Vratio se bus pun tuge, bez dvije nerazdvojne prijateljice: Plakali su svi, roditelji, djeca, učitelji…

Na ulazu u školu su ostala dva ruksaka koje će ravnatelj škole odnijeti roditeljima poginulih djevojčica koje su uvijek bile nerazdvojne...10. lipnja 2019. godine, Dan žalosti u Osječko-baranjskoj županiji...

Kamion zagrebačkih registarskih oznaka naletio je na grupu učenika 7. i 8. razreda Osnovne škole Dalj, na odmorištu autoceste A3 između Novske i Okučana. Poginulo je dvoje djece, a još dvije mlađe osobe ozlijeđene su i prevezene u bolnicu…

Oko 16:30 sati autobus s djecom koja su jutros krenula na ekskurziju stigao je pred Osnovnu školu Dalj. “Osnovna škola Dalj je ostala bez onoga što nam je najvrijednije, a to su naša djeca. Svega imamo i sve nam se nalazi u školi, ali djecu stalno gubimo. Ovo je jedan izuzetno tužan i žalostan način na koji smo izgubili dvije mlade učenice sedmog razreda koje su jutros s osmijehom otišle. Ja sam ih jutros u 7 sati ispratio na ljetovanje. One se nama, na žalost, neće vratiti, a ni svojim roditeljima. Roditeljima izražavam sućut, to je ono najmanje što mogu sada napraviti za njih”, rekao je ravnatelj Marko Stanić za Dnevnik.hr.

U školu će doći poseban tim psihologa iz Ministarstva znanosti i obrazovanja jer škola nema svog psihologa. Minisarstvo je odmah poslalo tim za krizne situacije. “Tim će doći u našu školu obaviti razgovore i s djecom i s djelatnicima, a po potrebi i s roditeljima. Doista su nam se svi pružili na uslugu, i pročelnica i župan. Zahvaljujem svima na razmijevanju u ovoj naši tuzi i boli”, dodao je Stanić.

Na ulazu u školu su ostala dva ruksaka koje će ravnatelj škole odnijeti roditeljima poginulih djevojčica koje su uvijek bile nerazdvojne. I u školskoj su klupi sjedile zajedno. Zajedno su i izišle iz autobusa i otišle su zajedno, ta dva mlada anđela koja su svojim odlaskom u smrt u Dalju i Erdutu sve zavili u crno. Tuga i žalost je prevelika, kaže mještanka za RTL.Svi su roditelji bili u teškom iščekivanju , jer nisu znali tko je stradao, tako da je to potrajalo neko vrijeme i još više razbuktalo neizvjesnost, tugu i veliku žalost.

U ponedjeljak se nastava neće održati, a ravnatelj je kazao da je u školi proglašen dan žalosti. Općina Erdut je najavila višednevni dan žalosti.

Osječko-baranjska županija

Župan Ivan Anušić izrazio je iskrenu sućut i suosjećanje obiteljima tragično preminulih učenica Osnovne škole Dalj čiji su se mladi životi ugasili danas u nesreći na odmorištu autoceste kod Novske. Nenadoknadive su i neizrecive posljedice, kao i bol koju je izazvao ovaj tragični događaj, a svima, osobito obiteljima i prijateljima stradalih učenica, bit će potrebno puno snage i vjere u nošenju s ovom tragedijom.

U kontaktu s ravnateljem škole i resornim službama Ministarstva znanosti i obrazovanja uključili smo se u pružanje potrebne pomoći i potpore učenicima i djelatnicima Osnovne škole Dalj, kao i roditeljima učenika.

Zbog ovog tragičnog događaja koji je duboko potresao građane cijele Hrvatske, župan Ivan Anušić proglasio je ponedjeljak, 10. lipnja 2019. godine, Danom žalosti u Osječko-baranjskoj županiji.

Uredništvo Braniteljskog portala obiteljima nesretno stradalih djevojčica izražava najiskreniju sućut.Počivale u miru Božjem, »Pokoj vječni daruj im, Gospodine, i svjetlost vječna svijetlila njima, počivale u miru!«

M.M./Braniteljski portal