Četvrtak, 30. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Vukovarka se u Beogradu suočila sa optuženim za ratni zločin: “Odveo si mi oca pred očima” (VIDEO)

Foto:Screenshot/Nova TV

 

Novinari emisije Provjereno Nove TV godinama su pratili potresnu priču o Ivi Radić, koja više od 30 godina ne odustaje od potrage za istinom o svojem ocu.

Sada su objavili potresnu snimku u kojoj Vukovarka Iva pokušava još jednom od čovjeka za kojega tvrdi da je odveo njezina oca doznati gdje su njegove kosti.

Riječ je o Jovanu Radanu, pripadnika srpskih paravojnih postrojbi koji je operirao u Veleprometu, i 2020. mu je na Županijskom sudu u Vukovaru počelo suđenje u odsutnosti, po optužnici podignutoj još 2007. godine.

Njega je Iva Radić dočekala u petak ujutro u Beogradu, gdje se pojavio u tamošnjem Tužiteljstvu za ratne zločine.

Na pitanja hoće li napokon reći gdje je završio njezin otac i gdje su njegove kosti, Radić ni ovaj put od Radana nije dobila odgovore.

“Hoćeš mi reći gdje mi je otac, odveo si ga pred mojim očima”, pitala je Iva Radić Jovana Radana.

“Otkud ja znam?”, odgovorio je.

“Kako ne znaš, odveo si ga… Reci gdje su mi kosti pokojnog oca”, zavapila je prema Radanu Iva Radić.

Novi odgovor je bio: “Pa ne znam.”

Prvi put se s njim pred kamerama suočila prije pet godina

Iva Radić se još prije pet godina pred kamerama Provjerenog suočila s čovjekom koji je osumnjičen za ubojstvo civila i silovanja u Vukovaru, čovjekom kojeg je vidjela kako sjeda u automobil i u nepoznato odvodi njezinog oca Miju Radića, prenosi N1.

Radan je tada bio pripadnik srpske paravojne formacije.

“Zaustavljeni smo nedaleko od naše kuće. Rekli su da moramo ući u dvorište Veleprometa i pokazali gdje da se zaustavimo. Mene je već počela hvatati panika. Onda su nam rekli da on mora ići u Negoslavce na ispitivanje. Moj suprug. Ja sam pitala zašto mora ići, zašto ga tu ne ispitaju. Rekli su nam da će ga vozač odvesti u Negoslavce i da će on tamo biti ispitan”, ispričala je Jelena Radić, supruga nestalog Mije Radića.

Ivine dječje oči tada u Jovanu Radanu nisu vidjele opasnog vojnika, već prijatelja njezina tate. Nema šanse da bi mu naudili, mislila je. Ipak, pogled nije mogla odvojiti od automobila.

“Pogledom nas je pratio. Auto je izišao, skrenuo desno i tada sam zadnji put vidjela svog oca živog. Pamtit ću to dok sam živa. Tu scenu neću nikada zaboraviti”, rekla je Iva.

Nakon što je emisija emitirana, Provjerenom se javila žena koja je rekla kako je u Radanu prepoznala svog silovatelja iz Vukovara 1991. godine.

Snimku možete pogledati ovdje

Najnovije

Belobrajdić: Pobrkali smo tko su naši heroji

Foto:Screenshot   Gošća emisije Nova era na Televiziji Slavonije i Baranje bila je Tanja Belobrajdić, vukovarska braniteljica, spisateljica, koja predano javnost upoznaje sa sudbinama, pričama ljudi...

Skinite ruke s naše djece -vratite EU kršćanskim korijenima!

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Šezdesetih godina prošloga stoljeća otpočeo je Drugi vatikanski koncil koji je otvorio papa Ivan XXIII. 1962. godine, a završio papa...

Tijelovo – svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove

Foto:Screenshot/KKODS RH   Blagdan je Tijelova, kojim Katolička Crkva slavi ustanovljenje Euharistije na Posljednjoj večeri na Veliki četvrtak prije muke Isusa Krista, a slavi se deveti...

Hrvatska slavi Dan državnosti

Hrvatska slavi Dan državnosti - prije 34 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju...

Medved: Braniteljima dugujemo slobodu, danas smo snažna i sigurna država

Foto:Screenshot   Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. prije 34 godine. O Danu državnosti u emisiji...