Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Vrba: Dekorativna, ali i ljekovita vrsta. Od davnina se koristi u narodnoj medicini

U svijetu postoji više od 350 različitih vrsta vrba koje se razlikuju po visini stabla, boji kore, listovima i zahtjevima za uzgoj. Od davnina koristi se u narodnoj medicini, a danas je stvoreno puno varijeteta koji ukrašavaju dvorišta i parkove.

Rastu na sjevernoj hemisferi dok su na južnoj rijetko prisutne. Prilično lako se međusobno križaju i zbog toga ih je dosta teško identificirati. Zbog te raznovrsnosti, imaju drugačije zahtjeve kada je u pitanju klima, kvaliteta tla, opskrbljenost vodom. Lako se razmnožavaju vegetativno i generativno, pa zato predstavljaju i simbol plodnosti, obnove i novog života. Istovremeno, žalosna vrba znak je tuge i smrti. Možemo reći da se s ovim drvetom rađamo, živimo, liječimo i umiremo.

Ljekovita bijela vrba cvjeta u travnju

U narodnoj medicini posebno je cijenjena bijela vrba (Salix alba). Njeno stablo je visoko do 30 m, a listovi kopljasti. Cvjeta krajem travnja i u svibnju. Tijekom proljeća se sakupljaju vrhovi mladih grančica i takozvane mace, a cijele se godine može sakupljati i kora sa stabla i grana. No, najkvalitetnija je kada se uzme u proljeće.

Guli se s mladih grana i suši u hladovini. Ovisno o njenoj debljini i uvjetima, sušenje traje 1-2 tjedana. Kada je osušena, reže se na sitnije komade i čuva u posudi na tamnom i suhom mjestu.

Treba napomenuti da se liječenje ovim drvetom može provesti samo u dogovoru s liječnikom. Upotreba pripravaka od vrbove kore ne preporučuje se trudnicama, astmatičarima, maloj djeci, osobama koje imaju čir na želucu, onima s alergijom na salicilnu kiselinu i osjetljivim probavnim sustavom.

Najčešće se upotrebljava kao čaj ili u obliku tinkture. Koristi se za jačanje organizma, detoksikaciju, čišćenje krvi, pomaže kod raznih upala, visoke temperature, hemoroida, dijareje, protiv bolova, nervoze, problema s kožom (osipi, manji čirevi) ili s osteoartritisom.

Vino od pupoljaka

Za pripremu vina od ove biljne vrste potrebno je 25 dag mladih vrhova i pupoljaka preliti sa 0,5 l vina i 0,5 l vode i ostaviti da stoji 16 sati. Poslije toga sve se kuha sat i 40 minuta na laganoj vatri. Tijekom dana se u gutljajima pije na svakih pola do jednog sata. Ukupna količina popijenog vina ne smije biti veća od dvije šalice.

Kora vrbe je i prirodni aspirin. Najdjelotvornija je kod one starije od tri godine. Kada se osuši možemo je samljeti u prah, koji pomaže kod kiseline u želucu. Potrebno je konzumirati prije obroka dva do tri grama otopljenog u vodi.

Atraktivan ukras u dvorištima i parkovima

Kao biljna dekoracija, vrlo su zanimljive. Za svaki prostor postoji odgovarajući varijetet. U našim parkovima česta je žalosna vrba (Salix babylonica). Posljednjih godina veoma je rasprostranjena i kovrčava koja popularnost duguje uvrnutim granama.

Argentinska vrba pogodna je za manja dvorišta i površine. To je stablo ili grm malih dimenzija, ali koje brzo raste. Može se uzgajati i u posudama na balkonima i terasama.

Švicarski varijetet se odlikuje sporim rastom. Grane su gusto raspoređene i tvore kompaktnu krošnju. Listovi imaju karakterističnu sivo – zelenu boju.

Popularne su još i lovor, srebrna, ljubičasta vrba i mnoge druge. Sve se one razliku po ljepoti listova, visini, boji kore. Njihova prednost je i što se lako održavaju.

Autor / R.V.

Najnovije

Politico: Ovo je novi šef NATO-a, oko toga su se složile sve države članice Saveza

Foto:Pixabay   Mark Rutte bit će sljedeći glavni tajnik NATO-a nakon što su se sve 32 članice saveza složile da nizozemski premijer u odlasku naslijedi Jensa...

Stradanje djece u Domovinskom obrambenom i oslobodilačkom ratu (Prof. dr. sc. Mihovil Biočić)

Foto:Croativ.net   Ne postoji na svijetu veća bol od gubitka djeteta, osobito ubojstvom. I ne postoji na ovom svijetu razlog ili ideologija koja bi opravdala ubojstvo...

Prof. dr. Josip Vrandečić: Naš konzervativizam jači je i otporniji nego na zapadu

Foto:Slobodna Dalmacija   Razgovor s povjesničarom prof. dr. Josipom Vrandečićem “Premda se pitanje krize kršćanskoga identiteta u suvremenoj Europi, dio koje je i hrvatski narod, često...

Hitrec: Prvu smo namjerno izgubili da zavaramo protivnike

Piše: Hrvoje Hitrec, Hrvatsko kulturno vijeće   Napokon se vrijeme malo stabiliziralo, sve dok nas ne destabiliziraju toplinski valovi. U vrtu jedna hitrecdobra vijest i jedna...

Biblijska poruka 20.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Očenaš – molitva nad molitvama

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6, 7-15 Reče Isus svojim učenicima: »Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte...