Utorak, 25. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Vraćanje nagrada HND-a pojedinih novinara, nakon dodjele nagrade Ivani Petrović, dovoljno govori njima i njihovom poimanju slobode novinarstva!

HRVATSKO novinarsko društvo (HND) u povodu Svjetskog dana slobode medija u Zagrebu je dodijelilo godišnje nagrade za 2017. godinu.

Novinarka Ivana Petrović dobila je nagradu Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo, koja komentira za  Novu TV, za izvješćivanje iz Haaga tijekom presude šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata, među njima i pok. generalu Slobodanu Praljku.

“Većina je odabrala kolegicu Petrović jer smatra kako je u vrlo potresnom danu, u kojem se uživo svjedočilo samoubojstvu generala Slobodana Praljka, svaka dodana informacija bila itekako presudna. A upravo je to učinila Ivana Petrović svojim izvještavanjem iz Haaga. Vrlo je jasno iz minute u minutu svojim britkim i analitičkim stilom izvještavala što se tamo događa. Prva je donijela ekskluzivu kako je general Praljak umro na sudu, a ne u bolnici. Objasnila je kontekst postupka uključujući njegove ispravnosti i manjkavosti”, istaknuto je na dodjeli nagrade.

Nagrada kao i sve druge, ali ova je izazvala buru kod onih novinara koji našu povijest gledaju drugačijim očima, negirajući sve ono što je Hrvatska napravila na putu svog osamostaljenja i borbe u Domovinskom ratu.

Nagrada novinarki Ivani Petrović ih je toliko pogodila da vraćaju svoje prije primljene nagrade , iako je pitanje za što su ih i dobili. Tolika mržnja koju su u svojim tekstovima ispoljavali prema hrvatskim braniteljima, Domovinskom ratu, samostalnosti RH, dr.Franji Tuđmanu, sudjelovanja Hrvatske u obrani hrvata u HRHB očito im je pomogla da i dobiju te nagrade.

Ulogu pok. generala Praljka u Domovinskom ratu, onima koji su i sudjelovali u njemu, a ne čitali u tiskovinama, ne treba posebno objašnjavati, jer njegova uloga od Sunje pa dalje do obrane interesa hrvatskog naroda u BiH je neprocjenjiva, bez obzira na optužbe i suđenje i na kraju njegove herojske smrti u zgradi suda u Haagu.

Svojim nepristranim, profesionalnim izvješćivanjem sa suđenja u Hagu i na taj nesretni dan koji je završio presudama hrvatskoj šestorki i smrću generala Praljka, za koji je i dobila nagradu HND-a, uzburkala je one koji se ne mogu pomiriti da je uloga Herceg Bosne dobrim dijelom bila odlučujuća za hrvatsku slobodu i samostalnost, a i dio operacije Oluja, kao vrha vojnih operacija za slobodu Hrvatske, krenula je sa Dinare .

Nepristrani politički i vojni analitičari znaju da se dobrim dijelom Hrvatska branila upravo sudjelovanjem hrvatskog naroda iz BiH. Ne može se zaboraviti njihova uloga u prvim ratnim danima, blokiranju JNA u gradovima iz kojih je JNA htjela prepoloviti Hrvatsku izbijajući na Jadransko more.

To im oni, kojima se rušila ideja o bratstvu i jedinstvu, nikako ne mogu oprostiti i zato je razumljiva njihova toliko izražena netrpeljivost prema svemu što dolazi iz korpusa hrvatskog naroda iz BiH.

I zato pohvale novinarima koji vraćaju svoje prije dobivene nagrade za neprekidno pljuvanje po hrvatskoj državi, jer oni prirodno i ne pripadaju instituciji koja se zove hrvatsko novinarsko društvo(HND). Valjda su napokon shvatili da se moraju odrediti gdje im je mjesto.

I na kraju čestitke novinarki, s kojom se možda ponekad u nekim prilikama ne bi složio s ponekim komentarima, ali joj ne mogu osporiti profesionalnost, vrhunske ekspertize i novinarsku snalažljivost kao i poznavanje materije u izvješćivanju javnosti o mnogim problemima sa kojima se susrećemo, kao i zasluženu nagradu koju je zasigurno zaslužila, na žalost onih koji bi moguće, najradije da nemamo takvu novinarku kao što je Ivana Petrović.

Na kraju čestitke  novinarki Ivani Petrović na dobivenoj nagradi, koja je u mnogim prilikama, posebno izvješćivanjima sa suđenja u Hagu, pokazala punu profesionalnost prema javnosti, govoreći nepristrano i objektivno o povijesno važnim događajima koji su potresali Hrvatsku.

Jozo Ribičić-Brigadir u miru

Ivana Petrović se vrlo korektno zahvalila cijeloj svojoj Tv ekipi- na Facebooku te im je napisala da svoju nagradu dijeli sa svima njima!

Najnovije

Deseci tisuća vjernika na proslavi 43. godišnjice Gospinih ukazanja u Međugorju

Deseci tisuća vjernika iz svih krajeva svijeta proslavljaju danas 43. godišnjicu Gospinih ukazanja u Međugorju, koje je jedno od najvećih hodočasničkih odredišta u svijetu.   Od...

Dan neovisnosti – povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika

U Hrvatskoj je danas spomendan na Dan neovisnosti, kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, donesenu 25....

Biblijska poruka 25.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Lk 1,39-56 Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu...

 Pronađena još jedna masovna grobnica: Najmanje je deset tijela, nađena su na odlagalištu

Foto:Branimir Bradarić/Večernji list   Na komunalnom odlagalištu "Petrovačka dola", nedaleko od Vukovara, pronađena je još jedna masovna grobnica. Prema dosadašnjim informacijama, riječ je o najmanje deset...

Stipo Mlinarić Ćipe: U Domovinskom pokretu nema razdora

Foto:HTV/HRT   Gost emisije "Nedjeljom u dva" je zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe. Kako se DP snalazi u vlasti? Zašto su često akteri političkih afera...