VUK DRAŠKOVIĆ: “Duboko je nečasna svaka priča o bombardiranju Srbije ako se ne kaže što se događalo prije”

Srbijanski političar i književnik Vuk Drašković komentirao je nedavno obilježavanje NATO bombardiranja svoje zemlje rekavši, između ostalog, da je duboko nečasno govoriti o NATO udarima na Srbiju, a šutjeti o Sarajevu, Vukovaru i Kosovu.

“Duboko je nečasna svaka priča o 24. ožujku, ako se ne kaže što se događalo prije 24. ožujka 1999. Samo u BiH i Hrvatskoj ubijeno je 150 tisuća ljudi, raseljeno više od dva i pol milijuna ljudi, pretjerano” , rekao je Drašković.

Naveo je da je samo u Sarajevu s okolnih brda od srpskih granata “ubijeno više od deset tisuća civila, među kojima 1600 djece”, a opsada je trajala više od tri godine – najduža opsada u povijesti ratovanja.

“Iz Vukovara gledamo samo strašne scene. Kako izgleda nesretni Bahmut, tako je izgledao Vukovar. Čiji su to tenkovi išli na Vukovar, čija je to vojska granatirala Dubrovnik. To se apsolutno ne smije odvajati od 24. ožujka. Jer ako se odvoji, ispada da je jedna divna, slobodarska, demokratska zemlja koja se zove Srbija iznenada, bez ikakvog povoda i razloga, bombardirana od NATO saveza ”, rekao je Drašković za Kurir.

Drašković je naglasio da je, prije bombardiranja Srbije, Vijeće sigurnosti UN-a zbog terora nad Kosovom, tri puta bez ičijeg veta usvojilo upozoravajuće Rezolucije i navelo da se Miloševićeva Srbija ponaša kao razbojnička država.

“Više puta se opominjalo da se prestane s užasnim terorom nad kosovskim Albancima, uz prijetnju primjene poglavlja 7 Povelje UN-a kada je dozvoljena međunarodna upotreba sile. O tome sada nitko ne progovara ni jedne jedine riječi”, kaže Drašković.

Draškovićev pogled na taj događaj se znatno razlikuje od medijskog narativa i narativa vlasti u Srbiji – po njima, Amerika i saveznici su napali Srbiju iz čista mira, bez ikakvog razloga i povoda, vjerojatno zato jer “mrzedu Srbe”. Informer, glasilo vladajuće stranke predsjednika Aleksandra Vučića, pod naslovom “ZLOČIN BEZ KAZNE – 24 godine od NATO agresije na Srbiju! “Milosrdni anđeo” 78 dana ubijao Srbe i razarao našu zemlju, NEMA GRADA KOJI SE NIJE NAŠAO NA METI!”, piše “bila je to podrška terorističkoj organizaciji kosmetskih Albanaca, tzv. OVK koja je do tada već počinila brojne zločine.”

Informer tvrdi da je Srbija zapravo pobijedila u sukobu s NATO savezom, i pozivajući se na ruske izvore tvrdi da je NATO izgubio više od 400 vojnika i više od 60 zrakoplova.

Predsjednik Aleksandar Vučić je na godišnjicu NATO-ovog bombardiranja Srbije održao dug govor u Somboru, gdje se na Trgu svetog Đorđa održala centralna svečanost. Ondje se okupilo nekoliko tisuća građana.

“Jesmo li mi dolazili u Michigan da vas ubijamo ili ste vi dolazili i ubili nas na kućnom pragu? Mislili ste da ste nas naučili pameti? Pa jeste li? Ja vam kažem da niste! Nikad niste slomili ponosni srpski duh i nikada ga nećete slomiti.”, rekao je Vučić. “Oprostit ćemo ako možemo, zaboraviti samo ako nas nema”, stajalo je na velikom natpisu na pozornici.