni. “Europska unija potrošila je mnogo javnih sredstava u proizvodnju i kupnju cjepiva tijekom pandemije”, rekla je u raspravi belgijska zastupnica Van Brempt. “Parlament ima pravo dobiti potpunu transparentnost o modalitetima ovih izdataka i preliminarnih pregovora koji su doveli do njih.”

No Europska vlada za sad šuti, za njih je cjepivo i razgovori njihove predsjednice s direktorom Pfizera očito “ne-tema”, kao i za Andreja Plenkovića njegovi eventualni razgovori s Gabrijelom Žalac i Josipom Rimac.