Petak, 21. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

(VIDEO)ZA DAN POBJEDE U KNINU 5.KOLOVOZA MORA BITI MORALNO VELIČANSTVEN GOVOR DOSTOJAN POBJEDNIČKE HRVATSKE VOJSKE , A NE NIKAKO DODVORNIČKI I KOMEMORACIJSKI!

Idemo kronološki, kako se logorašima srbijanskih koncentracijskih logora dodvarala vlast i na koji način je sve to politički paravan…Kako Dan pobjede u Kninu sve više postaje komemorativni skup…

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u veljači 2020 predstavnike Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) s kojima je dogovorio osnivanje posebnog povjerenstva za pružanje pravne i stručne pomoći bivšim logorašima.

“Razgovaralo se o inicijativi HDLSKL-a oko podnošenja pojedinačnih tužbi hrvatskih državljana, koji su bili zatočenici srpskih koncentracijskih logora tijekom Domovinskog rata, protiv Republike Srbije pred sudovima u Srbiji i Hrvatskoj, radi obeštećenja odnosno naknade nematerijalne štete prouzročene zatočenjem”, navodi se tada u priopćenju iz Vlade, koje su tada objavili svi mediji.

Dogovoreno je da će se s nadležnim ministarstvima, osobito pravosuđa i branitelja, nastaviti konzultacije o potpori u pružanju pravne i stručne pomoći logorašima. Također će se osnovati posebno povjerenstvo za pružanje pravne i stručne pomoći bivšim zatvorenicima.

Plenković je tada istaknuo kako je Vlada svjesna važnosti problema hrvatskih branitelja, stradalnika i njihovih obitelji. Vlada i nadležna ministarstva nastavit će podupirati rad HDLSKL-a, koji već godinama ustraje u pronalaženju rješenja za probleme bivših zatočenika.

Andrej Plenković i Danijel Rehak-i još nekoliko predstavnika logoraša srpskih konc logora-11.02.2020-foto-twitter

Osim Plenkovića, na sastanku su u veljači 2020 sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak, bilo je to priopćenje za hrvatsku javnost 2020

Vratimo se još malo unatrag u 2019 godinu

Bivši logoraši tuže Srbiju i traže po tisuću kuna za svaki dan u logoru, vrištali su svi naslovi po medijima…Zanimljivi istupi Danijela Rehaka i zanimljivo da se ništa nije pokrenulo sa mrtva točke

Danijel Rehak-facebook
Iako je od početka Domovinskog rata prošlo gotovo 28 godina, logoraši srpskih koncentracijskih logora još vode borbu kako bi dobili naknadu štete za sve što su proživljavali tijekom zatočeništva, navodi se 2019 godine u mjesecu lipnju, priopćenje popisuje Danijel Rehak.

I dok se skupina logoraša, njih 50-ak, odlučila za pokretanje sudskih tužbi protiv Srbije na srbijanskim sudovima, skupina bivših logoraša odlučila je tužiti Srbiju na Građanskom sudu u Zagrebu, piše u subotu 2019 godine u lipnju mjesecu Večernji list.

Na sudu u Zagrebu tužbe je podnijelo 5 bivših logoraša koji od Srbije traže da ih se obešteti za neosnovano lišavanje slobode i nepoštovanje odredbi Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima. Prema riječima predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Danijela Rehaka, jedna je tužba već odbijena, a sada je pred sudom tužba Vlade Ošusta.

“Ta naša borba traje od dana kada smo izašli iz zatočeništva, ali ona, bez ikakvih nama razumljivih razloga, još uvijek nema presude u našu korist. Već smo pokušavali, a sada smo ponovno krenuli jer želimo iskoristiti sve pravne akte prije nego što, ako bude potrebno, pravdu zatražimo na sudu u Strasbourgu”, kaže Rehak te 2019 u lipnju za Večernji list.

Rehak, nadalje smatra kako u njihovim tužbama nema ništa spornog s obzirom na to da su bili zatočeni u logorima na teritoriju Srbije koje su osiguravali pripadnici srbijanske policije i bivše JNA. Uz sve to popisani su i od strane Međunarodnog Crvenoga križa, a u svojim tužbama podnijeli su i niz dokumenata koji potvrđuju kako su bili zatočeni, ali i liječničku dokumentaciju koja govori o ozljedama koje su pretrpjeli.

U tužbi se pozivaju i na činjenicu da je Republika Crna Gora obeštetila bivše hrvatske logoraše koji su bili zatočeni u logorima na području te države, navodi dnevnik.

“Ono što smo mi tamo proživjeli bio je pravi pakao i stoga tražimo od Republike Srbije da nas se obešteti. Isto tako na ovaj način želimo i da Srbija potvrdi postojanje logora na svome području od kojih su najveći bili oni u Stajićevu, Begejcima, Nišu i Sremskoj Mitrovici. O tome što smo proživjeli govori i to da su neki na slobodu izašli s 40-ak kilograma i s trajnim posljedicama s kojima se i danas bore”, objašnjava tada Rehak.

Bivši logoraši izradili su i tablicu ozljeda s iznosima u kunama kolika je “cijena” svake pojedine ozljede. Tako bivši logoraši za svaki dan proveden u logoru traže naknadu po 1000 kuna, a za druge vrste ozljede traže naknadu prema tablici koju koriste osiguravajuća društva, piše te 2019 godine u lipnju mjesecu Večernji list.

