Četvrtak, 18. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Za Franju Šarčevića nema mjesta u Sarajevu

Veliki broj kontroverznih reakcija i prijetnji putem društvenih mreža posljednjih dana usmjeren je prema Franji Šarčeviću, uredniku online portala Prometej i predavaču na Prirodoslovno-matematičkom fakultet.

 

On je, naime, na platformi X prokomentirao fotografiju gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić s dječakom u uniformi i zelenom beretkom na glavi. Naveo je kako je ovo ”simbol samo jednog poremećenog društva u kojem se BiH nalazi” ”Takva fotografija kojom se na Dan nezavisnosti pohvalila socijaldemokratska gradonačelnica Sarajeva, koja dolazi iz nominalno lijeve i najprogresivnije partije ovdje, pa ipak šalje takve militantske poruke i zloupotrebljava dijete, po meni je simbol jednog poremećenog društva.  Rekao sam da se bojim da takvom društvu više nitko ne može pomoći”, navedeno je bilo u objavi Šarčevića 1. ožujka, prenosi Običan.info.

Poslije toga su krenule uvrede na njegov račun, ali i prijetnje. ”Ovo je profesor na PMF. On predaje našoj djeci. Njemu smeta što svaki Bošnjak i Bošnjakinja moraju njegovati. E što si bio profesor, bio si. Dolazim profesore”, samo je jedna od prijetnji koje je uputio Admir Mujanović, vijećnik Općinskog vijeća Općine Hadžići.

U izjavi za N1 Šarčević je kazao da se ne osjeća sigurno nakon prijetnji te da je MUP-u Sarajevske županije i službeno podnio prijave, navodeći da će odgovorni sada policiji morati objasniti prijetnje. S obzirom da nije prvi put na meti online nasilja i govora mržnje, Šarčević je odlučio napustiti BiH.

“Osjećam se uznemireno i to me konstantno prati u različitim segmentima mog života. Umoran sam od toga da objašnjavam razlog svog postojanja i svoje elementarne, moralne činjenice. Ne želim da moja djeca odrastaju u ovakvom društvu. Odlučan sam da odem iz BiH”, zaključio je.

Urednik portala Prometej Franjo Šarčević ponovno se našao na udaru online nasilja, govora mržnje, medijske hajke i prijetnji. Za Žurnal kaže da su povod za to dvije stvari: kolumna pod nazivom „Još jedan besmisleni Dan nezavisnosti“, i to što se usudio kritikovati Benjaminu Karić zbog njene objave fotografije s djetetom u maskirnoj uniformi i zelenom beretkom na glavi.

„Takva fotografija kojom se na Dan nezavisnosti pohvalila socijaldemokratska gradonačelnica Sarajeva, koja dolazi iz nominalno lijeve i najprogresivnije partije ovdje, pa ipak šalje takve militantske poruke i zloupotrebljava dijete, po meni je simbol jednog poremećenog društva. Rekao sam da se bojim da takvom društvu više nitko ne može pomoći“, kaže Šarčević.

Nakon toga krenula je salva uvreda u komentarima ispod objavljene kolumne na Facebooku. Prema Šarčevićevim riječima, komentatori su pokušali dokazati da BiH nije bolesno i poremećeno društvo, ali način na koji su to radili potvrđivao je njegovu tezu, piše Žurnal.

„Da je sve ostalo na standardnim botovima ne bi me toliko uzbuđivalo, ali su se onda uključili i pojedini mediji koji su na vrlo manipulativan način predstavili da sam ja pokrenuo hajku na bosansku djecu zbog 1. marta, što nije točno. U čitavu priču su uvukli i još jednog Hrvata iz Tuzle“, navodi Šarčević.

Dodaje da je jedan vijećnik iz Hadžića javno napisao da „dolazi da ga ukloni sa fakulteta“. Također, primio je veliki broj poruka sa otvorenim, vulgarnim prijetnjama, u kojima vrijeđaju njegovu porodicu…

Franjo Šarčević navodi da se ovdje radi o strukturnom problemu, nikako incidentu, jer se sve ponavlja

„Ovakve stvari doživljavam dugi niz godina, a pogotovo od 2017. godine kada je definirana takozvana „ideja građanske države“. Oni pokazuju da su ljudi poput mene višak. Trudit ću se da hrvatski nacionalisti iz ovoga ne izvuku neku korist, jer mislim da su oni dio iste priče“, zaključuje Šarčević.

Ovo i nije prvi put da je Šarčević na meti online nasilja i govora mržnje. U kolovozu 2022. bio je na udaru političkog magazina Stav i hajke na društvenim mrežama nakon što je portal Prometej na kritički način pisao o aktuelnim izmjenama Izbornog zakona BiH, protestima pred zgradom OHR-a, ali i odluci Visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona. Tada su Šarčevića i njegovu suprugu nazvali „karcinomima“ poručivši da treba raditi na zaustavljanju njihove metastaze.

Sve prijetnje, naročito one usmjerene na život je dokumentirao i predao nadležnim istražnim organima.

Najnovije

DIP: HDZ 64, ‘Rijeke pravde’ 42, Domovinski pokret 13, Most 9 mandata

DIP je objavio preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na uzorku od 58,78% obrađenih biračkih mjesta.   Prema prvim preliminarnih rezultatima HDZ osvaja 64 mandata,  SDP-ova koalicija “Rijeke...

Mario Radić: Mi smo zadovoljni, ali mislim da ćemo dobiti  i još koji mandat više

Foto:Screenshot/HRT   Prema prvim izlaznim anketama, Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata. Kada su izašli prvi rezultati, u dvorani se prolomio pljesak. - Mi smo zadovoljni,...

Nove izlazne ankete: HDZ 59, ‘Rijeke pravde’ 43, DP 13, Most 11, Možemo 10…

Točno u 19 sati zatvorena su birališta u Republici Hrvatskoj, a u isto vrijeme objavljene su i prve izlazne ankete koje je provela agencija...

Rakitić: ‘Hajduk je uvijek uz mene, fantastičan bi bio povratak Modrića u Dinamo’

Foto:Instagram   Legendarni bivši hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić dao je zanimljiv intervju za Zagreb.info. Rakitić, koji je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018....

Dubai pogodila najveća olujna kiša u povijesti

Foto:Screenshot/HRT   Dubai, financijsko središte Bliskog istoka, paralizirala je najveća olujna kiša u povijesti. Poplave koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate odnijele su jedan život, a...