(VIDEO) VUKOVARSKA TRAGEDIJA – Film “Glavu dole ruke na leđa” u petak u Kaštel Sućurcu…

“Glavu dole ruke na leđa” je igrano dokumentarni film koji prikazuje dramatične trenutke zarobljavanja odvođenja, maltretiranja i ubijanja hrvatskih branitelja i civila u srpskim koncentracijskim logorima. Film će biti prikazan u kino dvorani u Kaštel Sućurcu, u petak, 07. prosinca, s početkom u 18,30 sati. Ulaz je slobodan. Film “Glavu dole ruke na leđa” donosi dramatične detalje posljednjih dana borbe, kao i one nakon srpske okupacije Vukovara.

Nakon posljednjih proboja, oni koji su preostali u gradu zatiču se raspoređeni na nekoliko točaka. Do samoga kraja situacija se iz dana u dan rapidno mijenja – neki započinju dogovore o predaji, dok drugi ne odustaju od borbe. Tri su punkta borbe na kojima se paralelno odvijaju predaje, Borovo naselje, Mitnica i Sajmište. Prate se te tri frakcije branitelja i njihovo zarobljivanje.

Putem iskaza samih branitelja film prati posljednje dane borbe sve do predaje uvjetovane ubijanjem civila. Prati njihovo putovanje od zarobljavanja do razmještanja po logorima. Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, kasnije neki pak završavaju u zatvoru u Nišu. Ono što je zajedničko na svim tim mjestima su nesretne sudbine tih ljudi. Detaljno je predočen svakodnevni život zatvorenika u logoru – mjestu gdje proživljavaju najgore trenutke svojih života.

Branitelji se prisjećaju svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, silovanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas.

Posljednji dio filma obrađuje izlazak iz logora, suđenja te pokušaj integracije branitelja u normalan život. Redatelj. scenarist i producent: Stipe Majić Pipe Direktor fotografije: Dragan Ruljančić Glumci: Slaven Knezović, Marina Redžepović, Ivan Ožegović, Roko Protić, Joško Ševo, Robert Ugrina

M.M.

Comments are closed.