Predsjednik Društva logoraša Rehak: Hoćemo li dobiti odštete ovisi o Vladi Srbije!?…Godina je 2020 18. studeni Dan sjećanja na žrtve Vukovara koje su pobili srpski agresori, četnici, srpske specijalne postrojbe i jugofašistička jna…Svi oni su zajedno svim raspoloživim snagama i oružjem udarili na Vukovar koji su sravnili sa zemljom i pobili sve što hrvatski diše, ali i one srbe koji su bili na hrvatskoj strani, među njima i dosta srpskih civila koje je štitila hrvatska vojska -branitelji Vukovara…

Foto-screenshot-Danijel Rehak-uživo iz Vukovara 18.studeni 2020
Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak bio je gost Dnevnika N1 tog 18. studenog 2020, gdje je komentirao obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, ali i pitanje nestalih o kojima agresorska Srbija namjerno šuti, jer bi otkrivanjem svih masovnih grobnica Srbija priznala svoju agresiju na Vukovar i Hrvatsku…

Idemo još koju godinu unatrag da bi shvatili koja se sve kriminalna lica muvaju po Zagrebu i Hrvatskoj a tzv naši “Hrvati” ih srdačno dočekuju a na kraju se javno pravdaju da “nemaju pojma” o tom tko su ti ljigavci i kriminalci zapravo.

Hrvatski logoraši 2018 godine poručili  Bandiću SDŽ: Na naša obilježavanja nisi dobrodošao-NITKO SE TADA NIJE OČITOVAO OD SVIH UDRUGA KAO NITI IZ POLITIČKIH KRUGOVA-Jedino je Braniteljski poral upozorio na ovu “špijunsko kriminalnu” ekipu…

sada blagopokojni Milan Bandić i srpski kriminalac- Dragan Marković Palma

“Iznenađeni smo sramotnom viješću kako je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić u Zagrebu u službeni posjet primio Dragana Markovića Palmu, kontroverznog predsjednika skupštine općine Jagodina u Srbiji, osvjedočenog četnika, suradnika ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana,” navodi se u priopćenju ove podružnice u noći sa subote na nedjelju  2018 godine u mjesecu studenom.

Po tvrdnjama podružnice, takav Bandićev čin je sramotan i bolan i stavlja sol na ranu svima koji su tijekom Domovinskog rata izgubili svoju mladost, udove pa i svoje živote. “Od Milana Bandića, čovjeka koji je dugo godina dokazan kao osoba s tisuću lica, smo naviknuti na iznenađenja, ali ovim sramotnim činom je prešao sve granice i uspio je nadmašiti samoga sebe,” navodi se u priopćenju hrvatskih logoraša.

Prema službenim podacima kroz srbijanske logore prošlo je 7600 logoraša. Međutim, taj broj sigurno nije točan, već bi prije bilo da je riječ o čak 30.000 ljudi! Srbija, kao jedan od agresora na Republiku Hrvatsku ne priznaje ni da su ratovali na području naše države, a kamoli logore u kojima su mučili, pa i ubijali hrvatske branitelje i civile. Stoga je dosad već predano više od četrdesetak tužbi Republici Srbiji za zlostavljanja u njihovim logorima, ali očekuje se da će tih tužbi uskoro biti i preko pet tisuća, kaže Rehak 24. svibnja 2020.
Srbija ne surađuje , kaže Rehak

Još prije 12 godina pokrenuli smo zajedničku tužbu logoraša protiv Republike Srbije i oni su se s nama sve do prošle godine igrali (zastara, nemaju prava, nismo mi odgovorni itd.) Nikada nismo razgovarali s njihovim predsjednikom, jer je i on ratovao protiv „ustaša“ i mislim da nam ne želi i da nam po tom pitanju ne bi ni htio pomoći.

VEZANE VIJESTI

VIDEO- ŠOKANTNA IZJAVA PUPOVCA: BEOGRAD JE GLAVNI GRAD SRBA U HRVATSKOJ!…ŠTO ĆE NA OVU IZJAVU PUPOVCA REĆI PREDSJEDNICA I PREDSJEDNIK VLADE?

Najnovije

TV ignorira Gospin poziv

Prije pet dana nešto se promijenilo u našim životima. Djevica Marija pozvala je cijeli svijet na brdo ukazanja u Međugorju, da se moli svaki...

Don Josip Mužić: Razaranje Crkve služi i tome da se neopredijeljeni opredijele

Foto:Ilustracija   Kad sve ljudsko zakaže u Crkvi, od udruga do institucija, od župnika do biskupa, kad nam obeščaste i oduzmu mjesta bogoslužja, te iskrive i...

21. lipnja 1992. operacija ‘Miljevci’ – pripremljena u tajnosti i provedena u jednom danu

Foto: Screenshot/HRT   Na današnji dan, 21. lipnja 1992. godine počela je operacija „Miljevci” kojom je Hrvatska vojska oslobodila 108 kilometara kvadratnih i sedam hrvatskih sela...

Penava: Još ovaj put ćemo napraviti ustupak po pitanju Pupovca i SDSS-a

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove jednoglasno je i bez rasprave prihvatio prijedlog da Milorad Pupovac bude na čelu Odbora za ljudska...

Biblijska poruka 21.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Ništa na zemlji ne prisvajajte sebi

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 6, 19-23 Reče Isus svojim učenicima: »Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci...