“Woke ideologija najveća je prijetnja Europi u povijesti, opasnija i od Otomanskog Carstva”

U ekskluzivnom intervjuu za Remix News, Alejandro Peña Esclusa, bivši protivnik venezuelanskog diktatora Huga Cháveza, kojeg je Chávez zatvorio godinu dana, upozorava da woke (probuđena) ideologija koja truje Europu isto tako truje i Latinsku Ameriku.

– Rekao bih da je probuđena ideologija najveća prijetnja Europi u cijeloj njezinoj povijesti. Opasnija je od Otomanskog Carstva koje je nekad pokušavalo osvojiti Europu, a opasnija je i od Rusije u vrijeme Željezne zavjese, kaže Alejandro Peña Esclusa.

São Paulo Forum pomogao je Hugu Chávezu da bude izabran
Peña Esclusa kaže da je São Paulo forum pomogao Hugu Chávezu da bude izabran, a sve je počelo kada je Hugo Chávez, nakon dva pokušaja puča u Venezueli 1992., otišao u zatvor, te izašavši iz zatvora 1994., otišao na Kubu.

U Havani ga je primio Fidel Castro kao šefa države, iako tada još nije bio značajan. Potom je Fidel Castro organizirao da Hugo Chávez ode u Montevideo, Urugvaj, te da se u svibnju 1995. uključi u Forum São Paulo. 

– Tamo je postignut dogovor, da će Forum São Paulo dati Chávezu financiranje, savjete, intelektualnu podršku, pristup medijima i pristup diplomatskim odnosima u Latinskoj Americi i Europi, kako bi mu pomogao da postane predsjednik Venezuele. Chávez nikad ne bi postao predsjednik bez pomoći Foruma São Paulo. To se ne bi moglo dogoditi bez takve potpore izvan Venezuele, naglašava Peña Esclusa.

Kulturno ratovanje

Woke ideologija nije samo trend koji je došao iz Sjedinjenih Država. On je već ranije postojao u Europi, temeljen između ostaloga i na idejama Frankfurtske škole, a svoj utjecaj je proširio i na Forum São Paula u Latinskoj Americi, objašnjava u intervjuu Peña Esclusa.

– Teza moje nove knjige, ”Kulturni rat Foruma São Paula”, koja je objavljena na španjolskom, engleskom, portugalskom, talijanskom, slovenskom i mađarskom, a sada se prevodi na poljski, jest woke ideologija koja se može nazvati i progresivnom ideologijom ili kulturnim marksizmom. Ona je novo je oružje komunizma za kontrolu zemalja, ističe Peña Esclusa.

Budući da meci nisu djelovali kod gerilaca u Latinskoj Americi, a nisu djelovali ni u Europi što je pokazao pad Sovjetskog Saveza, lijevi ideolozi su, temeljeni na idejama Antonija Gramscija, utemeljitelja talijanske Komunističke partije, kao i na idejama Frankfurtske škole, Herberta Marcusea, Ericha Fromma, Maxa Horkheimera i Felixa Weila i drugih, razvili novu vrstu ratovanja tzv. kulturno ratovanje, zaključuje.

Pokret iz svibnja 68′

– Istina je da woke ideologiju sada promiču Sjedinjene Države, ali ona je već postojala u Europi. Pokret iz svibnja 68′ također je bio woke ideologija. Nije nosio to ime, ali je to bio: kulturni marksizam, baš kao i današnja woke ideologija. Francuski prosvjedi u svibnju 68′ bili su rezultat utjecaja Frankfurtske škole, kaže Peña Esclusa.

Ističe da su i u Latinskoj Americi nakon pada Berlinskog zida shvatili da nije dobra ideja boriti se mecima već da je bolje služiti se kulturnim ratom.

– U Latinskoj Americi imamo posebnu verziju ovog kulturnog marksizma. Temelji se na indigenizmu, radikalnom ekologizmu i, što je vrlo važno, teologiji oslobođenja.

Woke i srodne ideologije kao sredstvo uništavanja društva

Peña Esclusa naglašava da posljednjih 10 godina Forum São Paulo sve više prihvaća ideologije poput LGBT ideologije, rodne ideologije i druge woke ideje, zato je su te ideologije odličan način da se unište zapadne vrijednosti, a ako uništite zapadne vrijednosti, naglašava, puno je lakše dominirati društvima.

Peña Esclusa kaže da je Otvoreno društvo Georgea Sorosa, kao i druge ljevičarske američke zaklade i organizacije povezano s Forumom São Paulo te da kao i svugdje promiču woke ideologiju sa svim njezinim inačicama.

– Open Society Foundations financira latinoameričke nevladine organizacije koje su povezane s Forumom São Paulo, s ciljem promicanja woke ideologija poput pobačaja, rodne ideologije i drugih stvari. Primjerice, financiraju programe u Kolumbiji koje provodi kolumbijska vlada Gustava Petra, a koji sam pripada Forumu São Paulo, ističe Alejandro Peña Esclusa.